reklama
hledat uživatel
       

Vegetariánství

I v dnešní době si každý z nás pomalu uvědomuje, že zdraví je to jediné, co nám zůstane, pokud přijdeme o všechno. Jak si ale "udržet" zdraví v době plné emulgátorů, konzervantů, stabilizátorů a tuků? A což teprve aféry týkající se masných výrobků v supermarketech. Jednou z možností je stát se vegetariánem. Určitě mnoho z vás protáhlo obličej skoro na zem., protože jako má vegetariánství spoustu příznivců, má také spoustu nepřátel. Přibližme si tedy klady, zápory a důvody přechodu na vegetariánskou stravu a také tuto kuchyni.

Historie vegetariánství začíná už na samém počátku světa a člověka a to ať to vezmeme podle náboženství nebo podle Darwinovy teorie evoluce. Podle Bible se Adam s Evou živili v Ráji jen ovocem a zeleninou. Bůh jim dal rostliny a stromy s plody nebo semeny. Podle Darwina jsme se vyvinuli z opic a ty jak známo jsou býložravci. Tedy můžeme říci, že jsou také vegetariáni. S postupem času byla na zemi místa, kde se lidé živili masem (Eskymáci – na sněhu samozřejmě žádné rostliny nerostou) nebo místa, kde se lidé živili jen ovocem a zeleninou. Jednalo se o místa v teplých a úrodných oblastech. Samozřejmě kultura a životní podmínky zde hráli také důležitou roli. Kněží v dávném Egyptě maso všeobecně nejedli, protože podle jídelníčku se jednalo o jídlo nečisté. Mrtvoly zvířat byly nečisté a proto se jich kněží nesměli dotýkat. V roce 1847 vznikla první britská vegetariánská společnost, která vytvořila i současné slovo - vegetarián.

Co však vede lidi k přechodu na vegetariánskou stravu?

Většinou jsou to etické a zdravotní problémy. Proč etické? Byli jste se někdy podívat na jatkách? Nemyslím zabijačku na malém dvorku, kde se nahání jedno či dvě "prasátka" ve všeobecném veselí a opojném stavu. Myslím tím opravdová hromadná jatka, kde se poráží drůbež či prasata nebo dobytek. A co teprve "moderní" velkokomplexy pro chov. Osobně bych na tuto podívanou neměla srdce jako mnoho z nás, ale při sbírání podkladů pro tento článek jsem se dočetla o takových hrozných věcí, že má představivost začala pracovat na plné obrátky a opravdu příště rozmyslím, jestli si koupím na oběd trochu drůbežího nebo se spokojím se sojovým masem nebo lehkým zeleninovým salátem. Mnoho vegetariánů chce svým stravovacím režimem přispět k mírumilovnější společnosti. Proto jsou etické důvody pro jejich vegetariánství nejdůležitější. Přeci jen musíme při řešení velkých problémů začít u sebe. Ne marně se říká, že si nejdříve musíme zamést před vlastním prahem, a pak teprve poukazovat na chyby ostatních

