V našem dnešním článku si shrneme několik zásad, důležitých pro vaření v tlakových hrncích. Tyto zásady byste měli nalézt i v návodu u svého tlakového hrnce, ale ten nebývá vždy přiložen, zvlášť pokud jste hrnec například zdědili po mamince. Rady pro vaření v tlakovém hrnci vám pomohou vyvarovat se možných problémů při jeho používání a také díky nim dokážete plně využít výhod, které tento způsob vaření nabízí. Tak tedy jdeme nato.
- Základní pravidlo zní: nikdy nenaplňujte svůj tlakový hrnec víc než do poloviny pevnými potravinami a v případě tekutin by to nemělo být více než 2 třetiny obsahu hrnce. Ptáte se proč? Je to jednoduché. Potraviny mají tendenci při vyšším tlaku zvětšovat svůj objem. Proto je důležité množství vkládané do tlakového hrnce nepřehánět. Některé tlakové hrnce mají uvnitř vyznačené hladiny, které vám vždy řeknou, kdy je čas v plnění přestat.
- Při vaření v papinově hrnci používáme méně tekutin, protože při vyšším tlaku se tekutiny vaří až při vyšší teplotě a dochází tak k menšímu odpařování než při konvenčních metodách vaření.
- Extra vůní a chuť potravin získáme tak, že je před samotným vařením v tlakovém hrnci zprudka osmažíme do hněda. Například při přípravě omáček necháme v tlakovém hrnci bez poklice maso s cibulí osmažit a teprve potom přidáme tekutiny a další ingredience.
- Ingredience přidáváme průběžně během vaření. Různé ingredience se různě dlouho vaří. Proto na začátku vaření přidáme ty ingredience, které se vaří dlouho a jako poslední přidáváme například ovoce a další měkké ingredience, které by se neměly rozvařit.
- Buďte vždy připraveni snížit teplotu plotny. To je poměrně jednoduché v případě plynových sporáků a novějších elektrických a indukčních varných desek. U klasických elektrických plotýnek někdy velmi dlouho trvá, než vystydnou, proto je vhodné mít vedle hlavní plotny, na které vaříme, zapnutou ještě jednu, kde udržujeme teplotu nižší a v případě potřeby hrnec pouze přesuneme.
- Čas vaření v tlakovém hrnci začneme počítat až od chvíle kdy dosáhneme plného tlaku.
- Co se týče délky vaření, v případě tlakových hrnců bude kratší doba lepší. Stačí minuta navíc a pokrm se změní v břečku. Pokud zjistíme že je náš pokrm nedovařený, není problém to napravit. Ale v případě že máme z pokrmu rozvařenou břečku, tak máme smůlu.
- Příliš vysoký tlak ve vašem hrnci může být způsoben třemi příčinami: příliš vysoká teplota, přeplněný hrnec a nebo ucpaný regulační tlakový ventil. V každém případě je dobré si přečíst návod k používání vašeho konkrétního hrnce. Nikdy nic nezkazíme tím, když před každým vařením zkontrolujeme průchodnost regulačního ventilu a v rámci možností i funkčnost případného tlakoměru a teploměru. Tím bychom měli předejít případné katastrofě.
Věřím, že vám tyto rady pomohou při vaření v tlakovém hrnci a nebo v nich alespoň naleznete návod na řešení některého z problémů, na které můžete narazit.
Uzená stehna pečená v tlakovém hrnci
(doba přípravy 15 min )
Salámem plněné papriky
(doba přípravy 45 min )
Segedínský guláš z tlakáče
(doba přípravy 45 min )
Guláš v tlakovém hrnci
(doba přípravy 1 hod )
Dušené hovězí maso v zelenině
(doba přípravy 1 h 15 min )
Pikantní zvěřinová roláda v tlakovém hrnci
(doba přípravy 45 min )
Foto: Profimedia