reklama
hledat uživatel
       

Recept na velikonočního beránka z tvarohových kynutých uzlíků

1) Příprava surovin.

Na těsto si připravíme: 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí, 100 g cukru krupice, 1 lžičku citronové kůry, 2 žloutky, 100 g tuk (nejlépe 50 g rozpuštěného másla, 25 g sádla a 25 g oleje) a 500 g polohrubé mouky.

Na náplň budeme potřebovat: 400 ml mléka, 1 balení pudinkového prášku, 5 lžic cukru krupice, 500 g tvarohu v alobalu.

Na potření: 2 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice, 2 lžíce másla. 


2) Nejprve do hrnečku dáme teplé (ne horké) mléko, rozdrobíme do něj čerstvé droždí, přidáme špetku cukru, zaprášíme lehce hladkou moukou a necháme přikryté pod utěrkou cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.

3) Poté si nachystáme všechny ingredience na těsto. Začneme tím, že do misky odvážíme mouku, cukr, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vylijeme vzešlý kvásek a začneme od středu míchat.

4) Přidáme žloutky, citronovou kůru a 100 g tuku. Nejlépe použijeme 50 g rozpuštěného másla, 25 g sádla a 25 g oleje, docílíme tak nejlepší chuti, ale můžeme něco z toho navzájem nahradit.

5) Těsto vymísíme, lehce poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě jednu hodinu vykynout.

Pokud máme doma robota či domácí pekárnu, usnadníme si s hnětením práci.


6) Připravíme si náplň. 1 balení vanilkového pudinku s cukrem uvaříme v menším množství mléka, aby byl pořádně hustý.

7) Pudink po zchladnutí krátce vyšleháme s tvarohy z alobalu.

8) Těsto po hodině kynutí zdvojnásobí svůj objem. Pomoučíme si vál a tři čtvrtiny těsta na něj přemístíme.

9) Těsto vyválíme na obdélník, měl by být silný cca 4-5 mm.

10) Celou plochu vyváleného těsta potřeme připravenou náplní z pudinku a tvarohu. Na horní části necháme cca 5 cm nepotřeno.

11) Zdola nahoru začneme těsto rolovat do utažené tenké rolády.

12) Nejlépe nití nebo vlascem krájíme cca 2 cm kolečka (stejným způsobem jako například knedlíky). Tedy podvlékneme pod roládu, nahoře překřížíme oba konce nitě a utáhneme.

13) Skládáme na plech do tvaru těla beránka, ze zbylého těsta v misce vytvarujeme hlavu, rohy a nohy.

Necháme cca 20 minut kynout na plechu, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C a beránka potřeme rozšlehaným vajíčkem, poté pečeme dozlatova cca 20 minut.

Těsto vyjde na dva beránky, tedy jednoho můžeme sníst hned po upečení a druhého nechat na sváteční stůl, nebo zbytek těsta s náplní upečeme jen jako samostatné šneky na druhém plechu.


14) Beránka ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem, s medem a skořicí. Necháme vychladnout, můžeme i dozdobit. Uděláme například oči z hřebíčku, mašli ke krku nebo jedlé květy za roh.

Beránek poslouží jako dekorace svátečního stolu a poté podáváme jako dezert ke kávě či čaji.


Velikonoční kynutý beránek a finanční náročnost

Ingredience nás vyjdou na zhruba 120 Kč, záleží na výběru surovin.

Hodit se mohou i další velikonoční recepty

Velikonoční kynutý věnec
(doba přípravy )

Velikonoční kynutý koláč ala volské oko
(doba přípravy 1 h 30 min )

Velikonoční boží milosti
(doba přípravy 30 min )

Velikonoční sýrové pečivo
(doba přípravy 45 min )

Velikonoční hnětýnky
(doba přípravy 1 hod )



Přidat příspěvek k článku Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.