reklama
hledat uživatel
       

Je nutné však znát a dodržovat některé zásady, abychom nebyli zklamáni nepovedeným výsledkem. Jestliže hotový pudink i náležitě ozdobíme a doplníme dobrou tekutou omáčkou nebo teplým krémem, pak je úspěch u strávníků zaručen.

Zásady pro vaření pudinků

  • Pudinky vaříme ve formách s těsně přiléhajícím víkem nebo ve formách otevřených.
  • Formu, ve které pudink vaříme, dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo jemně prosátou strouhankou. Dbáme především na dobře vymazaný střed formy. Pokud je špatně vymazaná forma, neudrží se na ní mouka nebo strouhanka. Vymazáváme i víko formy.
  • Protože pudinky nabývají, plníme formu těstem jen do dvou třetin.
  • Formu stavíme do hrnku s vodou, který je však vyšší než forma. Voda má sahat do 1/3 výšky formy.
  • Vodu uvedeme do varu, pak vložíme formu a hrnek uzavřeme poklicí. Používáme-li otevřenou formu, pak dbáme na to, aby voda opravdu nepřesahovala moc vysoko a nestříkala na pudink.
  • Pudinky vaříme ¾ až 1 hodinu na mírném ohni. Při velkém varu by se forma pohybovala a voda by se rychle vyvařila. Pudink se nesmí přestat vařit, proto během vaření vodu i doléváme (ale vroucí).

Vyjmutí pudinků

Uvařený pudink vyjmeme z vodní lázně a sejmeme víko. Příliš formou netřeseme, aby se pudink nesrazil. Špejlí zkusíme, zda je pudink dobře provařen, jinak bychom jej museli znovu vařit. Pudink vyklápíme opatrně na talíř, kterým nejprve formu zakryjeme, pak celé opatrně otočíme a pudink z formy vyklopíme. Zvolna zvedáme formu, abychom pudink neporušili. Pokud cítíme, že se pudink dobře drží formy, chvíli formu zakryjeme vlhkou utěrkou. Po vyklopení necháme pudink krátce vypařit a pak jej poléváme tekutými sladkými krémy a omáčkami, přidáváme k nim ovoce nebo ovocné šťávy.

Příklady teplých a studených pudinků

Teplý tvarohový pudink

Utřeme máslo s cukrem do pěny a chvíli třeme s přidanými žloutky. Pak vmícháme strouhaný tvaroh, oprané rozinky, strouhanou kůru z citronu a nakonec tuhý sníh s jemnou krupicí. Formu vymazanou a vysypanou strouhankou naplníme pudinkem a vaříme hodinu v páře. Pudink podáváme politý máslem nebo kompotem.

Studený rýžový pudink

Přebranou a vypranou rýži zalijeme osoleným mlékem a vaříme asi 30 minut. Do horké kaše přidáme máslo a do mírně prochladlé žloutky, vanilku, tuhý sníh. Směs dáme do vypláchnutých forem a necháme v chladu ztuhnout. Jakmile pudink ztuhne, vyklopíme ho a ozdobíme ovocem a šlehanou smetanou.

Na závěr

Možností a druhů pudinků je mnoho, stačí sáhnout do knihoven pro vhodnou kuchařku s recepty. Pak stačí jen uvažovat nad tím, zda máme chuť na pudink teplý nebo studený, na čokoládový, kávový nebo karamelový či dokonce oříškový. Dobrou chuť!

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Vaření pudinků 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.