Něco málo statistik

Každý rok zavraždíme 1,6 miliardy savců a 22,5 miliardy drůbeže. Počet zabitých ryb jde do biliónů. Za každých 16 kg obilí, sloužících k výkrmu dobytka, získáme nazpět pouze 1 kg masa. Jeden akr půdy vyprodukuje asi 82 kg hovězího masa nebo 10000 kg brambor! Harvardský odborník v oblasti výživy Jean Mayer odhaduje, že snížení produkce masa o 10% by uvolnilo dostatek obilí k výživě 60 mil. lidí. V USA jde 90% všech obilovin na výkrm zvířat, která skončí na jídelním stole. Za každých 16 kg obilí, sloužících k výkrmu dobytka, získáme nazpět pouze 1 kg masa. V rozvojových zemích člověk spotřebuje přibližně 200 kg obilí ročně, většinou z toho přímou spotřebou. Průměrný Evropan nebo Američan však spotřebuje ročně už 1000 kg obilí. 90% z toho však nejprve nakrmí zvířata ve výkrmnách. Vypěstování 1 kg pšenice vyžaduje pouze 60 kg vody, zatímco k produkci 1 kg masa je potřeba 2500 až 6000 kg vody. V Kostarice a Guatemale je ročně likvidováno 50.000 až 70.000 hektarů lesa, aby zde mohl být chován dobytek, jehož maso je po určité době nutné pro výkrm vyváženo a upravováno pro potřeby restaurací firmy Mc Donalds. Nelze se divit, že se stále zvyšuje surovost mezi lidmi a také krutost. Myslím, že tyto čísla hovoří za vše (i s ohledem na ekonomiku a životní prostředí) a není třeba je rozebírat. Mnoho lidí však přechází na vegetariánskou stranu ze zdravotních důvodů. Neustále se omílají připomínky a varování před vegetariánstvím z důvodů nedostatku životně důležitých složek potravy.Všeobecně je však známo, že konzumace masa je hned po tabáku a alkoholu největší příčinou úmrtí v Evropě a dalších vyspělých oblastech světa. Ptáte se jakto? Podívejme se na důvod z anatomické stránky. Lidské trávící ústrojí není uzpůsobeno k častému trávení masa. Střeva masožravých zvířat mají délku jen trojnásobek těla, aby se maso dostalo z těla co nejrychleji. Při jeho rozkladu totiž vznikají zdraví škodlivé látky. Naopak střeva býložravců jsou nejméně šestkrát delší než jejich tělo. A kráva má přeci 4 žaludky. Člověk má střevní ústrojí jako býložravci. Také naše stavba těla je uzpůsobena na rostlinnou stravu. Časté pojídání masa tedy zatěžuje náš trávící trakt, přetěžuje ledviny a vede k dalším onemocněním. Není výjimečný vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a s tím související onemocnění srdce a mozku, hromadění tuku na vnitřních stěnách cév a nízká průtokovost krve. V posledních 20 letech se prokázala souvislost mezi pojídáním masa a rakovinou tlustého střeva, konečníku, prsu a dělohy. Zvířata jsou vykrmována a udržována při životě nepřetržitým podáváním uklidňujících prostředků, hormonů, antibiotik a mnoha jiných látek. To nemluvíme o úpravách masa před prodejem. Většina těchto látek je samozřejmě karcinogenních. Jak tedy jíst maso a zdravě? Jednou z možností je konzumace biopotravin. U těchto výrobků by mělo být zaručeno, že chov i pěstování je nezávadné a je v souladu se životními podmínkami zvířat. Další možností je vlastní chov a pěstování rostlin. Snad každý z nás má své políčko nebo zahrádku, kde si pěstuje brambory a mrkev. Poslední možností je právě vegetariánství.

Samotné vegetariánství se dá rozdělit na další druhy:

  • Ovo-lakto-vegetariáni - nejedí maso ani ryby, ale jedí vejce, mléko a produkty z nich vyrobené a samozřejmě rostlinnou stravu
  • Lakto-vegetariáni - nejedí kromě masa a ryb ani vejce
  • Vegani - nejedí žádné výrobky živočišného původu, tedy ani máslo, mléko a med
  • Ovo-vegetariáni - nejedí maso, ale jedí vejce a rostlinnou stravu
Samozřejmě vám nikdo nemůže konzumaci masa zakázat. Dokonce můžeme jíst mírné množství masa, aby naše strava byla vyvážená. Ovšem dejme si pozor na to, co jíme. Jestli máte podobné zkušenosti s masem, zdravotními problémy nebo podobnou tématikou a chtěli byste vědět, jak se stát vegetariánem nebo si to chcete na týden dva zkusit, těšte se na další článek zaměřený přímo na vegetariánskou kuchyni. Foto: www.profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 78
  • hoj
    hoj

    http://www.national-geographi c.cz/detail/proc-se-ji-lidske- maso-kanibalismus-je-rozsirene jsi-nez-byste-cekali-10181/

    29.01.2013 13:12:55

  • Lucka
    Lucka

    Dotazník
    Ahoj chtěla bych vás poprosit o vyplnění dotazníku, který se týká vegetariánské stravy. Dotazník potřebuji k mé maturitní práci.Je anonymní a není potřeba registrace. Děkuju
    http://www.vyplnto.cz/databaze -dotazniku/vegetarianska-strav a/

    25.03.2012 19:41:37

  • Veronika
    Veronika

    Jsem veganka uz 2 roky a zadny problemy, clovek si musi prijmy pohlidat, tak jako u jakehokoliv jiného druhu stravování. Předtím jsem byla vegetariánka 5 let... Doporucuju mrknout na www.vegspace.cz, kde je vcelku dost informací. Peace

    17.07.2011 15:59:53

  • Veronika
    Veronika

    Jsem veganka uz 2 roky a zadny problemy, clovek si musi prijmy pohlidat, tak jako u jakehokoliv jiného druhu stravování. Předtím jsem byla vegetariánka 5 let... Doporucuju mrknout na www.vegspace.cz, kde je vcelku dost informací. Peace

    17.07.2011 15:59:08

  • Martina Nováková
    Martina Nováková

    Je člověk od přírody monogamní?

    Společně s přítelem jsme se stali vegetariány asi před půl rokem. Docela nás unavují neustálé debaty o tom, jestli je člověk od přírody masožravec, nebo býložravec. Podle mého názoru se jedná o stejně nezodpověditelnou otázku jako, jestli je člověk od přírody monogamní, či polygamní. V těchto debatách jde spíše o rétorické dovednosti, než o hledání pravdy. A i když se někdo opírá o vědecké výzkumy, vždy si vybírá ty, které podporují jeho hypotézu. Jako studentka druhé vysoké školy vím, o čem hovořím. Jeden výzkum vegetariánství vyzdvihuje, druhý haní. Kdo se v tom má pak vyznat?
    Domnívám se, že nemá smysl pátrat po původu člověka, protože na to nelze najít odpověď! SMYSL má řešit, jestli vegetariánství může prospět nejen člověku samotnému, ale také celému lidstvu. Zde si myslím, že se nachází odpověď! Vegetariánství není jen o odmítání masa, je to životní styl, životní filozofie, která se často pojí s náklonností k ekologickému zemědělství, odmítání kožených a kožešinových výrobků, respektem k přírodě atd. NESTOJÍ TOTO ZA ZAMYŠLENÍ???
    P.S. A když už jsme u toho, že vegetariánství je škodlivé - kolik vegetariánů na následky bezmasé stravy zemřelo? :-)
    A kolik "masožravců" bez zeleniny zemřelo?
    Odpovězte si sami :-)

    19.04.2011 18:28:59

  • humankiller
    humankiller

    Dotazníček..

    Chtěl bych Vás moc poprosit o vyplnění velmi krátkého dotazníčku na téme Vegetariánství a zdravá výživa. Jedná se o dotazník zpracovávaný v rámci mé diplomové práce a jeho vyplnění by mi moc pomohlo.. Pro vyplnění stačí kliknout na odkaz: http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/vegetarianstvi-a-zdrava-vyziva/

    28.03.2010 11:16:25

  • Lucka
    Lucka

    přispěju taky svou troškou do mlýna :-) Jsem vegetariánkou 12 let (přes půlku života), porodila jsem a odkojila 2 zdravé děti.. Nikdy mi nic nechybělo, žádnou slabost ani nedostatek energie jsem nepocítila... po jídle se cítím dobře, netrpím na bolesti břicha jako lidi, co maso jedí... to jenom ze všech stran poslouchám jak je komu špatně a kde koho něco bolí :-) No, setkávám se s představou lidí, že vegetarián snad nic nejí... asi je ta představa taková, že jíme jen přílohy a nic víc... ve skutečnosti máme strašně bohatahý jídelníček a navíc velmi chutný... zatím se mi nestalo, že by moje "výplody" někomu nechutnaly... bez masa se nejen dá žít, ale žije se bez něj skvěle a hlavně zdravě... stane se, že to nějaký jedinec nezvládne a ublíží si, protože se stravuje jen pečivem a smaženým sýrem nebo jen zeleninovými saláty :-( Ale podle těhle pár jedinců se nedá posuzovat celá komunita... to je jako se vším

    24.03.2010 07:47:38

  • LinDuSh
    LinDuSh

    AhOj.. je mi 12.. sem vegetarián :) a chtěla bych se zeptat prOč vegani nejí med když se vlastně získává od včel..? Děkuju mOc.. nashle.

    16.05.2009 19:04:05

  • k.H.
    k.H.

    Trochu jinak.

    Když mi nechutná květák, tak se do něj nemusím nutit, protože ho dám prasátku a všechny látky které obsahuje se ke mně dostanou po zabijačce. Doporučuji netradiční pohled na stránkách občanského sdružení Přátelé vepřové pečínky.

    05.04.2009 21:34:12

    • Tomi
      Tomi

      Re: Trochu jinak.

      Když vám nechutná květák,tak jsou zde i jiné náhražky masa.A když se je naučíte dobře vařit,určitě vám bude chutnat. Nebo jste sobec že kvůli chuti zabijete živého tvora,ať přímo nebo nepřímo?!

      26.03.2010 22:01:01

  • tonda
    tonda

    Nejim maso 9 let, od 18 (do te doby mi ho rodice jeste sem tam dokazali vnutit), je mi skvele, nejsem ani slaby ani nemocny, citim se dobre a na kole ci pri jinem sportu mam stale stejne vykony...

    13.11.2008 05:02:45

  • vl
    vl

    Re: A co se týká kraviček

    S tímhle souhlasím. Kdyby všichni ochránci zvířat, odpůrci kožichů atd. prosadili svou, ta zvířata prostě nebudou. Taková zajímavost - po válce běhala po Čechách spousta volně žijících koní. Přezimovali všichni. Žádný z nich nepřežil jaro. Netušili, že se nesmějí napást spoustou čerstvě vzrostlého osení. Kromě toho - kdysi - a myslím, že to bylo už před komunisty - jsme se učili, že v rostlinných bílkovinách prakticky nejsou čtyři aminokyseliny, jež člověk nutně potřebuje, neumí si je vytvořit. Žádná vyvážená potrava s tím nic nenadělá, pokud nic živočišného takový vegan nejí.

    03.10.2008 21:52:41

    • kveganstvíconejrychlejc
      kveganstvíconejrychlejc

      Re: A co se týká kraviček

      nevím tdy, cos chtěl svým příspěvkem říct, ale za to moc dobře vím, proč mám tento svůj nick- veganství je totiž to, k čemu rychle směřuji. Nesmysly a dogmata omílaná ještě v roce 2008 o tom, jak je potřeba jíst maso a když už tedy ne maso tak aspoň mléko , mléčné výrobky a vejce, aby odsejpal odbyt tohoto výnosného průmyslu, nemohou totiž ovlivnit ani ani mě ani žádného jiného vegetariána a hlavně vegana. A na závěr- přirozená smrt koně, který se jaksi přežral řerstvé trávy(je-li to vůbec pravda) je na hony, dlouhé hony vzdálena od vraždění koní a dalších zvířat kvůli výrobě kožichů a kožede´ělných výrobků a dalších "vymožeností".

      15.10.2008 00:17:16

  • Jasper
    Jasper

    Na zahrádku potřebujeme trochu hnoje, na velká pole tisíce tun. Něčím se hnojit musí. Další možností jsou chemikálie. Nebo zelené hnojení. Mám ekologickou zahradu kde si s podobnými věcmi hraju ale nikoho podobné zemědělství neuživí ani kdyby to dělal celý den a nic jiného. Když to nikdo nedotuje z jiných zdrojů.Po revoluci takhle žilo pár lidí třeba na Šumavě spolu s dětmi a kozičkou. Pán ale bral podporu v nezaměstnanosti a paní byla na mateřské.

    16.09.2008 10:08:57

  • Jasper
    Jasper

    Tyhle údaje

    jsou poněkud zavádějící. Ať už se díváme na svět podle jakékoliv teorie tak nemůžeme popřít že maso jedli všichni, ne jenom Eskymáci. Ať už to byli lovci mamutů, Indiáni před příchodem lidí z Evropy, starověké civilizace nebo současné přírodní národy. Některé z těchto kultur se zemědělstvím nezabývaly vůbec, jiné si s chutí dávaly maso ke chlebu či plackám. Včetně Indů a Egypťanů. Maso je hlavním pokrmem Indiánů, australských domorodců i subsaharských kultur. Člověk je stavbou chrupu i zažívání všežravec. Tak jsme se to učili ve škole a ukazovali nám rozdíly oproti býložravcům. Čistě býložravých zvířat je v přírodě dost málo. Maso si dá veverka i opice, stejně jako skoro všichni ptáci. I zrnožraví krmá mláďata masem. S vyjímkou holuba který bobule a zrní předtráví ve voleti. Proto je symbolem míru. Některé opice dokonce loví ve smečkách jiné menší opice a trhají je zaživa. Například šimpanzi. Argument s hladovým světem také neobstojí. Nejvyšší životní úroveň je v naší euroamerické civilizaci kde zbyde dost masa i rostlin na všechny a ještě máme nadprodukci. U nás nemají hlad ani bezdomovci. Jinde není ani maso ani rostliny. To bychom je tam museli dovážet a zajistit distribuci a pomoct jim vybudovat civilizaci jakou máme my. Další možnost je jídlo vyhazovat nebo nechat ležet půdu ladem. Nic z toho by rozvojovým zemím nepomohlo. Na to že nejedí maso je řada vegetariánů značně agresivních. Snaží se nám pokazit oběd nechutnostmi, vnucovat svoje názory a nemají se rádi ani mezi sebou, pokud patří k jinému směru který připomíná často sekty. Často pláčou dobře na špatném hrobě. Proti zabíjení a smažení pejsků by měli jet bojovat do Číny. Občas by mohli spolu s militantními ochránci zvířat používat i zdravý selský rozum. Kvůli testování krému který neublíží ani dítěti opravdu není nutné upnout živého králíka do svěráku a odříznout z něho polovinu. Živou lišku nebo psa opravdu není možno zvednout za ocas aniž by člověk litoval poslední hlouposti kterou udělal. Orientální tržnice či křižovatka v pozadí opravdu není kožešinová farma. Je možné že podobné záběry aranžují sami ekoteroristi. Stejně jako počítačové animace kde má mývalovec kuní velká očka jak medvídek PÚ a občas na nás z obrazovky lišácky mrkne když ho mordují.

    16.09.2008 09:58:31

    • Tomi
      Tomi

      Re: Tyhle údaje

      Jenže maso jí ´´lidé´´ poměrně krátko,přešli na něj v době ledové,protože jaksi nebylo co jiného.A to je jen malinkatý zlomek z vývoje člověka. Před touto dobou byl výhradně býložraví,tvrdí to i odborníci z antropologické fakulty.Potvrdily to nálezy z těchto dob. stavba chrubu apod. A nevím kde berete právo na to ubližovat takhle zvířatům? Připomíná mi to otroctví,kdy trpí jiní za problémy truhých. :-) To že vám záleží pouze na chuti jídla,je dosti sobecké,zvlášť v dnešní době, kdy jsou možnosti nejíst maso a zbytečně tak netýrat miliony zvířat.

      26.03.2010 22:12:16

  • Moonia
    Moonia

    NEVYVINULI JSME SE Z OPIC!

    Autorka tohoto článku by si před psaním dalších podobných článků měla ujasnit, o čem je Darwinova teorie. Rozhodně nespočívá v tvrzení, že se člověk vyvinul z opice, jak se konstatuje v článku. To je naprostý nesmysl a degradace Darwinovy teorie!

    25.07.2008 08:09:32

    • tomi
      tomi

      Re: NEVYVINULI JSME SE Z OPIC!

      sice ne z opic ale z opů,lidoopů až jsme byli homo... Ale v celku to napřed byli opice co se živili rostlinou stravou. a degradace to není!!

      26.03.2010 21:57:53

  • silvia
    silvia

    vegetarianstvo

    Od skollky nejem mäso, vobec mi nechuti, stale ma z neho napinalo na vracanie. Niekedy som vobec nejedla ani ryby, no raz na vianoce som vyskusala a celkom mi zachutili. Okrem toho nejem ani alepaciu polievku. No vsak na mliecne vyrobky, syry atd. nedam dopustit. Myslim ze je to dobry sposob ako jest vyvazenu stravu aj s trochou zivocisneho pokrmu.

    02.07.2008 12:01:30

  • zuzka
    zuzka

    vegetarianství

    Vegetarianství je skvělá a zdravá kuchyně.

    20.06.2008 11:08:43

  • radek
    radek

    ahojky, mohl bych s eprosím zeptat na vegetariánství? děkuji

    12.06.2008 10:55:08

  • radek
    radek

    ahojky, mohl bych s eprosím zeptat na vegetariánství? děkuji

    12.06.2008 10:54:24

  • radek
    radek

    ahojky, mohl bych s eprosím zeptat na vegetariánství? děkuji

    12.06.2008 10:51:53

  • radek
    radek

    ahojky, mohl bych se tě zeptat na vegetariánství? děkuji

    12.06.2008 10:49:26

  • denissa
    denissa

    kazdy musime zit sam za sebe a respektovat sve bratry.mezi zviraty a lidmy nevidim rozdil,lide se chovaji jako neurvala zver a zver ma i lidskou tvar.slova....vegetarianstvi je jen mali dil na teto ceste...po ktery jdeme kazdy sam za sebe,s bohem,s jeho detmi,se zviraty.........

    07.03.2008 21:04:21

  • parsek
    parsek

    Vážená autorko tohoto článku, je mně zcela lhostejné jak se kdo stravuje a můj názor je, ať každý svým rozumem posoudí zkušenosti jiných a sám se rozhodne co je pro něj dobré. Jelikož nejsem odborník na výživu, dávám přednost pracem vědeckým pracovníkům, kteří mají důkazy podložené výsledky svého mnohaletého bádání v oblasti výživy člověka. Je mně moc líto, ale ani jeden nedoporučuje zdravému člověku vynechat živočišnou složku stravy a naopak zdůrazňují, že je tato složka ve výživě nenahraditelná. Ale vrátím se k Vašemu článku plnému nepravd a demagogií. Hned z úvodu by mě zajímalo datum "počátku světa" . Kdy to začalo...ten svět plný pasoucích se lidí. Dále by mě zajímalo, jak jste přišla na to, že všechny opice jsou býložravci. Nikdy jste v televizi neviděla přírodopisný film o šimpanzích (ze všech živočichů nelbližších příbuzných člověku), jak v tlupě loví jiný druch opice (ve Vaší terminologii ...vraždí...) a pak úlovek (zavražděné zvíře, nečistou mrtvolu) s chutí celá tlupa pojídá. Já to viděl mnohokrát. Mám rád pravdivé dokumenty o přírodě. Co se týká Darwina, tak to se mi chce opravdu plakat. To jste naposled slyšela na základní škole a ještě jste nedávala pozor, co paní učitelka říkala. Vůbec se mi nechce poučovat o tom, že Darwin položil pouze základy teorie evoluce a že současné vědecké poznatky podložené miliony důkazů jsou o jiných předcích člověka než jsou opice. A ty názory na vraždění zvířat, chovaných pro výživu lidí, těch mnoho chudinek rybiček... a vůbec, jak je te svět strašně zlý a co nám to běhá po světě miliard vrahů - predátorů. Někteří "zvrácenci" se dokonce na takové vrahy chodí dívat se svými dětmi do zoologických zahrad. Hrůza!... v čem to žijeme. Naučme se spásat trávu, naučme to všechny šelmy, aby už nelovily, pardon, nevraždily antilopy a další zvířata a ten zlý svět se stane mírumilovným. PS. To jsem se ještě nevyjádřil k dalším blábolům Vašeho článku.

    03.03.2008 16:35:34

  • sona
    sona

    proti tendenčním a zavádějícím tvrzením...

    1.Opice ani lidoopi nejsou obecně vegetariáni. Např. gorily ano, ale šimpanzi, s kterými jsme daleko příbuznější, loví i jiné opice (např. guerézy) pro maso a velmi si ho cení (ve skupině si je nabízejí nebo naopak odpírají podle společenského postavení). Tedy jsou všežravci. 2. Existuje např. i dosti známá hypotéza, že bez živočišných bílkovin by člověku v průběhu evoluce nenarostl větší mozek. 3. Nejpodobnější trávicí soustavu má člověk a prase, což nemyslím jako urážku, prostě to tak je. Prase je typický všežravec, divoké prase žere např. i mršiny a prasátka ve vepřínech klidně zbaští nějakého toho pomalejšího potkana...

    29.12.2007 22:00:49

    • tomi
      tomi

      Re: proti tendenčním a zavádějícím tvrzením...

      Hypotéza je to pěkná,ale chybná.Díky společenskému životu lidoopů si zajistili poměrně bezpečné zázemí a dokázali přetrvat na světě až do dnes.Podle antopologického ústavu byl člověk v pravěku až do příchodu doby ledové býložravec,až tehdy přešel na živočišnou stravu, protože mu nic jiného nezbývalo. a pokud by mu rostl mozek až z masa tak je to paradox,protože jak si mohl ulovit zvíře když měl malý mozek?To bylo až druhotné,mozek měl vyvinutý dostatečně a až potom začal lovit ve skupinách!

      26.03.2010 22:21:14

  • Perryman
    Perryman

    Jsem lakto-ovo-vege uz 7 let

    a nemam s tim zdravotne vubec problem. Pravdou je ze diky tomu se muj jidelnicek dost zpestril a dokazu vnimat i jemnejsi chute. Stal jsem se vegetarianem z etickych duvodu a tento krok jsem zvazoval asi 2 roky, nez jsem se rozhodl. Je fakt ze mi uz maso docela smrdi. Nejhorsi veci na vegetarianstvi je pro me, porad to vysvetlovani proc. Ja to teda nikomu necpu ale kdyz to maso nejim tak si toho ty lidi vsimnou a pak se vyptavaji. I kdyz se to uz trochu zlepsilo.

    02.10.2007 16:26:12

  • Hanka
    Hanka

    zkušenosti s vegetariánstvím

    Vegetariánkou jsem už 5 let. Cítím se dobře. Se Sandy souhasím. Maso jsem nahradila jinými jídly, které potřebné látky obsahují. Stále slýchávám, že v masu jsou látky, které ničím jiným nenahradím. Není to pravda. Potřebné bílkoviny, které se nacházejí v mase se nacházejí i v jiných živočišných produktech (mléko, vajíčka, sýry, jogurty) i v rostlinných (soja, tofu, luštěniný apod.). Maso jsem jedla, k patnáctému roku, jsem začala jíst už jen kuřecí maso, do roka jsem přestala jíst i to. Vůbec mi to nechybí. Náhražky ze soji jsou taky moc dobré, a někdy mi přijdou i chutnější. Mám z toho dobrý pocit, tzv. čisté svědomí. Nikomu nezakazuji jíst maso, je to jejich volba, ale ať nikdo nezakazuje moji volbu.

    27.01.2006 23:39:20

    • Oskar Stierand
      Oskar Stierand

      Re: Zkušenosti s vegetariánstvím

      S vegetariánstvím jsem také začal přibližně před měsícem. Je pravda, že musíme dbát na správnou stravu a všechny důležité složky masa, o které jsme se připravili musíme nahrazovat. Zesláblost na sobě zatím nepozoruju, ale je možné že přijde. Nicméně, nikdo se nestane vegetariánem ze dne na den. Občas si maso dá každý.

      17.10.2005 13:12:00

    • satan
      satan

      Re: Zkušenosti s vegetariánstvím

      nechapu lidi co řvou fuj maso chudáci zvířata treba takoví tygr by si vás dal k svačině at jste vegetarian nebo ne zkoušel jsem to a bylo mi pekne zle po roce se vyskytli nečekané příznaky miožná je to tim že místo sunaru mi davali jitrnice ano soju uznavam ale cpat seni 3x tydně a na tisíc spůsobů ročně to je jako kuchařka králík stokrat jinak přerazil byach autora jídlo má být pestré masem se nemusíte krmit pořád ale aspon 2x týdně jej zařadit do jídelníčku to pořádně mastné koleno nevím ja se nevyžívám v klepajícím kopci sádla i když koleno ho moc nema ale takové to podkrčí na stojáka v masně a ještě k tomu si ho dává chlap nebo ženská o hmotnosti nad 100 kg neli více to zůstává rozum stát ale každému podle chuti každý musí vědět sám co je pro něj lepší a co vyhovuje jeho trávícímu ustrojí a názory typu maso bych nikdy nežral jsem slyšel mnohokrát a pak na mne nezbyl ani jeden skopový řízeček doporučuji všem se zeleninovou přílohou a brambory mně kdysi lékař řekl vy už jen zrní ani deci vína jen vodu a zrní tak co mám dělat ,nedělám nic dávám si to zrní k masu zapíjím vodou a čekám co mio řekne příště diety k ničemu většinou je to pak ještě horší chybý vám stopové prvky a jiné minerály pak máte špatný obraz krve nebo vam začne ochabovat svalstvo na kole neujedete ani polovinu protože vás začnou bolet nohy v kloubech ano můžete se nacpat gelatinou a jsme u toho nakonec budete utrácet nesmyslné peníze za dražší preparáty a doplnky stravy že vám nezbyde ani na ten celozrný rohlík! jsou zde chyby za ty se omlouvám dopéká se mi kachna na staročesky zpusob je na čase dát tělu co žádá P.S. sejdem se na chýře se žlučníkem.

      24.01.2008 12:01:15

    • Vegetariánky
      Vegetariánky

      Re: Zkušenosti s vegetariánstvím

      Jsem 6 let vegetariánkou.Před tím jsem měla spoustu zdravotních potíží.Vypozorovala jsem že když zrovna nejím maso,je mi podstatně lépe.Tak jsem ho jíst přestala a nikdy!!,ani na lékařský příkaz ho jíst nezačnu.Časem jsem ke všem věcem z masa získala takový odpor,že mi vadí přejít okolo řeznictví.Když vařím pro dceru maso,vše pečlivě umyji,nezamíchala bych si stejnou vařečkou ani brambory.Je to i o přesvědčení.Uvědomila jsem si,že jíst něčí "mrtvolu"asi nemůže přinést nic pozitivního.Ale je to jen Vaše volba. Vegetariánka.

      11.01.2009 15:11:28

    • Zdeněk Eliáš
      Zdeněk Eliáš

      Re: Zkušenosti s vegetariánstvím

      Jsem vegetarián 20 let, poslední dobou vegan. Cítím se naprosto v pořádku, jsem zdráv-k lékařům téměř nechodím. Vím v ČR o lidech, kteří jsou ze třetí i páte generace stoprocentních vegetariánů a vidím, že čím déle, tím v každé generaci lépe, a to jak s chápáním žité etiky, tak se zdravím. Nedávno jsem byl na přednášce amerického lékaře a pak i amerického dietologa a oba velmi silně varovali před konzumací masa a doporučovali výhradně stravu rostlinnou (obohacenou nutně o vitamin B12!!). Například pro "výrobu" 1kg masa je potřeba 50x až 100x více pitné vody, než na vypěstování 1kg pšenice, přičemž proteiny a pocit zasycení z dobře okořeněného pšeničného karbanátku jsou stejné, ne-li lepší než ze zavražděného neviného tvora. Třetí světová válka, pokud by byla, bude dle všech prognóz o pitnou vodu. Přátelé, máte své děti rádi teoreticky, nebo i prakticky?

      07.02.2010 11:27:27

  • anicka
    anicka

    to hadan nemslite vazne

    zamyslite sa nad tym, odkial cerpate.. kráva má přeci 4 žaludky. Člověk má střevní ústrojí jako býložravci. takze mame 4 zaludky???clovek nie je bylinozravec, hoci sa casto upozornuje, ze nema traviacu sustvau ako masozravec, nema ju ani podobnu bylinozravcom! taketo clanky su presne tie, ktore sposobuju, ze sa vacsina populacie vegetarianom vysmieva.

    02.12.2005 14:49:25

    • Květa
      Květa

      Re: to hadan nemslite vazne

      Kráva není snad jediný býložravec! Většina býložravců má jeden žaludek! Tím, čím jsme blíže k býložravcům je způsob trávení: masožravec tráví zahníváním, býložravec kvašením a člověk kvašením a enzymatickým rozkladem stravy, takže na počtu žaludků zase až tak nezáleží. Jsem vegetariánka už přes 8 let a nemám žádné zdravotní problémy, dokonce jsem po celou dobu nebyla v pracovní neschopnosti, protože jsem neměla ani sebemenší nachlazení. S vegetariánstvím jistě souvisí i jiný (mírumilovnější) náhled na svět a tak si dle své zkušenosti myslím, že vegetariánství mi přináší jen samá pozitiva a nechci tento svůj životní styl měnit. Chápu, že pro mnoho lidí je takovýto život nepřípustný, ale pokud někdo argumentuje čtyřmi kravskými žaludky, svědší to o jeho inteligenci

      29.12.2006 12:19:36

    • vera
      vera

      ODKDY MAJI MASOZRAVCI STEJNE TRAV.USTROJI JAKO BYLOZRAVCI???????

      autorka tohohle článku je fakt vedle, odkdy mají masožravci stejné trávící ústrojí jako býložravci???? při rozkladu masa nevznikají škodlivé látky, bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny, ze kterých si tělo syntetizuje další pořebné bílkoviny nebo jinak upotřebí, tuk obsazený v mase tělo využije jako energii. Nemoci jako: "vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a s tím související onemocnění srdce a mozku, hromadění tuku na vnitřních stěnách cév a nízká průtokovost krve" nezpůsobuje maso, ale přemíra tuku v něm (a málo pohybu), a to v masu strojově upraveném, kde vám do paštik a různých salámů namelou co jim přijde pod ruku( s tím souvisí mimochodem i cukrovka-tu také způsobují tučné výrobky). A co se týče cizorodých látek v potravinách-jsou přesně stanovené limity množství cizor.l. v potravinách, které musí výrobci dodržovat. tyto limity jsou pro každou potravinu stanoveny tak, aby při běžné konzumaci neohrozily zdraví. pro dětskou výživu jsou tyto limity ještě přísnější. já sama maso moc nejím, ale tenhle článek mě naštval. až autorka bude chtít zase o něčem psát, ať se radši zeptá odborníků.

      11.05.2007 17:52:04

    • Petr
      Petr

      Re: to hadan nemslite vazne

      Mila anicko, oprasme si ted zakladni znalosti se zakladni skoly. Krava ma 4 zaludky protoze je prece prezvykavec prve se naji a teprve po naplneni zaludku zacne travit u jinych bilozravcu a take cloveka traveni zacina okamzite jiz v puse pomoci travicich enzymu obsazenych ve slinach. Jsem vegetarian jiz pres 10 let a maso bych nepozrel mam rad zvirata i sebe !!!

      01.02.2008 07:09:18

    • Zdeněk Eliáš
      Zdeněk Eliáš

      Jsme plodožravci

      Ano, člověk není masožravec, ani všežravec, ani býložravec!!! Člověk je dle všech fyziologických znaků jasný plodožravec!! Masožravec svými zuby a drápy trhá oběť a syrovou i s vnitřnostmi ji konzumuje. Všežravec je takto uzpůsoben alespoň částečně. Býložravci dupou kopyty po trávě a drsným jazykem spásají trávu, kterou tráví např.ve čtyřech žaludcích. No a plodožravec má ruce na trhání plodů, řezáky na ukousnutí a stoličky na rozmělnění =člověk a někteří lidoopové. Kdo chce, zjistí si více. Člověk není dravec, ale tvor míru, pokud chce.

      07.02.2010 11:37:37

Celkem záznamů: 78
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k článku Vegetariánství