reklama
hledat uživatel
       

Recept na valentýnský chlebíček 

1) Příprava surovin.

Na valentýnský chlebíček budeme potřebovat dvě rychlá těsta. Základem obou těst je 150 g změklého másla, 190 g cukru krupice, 4 vejce, 100 ml mléka, 280 g polohrubé mouky, špetka soli a ½ prášku do pečiva.

Do prvního těsta přidáme navíc červené potravinářské barvivo. Druhé těsto necháme v základu, ale pokud chceme, můžeme přidat lžíci citronové šťávy a lžičku vanilkového extraktu.

Příprava

2) Nejprve zapneme troubu na 170 °C a připravíme si červené těsto. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha.

Příprava 2

V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, opět zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem.

3) Do směsi přidáváme také potravinářské barvivo, až do požadované sytosti zabarvení. Nakonec po částech vmícháme ušlehaný sníh.

4) Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Těsto 2

5) Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 170 °C cca 30 - 40 minut.

Trouba

6) Propečenost těsta ověříme zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud ji vytáhneme bez ulpívajícího těsta, vyndáme moučník z trouby.

Necháme 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku.


7) Po vychladnutí nakrájíme na plátky, zhruba o šířce vykrajovátka ve tvaru srdíčka, kterým z každého plátku získáme jedno srdíčko.

valentýnský dort

Tip: Odkroje nevyhazujte, vytvořte si z nich například skvělý cheesecake do skleničky.

8) Zapneme troubu na 170 °C a připravíme si druhé těsto. Opět vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem.

valentýn dort 2

Již však nepřidáváme žádné barvivo, necháme těsto takto v základu, případně můžeme ozvláštnit lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového extraktu.

9) Nakonec vmícháme po lžících sníh, čímž těsto částečně zřídne a nabude na objemu.

valen.d. krem

10) Čtvrtinu těsta naneseme na dno vymazané a vysypané formy na chlebíček a také na nejkratší strany. Vykrájená srdíčka naskládáme těsně za sebe.

valen.d. ctvrtinadortu

11) Jakmile máme všechna srdíčka naskládána za sebou, zalijeme je zbytkem těsta.

12) Těsto zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 - 40 minut.

Valentýn d. 12

13) Dozlatova upečené těsto necháme opět 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku.

Valentýn d. 13

Vychladlý valentýnský chlebíček umístíme na tác určený k servírování.

14) Hotový valentýnský chlebíček ještě můžeme dozdobit čokoládovou polevou, také sušeným či čerstvým ovocem. Krájíme na plátky a podáváme ke kávě či čaji.

Valentýnský chlebíček a finanční náročnost

Ingredience na valentýnský chlebíček nás vyjdou na zhruba 150 Kč, záleží na výběru surovin.

Vyzkoušejte také další fotorecepty: 

Domácí kremrole s mascarpone

Valentýnské čokoládové tartaletky

Kakaová roláda se šlehačkou

Úžasný palačinkový dort 

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
  • sikulka
    sikulka

    Valentýnský chlebíček

    Myslím si, že postup přípravy obou těst je nesprávný. Podle mé babičky a starých kuchařek se nejdříve našlehá máslo s cukrem a potom se postupně přišlehávají žloutky. Když našlehám nejdříve žloutky s cukrem a potom přidám máslo, nepadaří se mi krásně těsto našlehat, přidáním másla našlehané žloutky " spadnou " .Jinak je recept úžasný, krativní a určitě upeču.

    09.02.2019 20:40:21

    • Markéta v troubě
      Markéta v troubě

      Re: Valentýnský chlebíček

      Postupů je určitě více, v současnosti jsem se v cukrářských postupech vždy setkala právě s prvním krokem našlehat žloutky s cukrem a poté postupně zašlehávat zbytek, taktéž mě to učila moje maminka i babička. Ale nebudu Vám to vyvracet, věřím, že oboje dopadne dobře a na výsledku by to nikdo nepoznal. :-)

      10.02.2019 23:51:45

Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Valentýnský chlebíček krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.