Vegetariáni často slýchávají otázky na způsob svého stravování. "A co vůbec jíš?" Spousta nevegetariánů si nedokáže představit, jak potraviny kombinovat, přitom si pochutnat. Malý rádce pro začátečníky.
Masu se v pokrmech dá velmi snad vyhnout. Pokud s vegetariánstvím teprve začínáte a jen víte, že musíte z pokrmů eliminovat maso, bude se hodit pár rad. Řekneme si něco o předkrmech, polévkách, salátech a hlavních chodech po vegetariánsku. Ale nezapomene ani na zmínku o světové kuchyni, která si s bezmasou stravou umí velmi snadno poradit.
Předkrm, malý a dekorativní kulinářský výtvor podněcující chuť. Pro někoho na talíři zbytečnost, pro jiné jeden z nejtěžších úkolů kuchaře. Jako předkrm lze podávat v malém množství i pokrmy považované za hlavní chod, a to teplé i studené. A jaký předkrm zvolit pro vegetariány? Vhodné jsou sýrové rolky plněné šlehaným krémem, také různě plněná syrová či pečená zelenina, chuťovky z mletého sýra míchaného s máslem a kořením, které tvarujeme do kuliček a obalujeme třeba v mleté paprice. Chuťově nezklamou ani miniaturní česnekové toasty z vykrajované veky, apod. Hlavním vodítkem pro přípravu předkrmů by měla být pestrost a nápaditost.
Polévka je nejen "grunt", jak se dodnes říká, ale opravdu základem všech světových kuchyní. V dnešním pojetí má polévka význam při různých dietách jako chod, který zasytí. Navíc husté krémové polévky podáváme nejen před hlavním jídlem, ale i samostatně jako hlavní pokrm.
Vegetariánská kuchyně je v přípravě polévek omezena hlavně tím, že nepoužívá pro vytvoření základní chuti masové vývary. Ovšem každá polévka se dá přizpůsobit, aby splňovala vegetariánská pravidla. Naučíme se připravit vývary, z nichž vychází většina polévek. Pak jen doplňujeme pestrou zeleninou, kořením, smetanou, houbami, kroupami, nudlemi, rýží, vejcem, sýrem, apod.
Základní tmavý vývar
Na tmavý vývar si připravíme 1,5 l vody, 3 mrkve, 10 zelených fazolek, 2 cibule, 2 velká rajčata, 1/4 hlávky čerstvého zelí nebo kapusty a asi 5 listů čerstvého libečku.
Všechnu zeleninu očistíme, nakrájíme na stejně velké kousky a vsypeme ji do hrnce. Zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Lze použít i tlakový hrnec, potom je vývar hotový do 30 minut. Zeleninu scedíme a vývar dále používáme podle potřeby.
Základní světlý vývar
Budeme potřebovat 1,5 l vody, 0,5 kg cukety, 2 cibule, 2 brambory, 1/4 hlávky zelí a asi 5 listů čerstvého libečku.
Zeleninu omyjeme, zbavíme slupek a nakrájíme na větší kousky. Zalijeme vodou a v tlakovém hrnci uvaříme zeleninu doměkka. Uvařený vývar scedíme a dále používáme jako základ polévek.
Polévky podáváme zásadně horké. Chladnutím polévka ztrácí na aroma, ale i na své chuti, to platí zejména u krémových polévek.
Salát má své místo nejen ve vegetariánském jídelníčku, je pro všechny nepostradatelným zdrojem syrové zeleniny či ovoce, bylinek, tzn. vitamínů, minerálů, vlákniny a vody. Při přípravě salátu se vyplácí dodržet zásady, které z "obyčejné zeleniny" vytvoří dokonalý pokrm po výživné i estetické stránce.
Na salát vybíráme pouze čerstvou a zralou zeleninu. Před zpracováváním zeleniny dbáme na její důkladné vychlazení, stejně tak ostatních surovin (i na zálivku). Profesionálové dokonce chladí zeleninu v čerstvé vodě doplněné ledovou tříští, zachová se tak dokonale její barva a aroma. Důležitá je i křehkost salátu, ta souvisí s výběrem zeleniny a s její manipulací, například listové saláty a natě přidáváme do salátu až nakonec. Nekombinujeme příliš mnoho surovin a dochucovačů, i u salátů platí, že méně je více. A tečkou nakonec je samozřejmě zálivka, dbáme na její složení a vmícháváme ji do salátu v pravý čas, jak je uvedeno v receptu, většinou až úplně nakonec.
U vegetariánů se ve spoustě receptů užívají brambory, rýže a těstoviny jako zásadní součást hlavního jídla. Zapékané brambory, plněné bramboráky, smetanové halušky, zeleninová rizota, pilav, rýžové nákypy, zeleninová paella a další. Stejně tak těstoviny, ať už v podobě těstovinových pekáčků, rolád z těstovin, plněných těstovin nebo jen vařených těstovin, které poléváme omáčkami (od rajčatových, smetanových, zeleninových až po sýrové). Jednoduše, hlavních pokrmů je na výběr řada, nemluvě o těch nasladko. A to jsme se ještě nezmínili o sóji, ze kterého ukuchtíme i pravý český guláš, který když se dobře ochutí, ani masožravec nic nepozná.
V dalším pokračování článků o vegetariánské kuchyni se podíváme na široké spektrum pokrmů, které nabízí celosvětová kuchyně, ale také se zmíníme o nápojích, které mohou nahradit jeden či více z hlavních chodů, když chceme shodit nějaká ta kila navíc.
Foto: Photos.comautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena