reklama
hledat uživatel
       

Recept na valentýnský chlebíček 

1) Příprava surovin.

Na valentýnský chlebíček budeme potřebovat dvě rychlá těsta. Základem obou těst je 150 g změklého másla, 190 g cukru krupice, 4 vejce, 100 ml mléka, 280 g polohrubé mouky, špetka soli a ½ prášku do pečiva.

Do prvního těsta přidáme navíc červené potravinářské barvivo. Druhé těsto necháme v základu, ale pokud chceme, můžeme přidat lžíci citronové šťávy a lžičku vanilkového extraktu.

Příprava

2) Nejprve zapneme troubu na 170 °C a připravíme si červené těsto. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha.

Příprava 2

V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, opět zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem.

3) Do směsi přidáváme také potravinářské barvivo, až do požadované sytosti zabarvení. Nakonec po částech vmícháme ušlehaný sníh.

4) Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Těsto 2

5) Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 170 °C cca 30 - 40 minut.

Trouba

6) Propečenost těsta ověříme zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud ji vytáhneme bez ulpívajícího těsta, vyndáme moučník z trouby.

Necháme 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku.


7) Po vychladnutí nakrájíme na plátky, zhruba o šířce vykrajovátka ve tvaru srdíčka, kterým z každého plátku získáme jedno srdíčko.

valentýnský dort

Tip: Odkroje nevyhazujte, vytvořte si z nich například skvělý cheesecake do skleničky.

8) Zapneme troubu na 170 °C a připravíme si druhé těsto. Opět vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem.

valentýn dort 2

Již však nepřidáváme žádné barvivo, necháme těsto takto v základu, případně můžeme ozvláštnit lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového extraktu.

9) Nakonec vmícháme po lžících sníh, čímž těsto částečně zřídne a nabude na objemu.

valen.d. krem

10) Čtvrtinu těsta naneseme na dno vymazané a vysypané formy na chlebíček a také na nejkratší strany. Vykrájená srdíčka naskládáme těsně za sebe.

valen.d. ctvrtinadortu

11) Jakmile máme všechna srdíčka naskládána za sebou, zalijeme je zbytkem těsta.

12) Těsto zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 - 40 minut.

Valentýn d. 12

13) Dozlatova upečené těsto necháme opět 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku.

Valentýn d. 13

Vychladlý valentýnský chlebíček umístíme na tác určený k servírování.

14) Hotový valentýnský chlebíček ještě můžeme dozdobit čokoládovou polevou, také sušeným či čerstvým ovocem. Krájíme na plátky a podáváme ke kávě či čaji.

Valentýnský chlebíček a finanční náročnost

Ingredience na valentýnský chlebíček nás vyjdou na zhruba 150 Kč, záleží na výběru surovin.

Vyzkoušejte také další fotorecepty: 

Domácí kremrole s mascarpone

Valentýnské čokoládové tartaletky

Kakaová roláda se šlehačkou

Úžasný palačinkový dort 

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
  • sikulka
    sikulka

    Valentýnský chlebíček

    Myslím si, že postup přípravy obou těst je nesprávný. Podle mé babičky a starých kuchařek se nejdříve našlehá máslo s cukrem a potom se postupně přišlehávají žloutky. Když našlehám nejdříve žloutky s cukrem a potom přidám máslo, nepadaří se mi krásně těsto našlehat, přidáním másla našlehané žloutky " spadnou " .Jinak je recept úžasný, krativní a určitě upeču.

    09.02.2019 20:40:21

    • Markéta v troubě
      Markéta v troubě

      Re: Valentýnský chlebíček

      Postupů je určitě více, v současnosti jsem se v cukrářských postupech vždy setkala právě s prvním krokem našlehat žloutky s cukrem a poté postupně zašlehávat zbytek, taktéž mě to učila moje maminka i babička. Ale nebudu Vám to vyvracet, věřím, že oboje dopadne dobře a na výsledku by to nikdo nepoznal. :-)

      10.02.2019 23:51:45

    • Jan1212
      Jan1212

      Re: Valentýnský chlebíček

      Samozřejmě, pravdu máte vy. Ať Markétka zkusí těsta našlehat ručně a pěkně rychle zjistí, čí postup je správný! Tyto znalosti mizí spolu s moderní technikou v kuchyni. Dnes moderními mixéry dokážete našlehat ingredience dříve neslučitelné, proto tak moc dnes nezáleží na postupu jednotlivých kroků při míchání těsta, ale držte se starých postupů, jednou se to může hodit, třeba až nám jednou sluníčko pořádně zabouří!

      07.02.2020 01:38:21

    • dana
      dana

      Re: Valentýnský chlebíček

      Ať si těsto připravuje každý jak uzná za vhodné a funguje mu to.
      Asi mam jiné staré kuchařky. Recepty začínají: šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho až zesvětlí, pak přidejte ... Ručně se žloutky s cukrem šlehaji metlou a zbytek se zpracovává vařečkou a jde to bez problémů bez mixéru (poznámka pro Jana).
      Nerozumím tomu, jak v těstu spadnou žloutky. Ty nejsou ze své podstaty nadýchané, jsou krémové. Nadýchanost těsta dělá sníh, tedy šlehané bílky.

      07.02.2020 12:22:37

Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Valentýnský chlebíček krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.