Štědrý den by měl být především plný odpočinku. Ženy však většinou tento den prožívají jako vůbec nejhektičtější v roce. Jak vše nejlépe zvládnout se dozvíte z následujících řádků.
S vánoční výzdobou můžeme začít již v období adventu, na poslední chvíli většinou necháváme jen zdobení stromečku. Ani to bychom však neměli podceňovat. Vyplatí se ještě několik dní před Štědrým dnem zkontrolovat funkčnost elektrických žároviček, pohledat po krabicích vánoční ozdoby a případně nějaké dokoupit, najít stojan na stromeček, vyklidit si místo, kam stromeček umístíme. Třiadvacátého si můžeme připravit i kmínek stromku tak, aby pasoval do stojánku. Na Štědrý den se pusťme do zdobení, můžeme ho přenechat i ostatním rodinným příslušníkům.
Ani balení dárků nenechávejme na poslední okamžik. Jakmile máme doma chvilku klidu, pusťme se směle do balení. Nezapomeňme na odstranění cenovek a dejme si na balení záležet, přeci už jen hezky zabalený dárek potěší nejedno oko.
Nic bychom neměli přehánět, a to ani s předvánočním úklidem. Co jsme nestihli do Štědrého dne, již na poslední chvíli nedohánějme. Stačí utřít prach a vzít do ruky vysavač. Pro tu pravou atmosféru Vánoc zapalme aromalampu s vonným olejíčkem třeba s vůní vanilky, skořice, pomeranče či přímo jehličí.
Několik dní před dnem D vyperme a vyžehleme ubrusy a látková prostírání. Den předem vytáhněme sváteční porcelán, naleštěme příbory, také dokonale očistěme sklenice. Dejme do lednice nachladit aperitiv a ostatní nápoje.
Na Štědrý den bychom měli mít hotovo všechno nepečené cukroví, naplněné košíčky a slepené linecké sušenky, vše můžeme připravit klidně s týdenním předstihem. Den před Štědrým večerem upečme ještě vánočku.
Samotnou štědrovečerní večeři si taktéž můžeme předpřipravit. 23. prosince se pusťme do rybí polévky a bramborového salátu. Také nezapomeňme přendat řízky či kapra z mrazničky do chladničky.
Nepečené cukroví, které stihnete i na poslední chvíli!
Pustíme se do zdobení stromečku. Na stůl naaranžujeme mísu s ovocem a cukrovím. K snídani nakrájíme čerstvou vánočku či štolu.
Vyzkoušejte výbornou šlehačkovou vánočku podle Markéty
Pusťme se do přípravy tradičního vánočního kuby či hubníku. K obědu si můžeme dát též rybí polévku.
Videorecept na vánočního kubu podle šéfkuchaře
Odpoledne je ten správný čas na obalení řízků a přípravu kapra. Můžeme též pomalu začít prostírat na sváteční tabuli, nezapomeňme na jeden talíř navíc pro náhodného pocestného.
Jak letos připravit kapra?
Finišujeme s přípravou vánočního menu. Smažíme řízky a rybu, aranžujeme bramborový salát do mísy, aby si každý mohl nabrat dle libosti. Zapálíme svíčku na svátečním věnci a posadíme se společně k vánočnímu stolu. Tehdy na nás možná dolehne únava z celé předvánoční horečky, ale i nostalgická nálada při vzpomínkách na naše blízké.
Máte už svůj oblíbený recept na bramborový salát? Tenhle musíte zkusit!
Nadešel den, na který se lidé těší celý rok. Dospělí sice tvrdí, že Vánoce jsou především pro děti, ale ruku na srdce. I my odrostlejší se na tyto svátky těšíme, třeba již jen proto, že se lidé v tento čas na sebe více usmívají. Proto se i vy usmívejte a prožijte nejen celý Štědrý den bez stresu a v pohodě!
Cukroví pečené s láskou: Tradiční recepty po babičce
V mnohých domácnostech se z cukroví peče stále to samé a na některé druhy se zapomíná. Pojďme si připomenout pár receptů na výborné cukroví, které pekly už naše babičky.
Videonávod, jak zbavit kapra kostí během několika minut
Šéfkuchař Radek Šubrt vás naučí, jak šikovně a jednoduše zbavit kapra většiny kostí a připravit z něj filety. Je potřeba jen velký ostrý nůž a trocha práce. Videonávod krok za krokem.
Vánoční menu: Štědrý večer tradičně a po česku
Jaké dobroty letos naservírujete na štědrovečerní stůl? Budete se držet zažitých pokrmů, nebo budete chtít zkusit něco nového? Přinášíme vám řadu receptů, ze kterých lze sestavit výborné vánoční menu.
Foto: Profimedia
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena