reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Právě anýz, badyán, skořice, muškátový oříšek, kardamom, nové koření, hřebíček, zázvor a vanilka jsou s Vánocemi nerozlučně spjaty, protože vám krásně provoní byt a navodí tu správnou vánoční atmosféru. Přibližme si tedy jejich základní vlastnosti, použití, a také si poradíme některé triky. Tady je naše první část o anýzu, badyánu, skořici a muškátovém oříšku.

ANÝZ

Místo původu a vzhled

Anýz pochází z jižního Ruska, severní Afriky (Egypt), Indie a Mexika. Roste na péřovité rostlině, z rodiny petržele a mrkve, dorůstající až 0,6 metru. Sklízí se plod v době zrání, z něhož se mlácením oddělují semena vzhledem podobna kmínu. Právě ty používáme v kuchyni.

Vůně a chuť

Anýz má sladkou aromatickou vůni. Sladká chuť je podobna lékořici.

Použití

U nás se používá především při pečení vánočního cukroví. Dále se přidává do sirupů a bonbonů proti kašli, při nakládání řepy, zavařování kompotů, do aromatických nápojů, při pečení chleba. V čínské a indické kuchyni se používá do masitých jídel.

Účinky

Vylouhovaný anýz tlumí bolesti, pomáhá při proti žízni, zvracení. Má povzbudivé účinky, u těhotných žen podporuje tvorbu mléka, chuť k jídlu. Pomáhá při očních chorobách, potížích se slezinou, bolestech břicha. Má skvělý účinek na rány, vředy a horečku.

Tipy

Anýz kupujte raději méně a častěji. Semena brzy ztrácejí chuť. Větší kousky zjemněte mletím a chuť můžete zvýraznit pražením nasucho.

BADYÁN

Místo původu a vzhled

Badyán pochází z Číny a Ruska. Je to plod stálezeleného stromu (hvězdička).

Vůně a chuť

Vůně badyánu je podobna anýzu. Chuť je příjemně kořenně nasládlá, ale jemnější než ostrý anýz.

Použití

Převážně se přidává do pečiva, perníků, kompotů, povidel, do svařeného vína, sladkých jídel. Slouží k přípravě bylinných čajů, míchaných nápojů, likérů a směsi koření.

Účinky

Badyán podporuje trávení a celkově zklidňuje. Používá se při výrobě sirupů proti kašli a při osvěžení dechu.

Tipy

Celé koření má dlouholetou životnost.

SKOŘICE

Místo původu a vzhled

Pochází z Indie a Číny, ale nejlepší se pěstuje na Srí Lance. Aromatická sušená kůra ze stálezeleného stromu. Rozlišujeme skořici čínskou a právě skořicovník cejlonský, který roste na Srí Lance.

Vůně a chuť

Skořice má sladkou, příjemně exotickou vůni a teplou sladkou chuť.

Použití

Hlavně při přípravě sladkých pokrmů, při pečení cukroví, štrúdlů, při zavařování ovoce, v likérnictví. Skořice se ale používá i v parfumerii a jako příchuť při výrobě čokolády.

Účinky

Těkavý skořicový olej se používá v přípravcích pro inhalaci. Je lékem proti plynatosti, nevolnosti, průjmu. Podává se ženám při porodu jako sedativum.

Tipy

Méně je někdy víc. Při velkém množství oblíbené skořice pečivo zhořkne.

MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK (i KVĚT)

Místo původu a vzhled

Je to plod stálezeleného stromu Macizeň pravá. Plod je bobule s jedním semenem (oříšek).

Vůně a chuť

Oříšek voní sladce. Kvalitní má až palčivou chuť.

Použití

Muškátový oříšek se používá jak ve sladkých, tak i v masitých jídlech (rizota), v polévkách, ragú. Hlavně ale do pečiva. Do náplní koláčů, perníků, sušenek, ovocných či mléčných pudincích. Používá se i do náplní těstovin (špenát, sýr), na ryby, do paštik.

Účinky

Je narkotikem. Ve větším množství je nebezpečný.

Tipy

Kupte si raději celé oříšky a doma si nastrouhejte potřebné množství na vaření. Mletý oříšek za pár týdnů vyčpí i dobře uzavřené nádobě. Také neváhejte investovat do mlýnku. Dobrý mlýnek je bezpečnější než struhadlo.

To by tedy bylo něco málo o vánočním koření. V druhém dílu vám představíme hřebíček, nové koření, zázvor, kardamom a hlavně vanilku.

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Aleš
    Aleš

    Badyán-plod

    Ahoj pokud se chcete dozvědět více o Badyánu zkuste se mrknout na tyto stránky http://www.prodejbylin.cz/bady an_plod/index.html

    03.08.2010 13:48:23

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Vánoční koření I.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.