Tradice oslavy Vánoc, štědrovečerního jídla i rozdávání dárečků je v každém státě Evropy poněkud jiná. Malé přiblížení, jak prožívají Štědrý večer třeba Francouzi, Němci či Italové.
Jesličky (betlémy) patří neodmyslitelně mezi základní vánoční dekorace ve většině, nejen jihoevropských, zemí. První jesličky, které zachycovaly scénu po narození Ježíše, zhotovil již v roce 1224 jako naučnou pomůcku pro své následovníky František z Assisi.
Ve Francii Vánocím říkají Noël - slovo pocházející z fráze "les bonnes nouvelles", v překladu znamená "dobré zprávy". Čtyřiadvacátého prosince se sejde celá rodina u večeře, při níž se podává pokrm z ústřic, klobásek, vína a pečené šunky, několik salátů, rozličné ovoce a spousta sladkostí. Hlavním chodem je pečený krocan s kaštanovou nádivkou nebo kuřata se zeleninovým salátem, rajčaty a olivami. Na stole najdeme i kaviár, škeble či žabí stehýnka. Symbolem slavnostní tabule je dort zalitý čokoládovou polevou - Buche de Noël. Dětem nosí dárečky Pere Noël (Otec Vánoc). Dárečky děti nacházejí pětadvacátého ráno. Buď mají plné nablýskané botky, které daly večer ke krbu, nebo dárečky najdou pod stromečkem, případně přivázané na stromečku.
Německé Vánoce se v mnohém podobají našim českým. Štedrovečerní večeře sestává většinou s pečené husy, krůty nebo kachny. Oblíbeným pokrmem je i český smažený kapr. Na slavnostním stole nesmí chybět velké množství rozličných ovocných kompotů a zavařenin. Velice oblíbeným cukrovím jsou perníčky a placičky s různobarevnou polevou. Dárky nerozdává jenom Ježíšek (třeba na jihu a v příhraničí), ale i Weihnachtsman (Vánoční muž), drsný chlapík se zrzavými vousy i vlasy.
V Itálii pro období adventu používají pojmenování Il Natale, které se používá i pro označení narození nebo pro narozeniny. Sváteční čas začíná 8. prosince, kdy se staví jesličky (bez Ježíška) a končí na Tři krále, kdy podle tradice přichází čarodějnice Befana a obdarovává děti do přichystaných ponožek. Hodné děti dostanou sladkosti a dárečky, zlobivé děti najdou v ponožkách uhlí nebo brambory. Štedrý večer slaví v kruhu rodinném, ale hlavní svátky začínají až na Boží hod po papežově požehnání. Na slavnostní tabuli nesmí chybět pečené jehně nebo krocan a ovocné kompoty. Praví Římané prý zase raději kuře nebo úhoře. Na slavnostní tabuli nechybí také plněné datle nebo fíky a panettone (obdoba vánočky).
Sladké medové perníčky
(doba přípravy 1 hod )
Babiččiny vanilkové rohlíčky
(doba přípravy 1 hod )
Vánoční ježci
(doba přípravy )
Vánoční punč
(doba přípravy 20 min )
Octové cukroví
(doba přípravy 1 h 30 min )
Linecké cukroví našich babiček
(doba přípravy 1 h 30 min )
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena