V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa. Dnes je pro nás surovinou,
kterou používáme denně. Pojďme si říct pár faktů, abychom byli chytřejší.
Žloutek
Žloutek je obrovským zdrojem vitamínu D, který je nezbytný pro tvorbu vápníku. Ale také je zdrojem cholesterolu, takže je pro spoustu lidí v dnešní době nepřítelem. Dnes se však žloutky dají nahradit sušeným produktem.
Bílek
Jak už z názvu plyne, obsahuje veliké množství bílkovin, které se však šleháním uvolňují. Bílky se hojně používají při držení diety, kdy se třikrát denně konzumují vařené. Myslím, že tato dieta je dost drastická, ale asi funguje. Používají ji modelky a herecké hvězdy po celém světě.
Skořápka
Skořápky se liší různým zabarvením. Pověry o tom, že bílá jsou kvalitnější než hnědá, není pravda. Hnědá vejce mají pevnější skořápku.
Ale není vejce jako vejce, a tak vám o některých druzích napíši pár řádek, aby jste příště věděli, které použít.
Druhy vajec
- Slepičí vejce všichni velmi dobře známe, takže snad jen informace o hmotnosti. Hmotnost se pohybuje průměrně kolem 50 g.
- Kachní vajíčka se mohou jíst jen naprosto čerstvá, protože se velmi snadno na znečištěných místech infikují bakteriemi. Vaří se až 15 minut.
- Krůtí vejce jsou dvakrát větší než slepičí, ale mají stejné použití. Skořápka je kropenatá.
- Křepelčí vejce jsou obrovskou lahůdkou a žádný gurmán jimi nepohrdne. Jsou maličká, ale velmi jemná. Používají se jako slepičí.
- Pštrosí vejce nakrmí hravě početnou rodinu, protože je 20krát větší než slepičí a hlavně je velice dobré.
- A tou největší lahůdku pro lidi se stala vajíčka rybí, jinými slovy kaviár. Patří mezi nejdražší vejce na světě.
Jaká vejce jsou vaše oblíbená?
Foto:
Profimedia.cz