reklama
hledat uživatel
       

Vánočka na jedničku

Po roce opět přichází čas klidu a pohody. Předchází tomu však obvyklý vánoční shon, nákupy, uklízení a samozřejmě nedílnou součástí Vánoc je i pečení. Cukroví je téměř samozřejmostí, ale na takovou vánočku si troufne jen málokdo. Máte také v paměti ty výtečné pletené copy našich babiček? Úplně se rozplývaly na jazyku. Ty dnešní kupované se jim zdaleka nemůžou rovnat. Pojďte tedy do toho letos s námi, zkusíme si ji upéct doma!

S naší pomocí to určitě zvládnete na jedničku. Nabídneme vám pár dobrých rad a uvidíte, bude to nakonec hračka umotat si takovou dobrotu. Než se pustíme do pečení, přečteme si, jak to bylo s Vánočkou kdysi v době našich praprapra...babiček. Vánočka. Nezbytná a nepostradatelná součást vánočních svátků byla známa již v 16. století. Nazývána byla jako húska nebo calta a pekli ji jen pekaři. Až v 18. století si ji začali péci i lidé doma. Hospodyně udržovaly jisté postupy a zvyky, které jim měly zajistit zdárný úspěch. Při pečení musely mít bílou zástěru a šátek, nemluvit a to nejzajímavější; při kynutí skákaly vysoko do výšky. Připálená nebo natržená vánočka znamenala nezdar. Na závěr Štědrovečerní večeře se vánočka rozkrájela a podávala se jako moučník. Krajíčky této pletené dobroty dostal i dobytek, aby byl zdravý a neškodily mu zlé časy.

Pár dobrých rad a úspěch bude zaručený!

  • Při zpracování těsta nezapomeňte na základní pravidlo, nejdříve mouku, pak teprve mléko.
  • Čím pomaleji vánočka kyne, tím lépe. Nechte ji kynout přes noc. Večer v devět vypracujte těsto a nechte ho do rána přikryté utěrkou kynout na teplém místě. Nemáte-li tolik času, už i čtyři hodiny mají svůj smysl. Hlavně tuto radu nepodceňte, Vánočka by pak mohla nepěkně popraskat.
  • Rozinky a ořechy zapracujte do těsta až po vykynutí.
  • Zvládáte-li pletení copanu ze čtyř pramenů, rozdělte si těsto na devět bochánků (4+3+2). Pokud ne, upleťte ji ze tří, na to stačí bochánků osm (3+3+2).
  • Každé patro vánočky splácněte hřbetem ruky, tak se vytvoří další nosná plocha pro další cop. Konec posledního copu zahněte pod spodek vánočky.
  • Upletenou vánočku propíchneme šikmo proti sobě špejlemi, tím pletence zpevníme a nehrozí, že by se nám při pečení sesunula k jedné straně.
  • Před pečením potřete povrch směsí z rozšlehaného vajíčka s trochou vody a lžící citronové šťávy. Povrch tak rychle neztmavne.
  • Vánočku pečeme hodinu. Rozpalte troubu na 220°C . Pečte prvních 5 -10 minut při 220°C, dalších 25 minut při 150°C a zbytek času už jen při 100°C.
  • Pocukrujte ji až po úplném vychladnutí.
Tak a máme to za sebou. Na Vaření.cz nabízíme i pár zajímavých, nezvyklých, ale také zaručených receptů, a můžete se pustit do díla. Pak nám napište, jak se Vám vaše první vánočka povedla. Budeme rádi za Vaše připomínky a postřehy, pomůžete tím ostatním v jejich začátcích. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • srgitata
    srgitata

    Ono záleží hodně na receptu vánočka se rozjede pokud je těsto moc mastné mě se to ještě nestalo MILAN

    14.12.2009 21:51:10

  • Dáša
    Dáša

    teplovzdušná trouba

    Platí ty teploty i pro teplovzdušnou troubu?

    22.12.2008 20:37:02

  • eva
    eva

    Jak je to s těmi špejlemi?

    Všude čtu, že se má vánočka propíchnout špejlemi, ale pořád mi není jasné, odkud a jakým směrem by to mělo být. Nejlepší by byl obrázek - pro nás, co máme delší vedení.

    07.12.2006 20:45:49

    • Jana Konvalinková
      Jana Konvalinková

      Re: Jak je to s těmi špejlemi?

      Špejle se tam dávají, aby se nerozlezla. Na obou koncích seshora a uprostřed a tím chytíte všechny patra dohromady. Večer vám sem dám fotografii, pokud se mi podaří ji najít.

      08.12.2006 08:14:29

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Vánočka na jedničku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.