reklama
hledat uživatel
       

Vaření cukru si vyžaduje naši neustálou pozornost, neboť při vyšších stupních (máme jich celkem 6) houstnutí rychle pokračuje a může skončit připáleným hrnkem a nepříjemným pachem. Pokud ovšem svaření cukru zvládneme, naše moučníky tak můžeme ozdobit hoblinkami cukru (na lom), mřížkami karamelu či skvělou cukrovou polevou.

250g cukru krupice zalijeme 250ml vody, důkladně promícháme a cukr necháme v hrníčku zcela rozpustit. Pak teprve dáme hrníček na sporák a zahříváme. Během vaření stíráme cukr, který se usazuje na stěnách; použijeme mašlovačku nebo štěteček, průběžně namáčený do vody.

Stupně hustoty cukru

1. stupeň - slabá nit. Vaření trvá asi jen 5 minut. Hustotu vyzkoušíme mezi prsty. Pokud kapky chladnoucího cukru tvoří mezi prsty nitku, která se ale po chvilce přetrhne, je cukr správně uvařen.

2. stupeň - silná nit. Při zkoušení chladnoucího cukru se nám mezi prsty vytvoří silnější nit, která se ani při větším oddálení prstů nepřetrhne.

3. stupeň - na bublinu. Na zkoušení hustoty cukru použijeme drátěné očko z kousku měkkého drátu. Očko by mělo mít velikost asi jako třešňová pecka. Jakmile začne cukr houstnout, což trvá asi 15 minut, ponoříme do něj drátěné očko a ihned jej vytáhneme. Do blanky v očku foukneme. Pokud nám odlétne bublinka, je cukr již dosti svařen.

4. stupeň - na řetěz. Tento stupeň následuje ihned za třetím stupněm. Pokud foukneme do očka a vylétne nám několik (řetěz) malých bublinek, je hustota správná.

5. stupeň - na lom. Na zkoušení hustoty cukr použijeme špejli nebo dřevěnou vařečku. Špejli ponoříme do svařeného cukru, vytáhneme a ihned ponoříme do studené vody. Pokud cukr na špejli ztvrdne natolik, že se při doteku nelepí a jemně jde od špejle odlomit, je správně hotov.

6. stupeň - na karamel. Cukr se po pátém stupni za krátký okamžik zbarví do světlehněda a příjemně zavoní; vytvoří se karamel. Cukr ihned odstavíme z ohně, jinak se rychle připálí, nelibě zavoní a budeme mít práci s drhnutím.

Domácí karamelový pudink

100g cukru přelijeme 3 lžícemi vody a svaříme na karamel (6. stupeň). Jakmile cukr zhnědne, rozvaříme jej mlékem (3/8 l) a necháme stát. V hrnci rozpustíme 100g másla, přisypeme 100g hrubé mouky a necháme ji zpěnit. Pak po troškách přidáme rozvařený karamel a uvaříme hladkou hustou kaši. Pak vmícháme 4 žloutky, jeden po druhém a naposledy tuhý sníh ze 4 bílků. Karamelový pudink naplníme do vymazané, strouhankou vysypané formy a vaříme asi 60 minut.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Magdalena
    Magdalena

    svaření cukru do husta

    Prosím, co je svaření cukru do husta? Znám slabou nit, silnou nit atd., ale nevím, co je to " do husta " . Děkuji za informace.

    08.12.2017 15:43:03

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Vaření cukru

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.