reklama
hledat uživatel
       

Vaříme v tlakovém hrnci: Které zásady je nutné dodržet?

Vaření v tlakovém hrnci má své výhody. Pokrmy jsou chutnější, ušetříme a navíc to není nic složitého a ani nebezpečného. Několik cenných rad se ale vždycky hodí.

V našem dnešním článku si shrneme několik zásad, důležitých pro vaření v tlakových hrncích. Tyto zásady byste měli nalézt i v návodu u svého tlakového hrnce, ale ten nebývá vždy přiložen, zvlášť pokud jste hrnec například zdědili po mamince. Rady pro vaření v tlakovém hrnci vám pomohou vyvarovat se možných problémů při jeho používání a také díky nim dokážete plně využít výhod, které tento způsob vaření nabízí. Tak tedy jdeme nato.

  • Základní pravidlo zní: nikdy nenaplňujte svůj tlakový hrnec víc než do poloviny pevnými potravinami a v případě tekutin by to nemělo být více než 2 třetiny obsahu hrnce. Ptáte se proč? Je to jednoduché. Potraviny mají tendenci při vyšším tlaku zvětšovat svůj objem. Proto je důležité množství vkládané do tlakového hrnce nepřehánět. Některé tlakové hrnce mají uvnitř vyznačené hladiny, které vám vždy řeknou, kdy je čas v plnění přestat.
  • Při vaření v papinově hrnci používáme méně tekutin, protože při vyšším tlaku se tekutiny vaří až při vyšší teplotě a dochází tak k menšímu odpařování než při konvenčních metodách vaření.
  • Extra vůní a chuť potravin získáme tak, že je před samotným vařením v tlakovém hrnci zprudka osmažíme do hněda. Například při přípravě omáček necháme v tlakovém hrnci bez poklice maso s cibulí osmažit a teprve potom přidáme tekutiny a další ingredience.
  • Ingredience přidáváme průběžně během vaření. Různé ingredience se různě dlouho vaří. Proto na začátku vaření přidáme ty ingredience, které se vaří dlouho a jako poslední přidáváme například ovoce a další měkké ingredience, které by se neměly rozvařit.
  • Buďte vždy připraveni snížit teplotu plotny. To je poměrně jednoduché v případě plynových sporáků a novějších elektrických a indukčních varných desek. U klasických elektrických plotýnek někdy velmi dlouho trvá, než vystydnou, proto je vhodné mít vedle hlavní plotny, na které vaříme, zapnutou ještě jednu, kde udržujeme teplotu nižší a v případě potřeby hrnec pouze přesuneme.
  • Čas vaření v tlakovém hrnci začneme počítat až od chvíle kdy dosáhneme plného tlaku.
  • Co se týče délky vaření, v případě tlakových hrnců bude kratší doba lepší. Stačí minuta navíc a pokrm se změní v břečku. Pokud zjistíme že je náš pokrm nedovařený, není problém to napravit. Ale v případě že máme z pokrmu rozvařenou břečku, tak máme smůlu.
  • Příliš vysoký tlak ve vašem hrnci může být způsoben třemi příčinami: příliš vysoká teplota, přeplněný hrnec a nebo ucpaný regulační tlakový ventil. V každém případě je dobré si přečíst návod k používání vašeho konkrétního hrnce. Nikdy nic nezkazíme tím, když před každým vařením zkontrolujeme průchodnost regulačního ventilu a v rámci možností i funkčnost případného tlakoměru a teploměru. Tím bychom měli předejít případné katastrofě.

Věřím, že vám tyto rady pomohou při vaření v tlakovém hrnci a nebo v nich alespoň naleznete návod na řešení některého z problémů, na které můžete narazit.

Uzená stehna pečená v tlakovém hrnci
(doba přípravy 15 min )

Salámem plněné papriky
(doba přípravy 45 min )

Segedínský guláš z tlakáče
(doba přípravy 45 min )

Guláš v tlakovém hrnci
(doba přípravy 1 hod )

Dušené hovězí maso v zelenině
(doba přípravy 1 h 15 min )

Pikantní zvěřinová roláda v tlakovém hrnci
(doba přípravy 45 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
  • jaroslav
    jaroslav

    Tlakový hrnec - potenciální likvidátor bytu a domu ...při ucpání ventilu i toho pojistného vedle

    Kromě tedy ještě poloprázdného bojleru a roztopeného kotle s elektrickým čerpadlem, když vypnou elektřinu .... a pomalé hrnce zachovají více chuti a vůně ... a tam výbuch nehrozí .

    11.08.2019 12:46:13

  • Vraný Břetislav
    Vraný Břetislav

    rýže v sáčcích

    Dobrý den. Prosím o radu zda se dá v tlakovém hrnci vařit rýže v sáčcích a jaká je doba vaření. Děkuji.

    22.07.2012 11:25:49

  • Prochor
    Prochor

    DRUHkgVoda v dlmin
    Masoa drůbež
    Hovězí zadní vcelku0,5350
    Hovězí přední vcelku0,5340-45
    Hovězí plátky / závitky0,5530
    Hovězí jazyk uzený1530-40
    Vepřový ovar0,5530
    Vepřový guláš0,5530
    Dršťky do polévky11225-30
    Telecí dušené0,5320
    Jehněčí dušené0,52,520-25
    Skopové dušené0,5330
    Kuře celé13,525-30
    Slepice celá11045
    Zvěřina0,5330-40
    Ryby amořské plody
    Treska - filé0,51,54-5
    Makrela0,51,56
    Losos steak0,51,56-8
    Štika steak0,51,58
    Pstruh0,51,54-5Mušle0,51,510Z elenina vařená / dušenáBrambory krájené12,55-6Brambory celé12,512-14Fazolky zelené12,53-4Zelí hlávkové12,53Zelí kysané12,56Červená řepa vcelku0,52,510-15Mrkev krájená0,52,56Mrkev celá0,538Rýže0,2556Luštěn iny sušené – předem namočenéČočka0,3320-30Fazo le0,5340-50Hrášek0,52,520-30

    12.03.2011 12:38:11

  • Zozole
    Zozole

    Ježišmarja, zase nějaký pitomec, co řeší gramatické chyby... Koho to zajímá? Mě by například zajímaly ohlasy čtenářů na rady, týkající se tlakového hrnce... Běžte si upozorňovat někam jinam, autore komentáře!

    01.09.2010 16:20:16

  • klasik
    klasik

    chybicka ne?

    Potraviny mají tendenci při vyšším tlaku zvětšovat svůj objem. ??? ... snad pri vysi teplote

    09.06.2008 21:36:35

  • Inka
    Inka

    Šetříme ???

    "...je vhodné mít vedle hlavní plotny, na které vaříme, zapnutou ještě jednu, kde udržujeme teplotu nižší..." Můžete mi říct, jak ušetřím, když budu mít při vaření zapnuté dvě elektrické plotýnky? "...a další měkké ingredience, které by se neměli..." Zopakujte si češtinu, autore článku !

    04.09.2007 16:36:05

Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Vaříme v tlakovém hrnci: Které zásady je nutné dodržet?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.