Recept na valentýnský chlebíček
1) Příprava surovin.
Na valentýnský chlebíček budeme potřebovat dvě rychlá těsta. Základem obou těst je 150 g změklého másla, 190 g cukru krupice, 4 vejce, 100 ml mléka, 280 g polohrubé mouky, špetka soli a ½ prášku do pečiva.
Do prvního těsta přidáme navíc červené potravinářské barvivo. Druhé těsto necháme v základu, ale pokud chceme, můžeme přidat lžíci citronové šťávy a lžičku vanilkového extraktu.
2) Nejprve zapneme troubu na 170 °C a připravíme si červené těsto. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha.
V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, opět zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem.
3) Do směsi přidáváme také potravinářské barvivo, až do požadované sytosti zabarvení. Nakonec po částech vmícháme ušlehaný sníh.
4) Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
5) Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 170 °C cca 30 - 40 minut.
6) Propečenost těsta ověříme zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud ji vytáhneme bez ulpívajícího těsta, vyndáme moučník z trouby.
Necháme 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku.
7) Po vychladnutí nakrájíme na plátky, zhruba o šířce vykrajovátka ve tvaru srdíčka, kterým z každého plátku získáme jedno srdíčko.
Tip: Odkroje nevyhazujte, vytvořte si z nich například skvělý cheesecake do skleničky.
8) Zapneme troubu na 170 °C a připravíme si druhé těsto. Opět vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Již však nepřidáváme žádné barvivo, necháme těsto takto v základu, případně můžeme ozvláštnit lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového extraktu.
9) Nakonec vmícháme po lžících sníh, čímž těsto částečně zřídne a nabude na objemu.
10) Čtvrtinu těsta naneseme na dno vymazané a vysypané formy na chlebíček a také na nejkratší strany. Vykrájená srdíčka naskládáme těsně za sebe.
11) Jakmile máme všechna srdíčka naskládána za sebou, zalijeme je zbytkem těsta.
12) Těsto zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 - 40 minut.
13) Dozlatova upečené těsto necháme opět 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku.
Vychladlý valentýnský chlebíček umístíme na tác určený k servírování.
14) Hotový valentýnský chlebíček ještě můžeme dozdobit čokoládovou polevou, také sušeným či čerstvým ovocem. Krájíme na plátky a podáváme ke kávě či čaji.
Valentýnský chlebíček a finanční náročnost
Ingredience na valentýnský chlebíček nás vyjdou na zhruba 150 Kč, záleží na výběru surovin.
Videorecept: Valentýnský dort podle Anny
Užijte si letošního Valentýna zdravěji, plného barev a chutí ovoce!
Vyzkoušejte také další fotorecepty:
Domácí kremrole s mascarpone
Valentýnské čokoládové tartaletky
Kakaová roláda se šlehačkou
Úžasný palačinkový dort