Vánoce jsou pastvou pro oči, duši i mlsný jazyk. A mlsat lze nejen vánoční cukroví, vánočku či salát a kapra, ale třeba i chutné sladké nápoje, které k vánočním dnům patří.
Mezi nejznámější likér u nás patří vaječný koňak, kupovaný nebo připravovaný doma. Většina z nás o Vánocích tomuto sladkému pokušení neodolá. Existuje více druhů likérů s mnoha příchutěmi. Mezi oblíbené patří čokoládový, karamelový, kokosový, oříškový a další. Typický vánoční je likér z vajec- tedy známý a oblíbený vaječný likér.
Vyrábí se z vajec, mléka, kondenzovaného mléka, rumu, jiného lihového nápoje a cukru. Recept od receptu je jiný. Všechny mají však něco společné. Jsou oblíbenou pochoutkou pro dospělé, nejen o Vánocích, které se kvapem blíží, ale i v průběhu roku při jiných oslavách, Hodí se také do přípravy krémů, na plnění dortů a při přípravě různých sladkých pochoutek. Výtečně chutná například káva s vaječným likérem - ledová, klasická teplá, vaječným likérem můžeme přelít i zmrzlinový pohár pro dospělé.
V Americe připravují vaječný likér bez alkoholu, a tak ho mohou pít i děti. Do hotového likéru si pak podle chuti přidávají rum, sherry nebo whisky. Tato vaječná lahůdka nese název Egg nog a zde je recept.
4 žloutky, 6 polévkových lžic moučkového cukru, 2 rozčtvrcené muškátové oříšky, 1 smetana (12 %), 250 ml mléka.
Připravíme si dva kastrůlky. V jednou přivedeme k varu mléko, smetanu a muškátový oříšek. Ve druhém rozšleháme žloutky s cukrem, do toho přidáme horké mléko se smetanou a za stálého míchání zahříváme, dokud krém nezhoustne. Při míchání dáváme pozor, aby se nám krém nezačal vařit. Hotový krém opatrně přeléváme do čistých a suchých lahví a vychladíme. Pro dospělé pak podle chuti přidáme nějaký alkohol. (whisky, rum, sherry či jiný).
U nás v Čechách se připravuje vaječný koňak podobným způsobem, ovšem za použití alkoholu.
8 žloutků, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 x kondenzované mléko (1salko a 1 tatra), 1 hrnek mléka 250 ml rumu
Na kamna připravíme vodní lázeň (jeden hrnec s vodou a do něj druhý), do horního hrnce vlijeme mléko, tatru a promícháme. Přidáme žloutky s vanilkovým cukrem a ušleháme, zahříváme při nízké teplotě, nesmí se vařit! Šleháme do zhoustnutí. Takto připravený krém stáhneme z ohně, přidáme Salko, občas promícháme, dokud koňak zcela nevychladne. Do vychladlého krému přidáme rum a dobře promícháme. Skladujeme v čistých skleněných lahvích v chladu a suchu.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena