reklama
hledat uživatel
       

Velikonoce se blíží - zapomeňte na čokoládové figurky a připravte koledníkům originální velikonoční výslužku

Velikonoční svátky mají být veselou a barevnou oslavou jara, obrovské množství čokolády, které si však děti obvykle přinesou domů z koledy, zůstává často nevyužité ještě dlouho po Velikonocích. Zkuste to letos trochu jinak.

Velikonoce - to jsou v současné době především čokoládoví zajíci ve všech možných tvarech a velikostech, čokoládová vajíčka, zkrátka čokoláda a zase čokoláda. Možná právě proto letos v rámci velikonočních příprav uvažujete o tom, jak trochu změnit, vylepšit a obohatit nejen velikonoční stůl, ale především výslužku pro malé koledníky.

Velikonoční motivy ze zdravého perníku

Kromě tradičních vařených vajec, čokoládových vajíček a zajíců jsou stále oblíbenější velikonoční motivy z perníku - krásně a barevně zdobená perníková zvířátka, vajíčka, květiny a další tvary, to jsou ty nejhezčí velikonoční výslužky. Perník se však nemusí připravovat jen klasickým způsobem, existují i jeho zdravější varianty, stejně chutné a na přípravu o nic složitější. Stačí nahradit klasický cukr cukrem třtinovým a obyčejnou mouku pak moukou celozrnnou, žitnou či špaldovou. Perníčky pak upečete obvyklým způsobem a ozdobíte cukrovou polevou, buď čistě bílou, nebo obarvenou potravinářským barvivem.

Barevné a zdravé velikonoční sušenky na dřívku

Děti mají rády dortová lízátka, sušenky na dřívku jsou obdobné a opět mohou být připraveny zdravěji. Stačí připravit klasické sušenkové těsto, opět s použitím celozrnné mouky a třtinového cukru, vykrájet motivy králíčků, oveček apod. Upečené tvary pak připevnit na dřívka, namočit do kvalitní hořké čokolády a posypat barevným zdobením, popřípadě dozdobit barevnou stužkou.

Zdravější velikonoční muffiny

Muffiny jsou velmi oblíbenou sladkou pochoutkou, jsou zároveň moderní a stylové a dají se jakkoliv nápaditě nazdobit. S jejich přípravou mohou pomoci i samy děti, pro které je to obvykle vítaná zábava. Těsto opět připravíme se zdravější moukou i cukrem, použijeme také kypřící prášek bez obsahu fosfátů. Muffiny nazdobíme tak, aby jednoznačně připomínaly Velikonoce a jejich symboliku - veselé barvy, krém může být žlutý i zelený, skvěle mohou na vrchu vypadat i vykrajovaná zvířátka z domácího, zdravějšího marcipánu, kdy cukr nahradíte medem a březovým cukrem (xylitolem) a přidáte kokosový olej. K obarvení surovin vyzkoušejte přírodní potravinářská barviva.

Vajíčka s avokádovou náplní

Malým koledníkům můžete nabídnout i takovou pochoutku, kterou se posilní hned po cestě a o které se určitě doma zmíní. Uvařená vajíčka rozkrojte na půlky a naplňte sytě zelenou avokádovou pomazánkou, to vše pak ještě ozdobte, například černou olivou, kouskem červené papriky, petrželkou apod. Příprava avokádové náplně – dužninu avokáda rozmělněte spolu s uvařenými vejci, s trochou smetany, s jarní cibulkou a hořčicí. Dochutíme špetkou soli a pepře, ozdobíme jak popsáno výše a poskládáme na talíř.

Recepty, které vás v přípravě zdravějšího mlsání mohou inspirovat

Muffiny z müsli
(doba přípravy 35 min )

Velikonoční perníčky od Marušky
(doba přípravy 2 hod )

Velikonoční cupcakes medem a ořechy
(doba přípravy )

Skořicové sušenky pro děti
(doba přípravy 20 min )

Foto: Shutterstock.com



Přidat příspěvek k článku Velikonoce se blíží - zapomeňte na čokoládové figurky a připravte koledníkům originální velikonoční výslužku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.