Velmi jednoduše je možné říci, že mikrovlny prochází izolanty, odrážejí se od kovových stěn a rozkmitávají molekuly vody, cukru a tuku. Čím rychleji kmitají molekuly látky, tím je látka teplejší. Z toho vyplývá, že na rozdíl od běžného ohřevu, ohříváme přímo potravinu uvnitř, bez zbytečného ohřívání vody, hrnců a dalších pomůcek. Pokusíme se shrnout několik důvodů, proč používat mikrovlnnou troubu:
Zdravá strava
Příprava jídel v mikrovlnné troubě zachovává v potravinách více vitamínů a minerálních látek. Týká se to hlavně zeleniny, kterou v mikrovlnné troubě připravujeme v minimálním množství vody. Taktéž menší množství tuku, které používáme při přípravě pokrmů v mikrovlnce, je pro náš organizmus velmi přínosné.
Úspora energie
Díky kratšímu času a přímému ohřevu potravin je spotřeba energie výrazně menší. Jistě lze do úspor také započíst energii, kterou ušetříme na ohřevu teplé vody pro mytí nádobí, kterého máme při tomto způsobu vaření méně.
Úspora času
Mikrovlnná trouba znatelně zkracuje dobu přípravy jídel - na polovinu, někdy až na třetinu.
Úspora nádobí
Zejména při ohřevu hotových pokrmů se projeví možnost ohřívat potraviny na stejném talíři, na kterém pokrm servírujeme. Jako příklad použiji ohřev jídel s knedlíkem, masem a omáčkou. Při klasickém ohřevu zašpiníme nádoby na omáčku, maso, napařování knedlíků a talíře. Při ohřevu pomocí mikrovlnné trouby dáme na talíř maso, omáčku i knedlíky a ohříváme vše najednou.
Komfort a čistota
Potraviny stačí vložit do mikrovlnné trouby, zavřít dvířka a nastavit požadovaný čas. Trouba nás sama upozorní, že splnila svůj úkol. Při delším vaření stačí pokrm jen občas zamíchat. Pokud používáme vhodné nádobí, lze hovořit o jednoznačně nejčistším způsobu vaření, bez prskajícího omastku.
Variabilita
Některé mikrovlnné trouby jsou navíc vybaveny různými typy grilů a horkovzdušným ohřevem, jejichž použití může být kombinováno s působením mikrovln. Díky těmto variacím můžeme v mikrovlnkách nejen vařit, ohřívat, ale i péci, smažit a grilovat. Abychom mohli svou mikrovlnku plně využívat, je nutné opravdu dobře prostudovat návod od výrobce a zjistit veškeré možnosti. Dalším důležitým faktorem je používání vhodného nádobí a naopak vyvarování se nevhodných materiálů. Používáme výhradně nádoby z materiálu, který je dostatečně mechanicky odolný, nekovový, nenasákavý, dostatečně tepelně odolný, zdravotně nezávadný a mikrovlnná energie jím prochází, aniž by jej ohřívala.
Varné sklo
Ideální pro použití v mikrovlnné troubě. Výhodou je také možnost průběžné vizuální kontroly stavu vařeného jídla.
Keramika, porcelán, sklokeramika
Tyto nádoby lze použít, pokud nemají stříbrné nebo zlaté zdobení. Kovové ozdoby mohou působit jako anténa a indukovat poměrně vysoké elektrické napětí, což může být nebezpečné jak pro nádobí, pro mikrovlnnou troubu, ale i pro nás.
Plasty
Můžeme používat plastové nádobí, u kterého je od výrobce vyznačeno, že je vhodné pro použití v mikrovlnných troubách.
Speciální nádoby
Pro různé úpravy pokrmů se prodávají nebo jsou dodávány jako příslušenství speciální nádoby, které jsou použitelné pro všechny typy mikrovlnných trub nebo jsou určeny jen pro příslušný typ přístroje a funkci. Například Crisp talíř pro funkci Crisp).
Speciální papír a fólie
Pro přikrytí potravin lze použít speciální fólie nebo papír. Ale pozor, nepoužíváme voskovaný, jinak impregnovaný nebo barevný papír a běžné průsvitné fólie.
NIKDY NEPOUŽÍVÁME:
- kovové nádobí, nádobí s kovovými částmi nebo ozdobami
- voskované kelímky, talířky a misky
- slepované nebo poškozené nádobí
- nádobky z tenkého plastu
To nejdůležitější máme za sebou a příště se můžeme pustit do vaření.