Přinášíme vám druhý díl článku o vánočním koření. V tomto dílu vám představíme nové koření, hřebíček, zázvor, kardamom a hlavně vanilku.
Nové koření pochází ze střední Ameriky a Indie, nejlepší se však pěstuje na Jamajce (jamajský pepř). Jsou to bobule, které se sklízí zelené.
Voní a chutná po hřebíčku, skořici, muškátovém oříšku a pepři. Má příjemně palčivou chuť.
Nové koření je vynikající ve vánočních pudincích. Přidává se do cukroví, koláčů. Používá se při uzení, konzervaci masa, do omáček, polévek, při marinování ryb a v likérnictví. Také se používá v různých směsích koření.
Nové koření je skvělé antiseptikum a také působí proti plynatosti.
Hlavní chuť způsobuje slupka semene (ne bobule), proto je lepší nahrubo rozdrcený.
Hřebíček pochází z jihovýchodní Afriky a Asie a jsou to vlastně sušená nerozvitá květná poupata tropického stromu hřebíčkovce.
Jeho sladká až lehce svíravá vůně je pronikavá, stejně jako chuť.
Sladké vánoční cukroví se bez hřebíčku nesmí obejít. Stejně jako koláče, perníky, jablečné pudinky, sušenky a spousty dalšího sladkého pečiva. Používá se však také po přípravě masa, klasických omáček, kečupů, ke kořenění vín. Dá se však použít jako dekorace.
Hřebíček působí jak antiseptikum a také jako konzervační prostředek. Používá se do ústních vod a past. Má tišící účinky při bolesti zubů, žaludečních potížích a bolestech, také pomáhá při kolice.
Při bolesti zubů namočte vatový tampon do hřebíčkového oleje. Bolest poleví. Někdy stačí hřebíček jen žvýkat.
Pochází z jihovýchodní Asie a Austrálie. Používají se oddenky nebo kořeny. Nejlepší je opět jamajský. Ostatní mají kousavou a méně příjemnou chuť.
Zázvor má osvěžující citrónovou vůni a ostrou chuť.
Zázvor má široké uplatnění. Ve sladké kuchyni se používá ve vánočních pudincích, cukrovinkách, pernících a jiném pečivu. V masitých jídlech se používá v indických a orientálních kuchyních, v marinádách, dušených jídlech, v kořenících směsích. Také se z něj vyrábí pivo a limonáda.
Zázvor způsobuje krásně hřejivý pocit v žaludku, zahřívá klouby, působí proti dně, kašli, pomáhá při špatném křevním oběhu.Také bystří zrak.
Na cestu přes moře si s sebou vezměte kousek zázvoru proti případné mořské nemoci.
Pochází z Indie. Kardamom jsou nerozpuklé tobolky se semeny. Rozlišujeme 3 druhy: zelené (běžně používané), bílé (vybělené zelené) a černé. Černé jsou velké chlupaté tobolky s drsnou silnou chutí, pro sladká a jemná jídla se nehodí.
Kardamom má palčivou vůni a chuť podobnou citronu s příměsí eukalyptu a kafru.
S kardamomem vykouzlíte báječná pečená cukroví netradiční chuti. Přidává se do perníků, koláčů, malé množství do uzenin. Kardamomova káva je symbol arabské pohostinnosti. Kardamom se používá při nakládání sledů, zeleniny a také při přípravě čaje.
Těkavý olej ze semen a tobolek se používá jako stimulans do parfému. Ochlazuje tělo a podporuje trávení. Je afrodiziakum.
Pokud vás kardamom zaujal a chcete si jej mít doma, pak si raději kupte celé tobolky. Zaprvé po vyjmutí semen z tobolky se rychle ztrácí jejich chuť a aroma. Zadruhé mletý kardamom se dá lehce zfalšovat!
Pochází ze střední Ameriky (Mexika). Jsou to vlastně sušené plody popínavé orchideje.
Vanilka je nejjemnější koření vůbec. Má jemnou květinovou chuť a vůni.
Toto koření patří výhradně do sladké kuchyně. Do čokolád, pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů a dalších druhů pečiva.
Vanilka působí povzbudivě proti horečce. Patří také mezi afrodiziaka.
Vlastní vanilkový cukr, na hony vzdálený od syntetického kupovaného vanilkového cukru (mimochodem vyráběného z odpadu buničiny nebo uhelného dehtu), si vyrobíte z jednoho vanilkového lusku a z 2-3 lžic moučkového cukru. Lusk rozřízneme, vyškrábeme dužinu a smícháme s cukrem.
Tak to bylo vánoční koření. Přejeme krásné a veselé chvíle strávené s rodinou při vaření a pečení.
Foto: Profimedia.cz
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena