Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.
Na těsto si připravíme 480 g hladké mouky (může být i špaldová hladká pro zdravější variantu), špetka soli, 250 g tvarohu v alobalu, 125 g másla, 2 žloutky, 100 g oříšků (dle oblíbenosti - lískové, vlašské, mandle), 200 g sušeného a kandovaného ovoce. Větší část použijeme sušených brusinek a dále množství doplníme dle oblíbenosti - meruňky, švestky, rozinky, kandované citrusy se zázvorem. Dále budeme potřebovat 20 g medu, 1 lžička citronové kůry, 125 g mléka, 20 g čerstvého droždí (lze nahradit sušeným, případně i práškem do pečiva), 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat), 80 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice).
Po upečení potřeme tvarohovou štolu rozpuštěnými 2 lžícemi másla se lžící medu.
Na ozdobu můžeme vytvořit citronovou polevu jako na perníčky a posypat granátovým jablkem.
Pokud nahradíme čerstvé droždí sušeným či kypřícím práškem, tento krok přeskočíme a jen vmícháme do mouky v dalším kroku.
Ingredience na těsto na dvě štoly, včetně sušeného ovoce a oříšků, nás vyjde na cca 160 Kč.
Od tvarohové po máslovou: Výběr redakce na TOP recepty na vánočky
Vánočka - nadýchaná, voňavá a poctivá jako od babičky. Možná už také přemýšlíte, jaká vánočka letos zvítězí mezi nejrůznějšími recepty. Z našich tipů si nelze nevybrat a poradíme vám i s jejím pletením.
Kvíz: Jak dobře znáte zvyky, tradice a pořekadla spojené s adventem a novým rokem?
Připravili jsme si pro vás pár otázek, které prověří vaše znalosti o vánočních zvycích, tradicích, pořekadlech a dalších zajímavostech spojenými s vánočními svátky, oslavou Silvestra a začátkem nového roku. Pojďme na to :-)
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena