reklama
hledat uživatel
       

Recept na vláčnou vánoční štolu s tvarohem 

1) Příprava surovin.

Na těsto si připravíme 480 g hladké mouky (může být i špaldová hladká pro zdravější variantu), špetka soli, 250 g tvarohu v alobalu, 125 g másla, 2 žloutky, 100 g oříšků (dle oblíbenosti - lískové, vlašské, mandle), 200 g sušeného a kandovaného ovoce. Větší část použijeme sušených brusinek a dále množství doplníme dle oblíbenosti - meruňky, švestky, rozinky, kandované citrusy se zázvorem. Dále budeme potřebovat 20 g medu, 1 lžička citronové kůry, 125 g mléka, 20 g čerstvého droždí (lze nahradit sušeným, případně i práškem do pečiva), 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat), 80 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice). 

Po upečení potřeme tvarohovou štolu rozpuštěnými 2 lžícemi másla se lžící medu.

Na ozdobu můžeme vytvořit citronovou polevu jako na perníčky a posypat granátovým jablkem.


2) Do hrnku nalijeme ohřáté mléko (ne horké), rozdrobíme droždí, zamícháme se lžičkou cukru, lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut odstát, vzejít kvásek.

Pokud nahradíme čerstvé droždí sušeným či kypřícím práškem, tento krok přeskočíme a jen vmícháme do mouky v dalším kroku. 


3) Do misky odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek (či sušené droždí nebo kypřící prášek), cukr a začneme od středu míchat.

4) Postupně přimícháváme ostatní suroviny - nasekané oříšky i sušené ovoce, žloutky, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, med, případně i vanilkový extrakt.

5) Ze všech surovin vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky.

6) Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30-40 minut.

7) Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme nakynuté štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo.

8) Připravíme si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme.

9) Necháme vychladnout, případně můžeme připravit z citronové šťávy, bílku a mletého cukru polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka.

10) Vánoční tvarohovou štolu krájíme na plátky a podáváme. Zbytek zabalíme do potravinářské folie či alobalu, aby neosychala.

Tvarohová štola a finanční náročnost

Ingredience na těsto na dvě štoly, včetně sušeného ovoce a oříšků, nás vyjde na cca 160 Kč.

Další skvělé fotorecepty, podle kterých se zaručeně naučíte vařit, najdete zde



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.