reklama
hledat uživatel
       

Pečivo má svou tradici, význam a velkou oblibu nejen u dětí, ale také u dospělých. Jeho příprava se může zdát náročná, ale je o Velikonocích pro některé z nás nezbytná.

Tvar a barva velikonočního pečiva

Jarní obřadné pečivo má kulatý tvar právě podle teplého slunce, mělo by se silně lesknout a dozlatova zářit - jako jarní slunce na obloze. To je další z důvodů, proč se na Velikonoce pečou koláče, bochánky, mazance a koblihy. Oblibu získává také figurální pečivo z kynutého těsta, které samo o sobě symbolizuje život, protože při kynutí nabývá na objemu. Na svátečním stole by neměl chybět piškotový beránek a malované perníčky. V den, kdy přijdou koledníci - tedy na Červené pondělí - jim můžou hospodyně nabídnout kromě malovaných vajíček také tradiční pečivo.

Mazance, jidáše a bochánky

Toto pečivo připravujeme z kynutého těsta. Do vykynutého těsta se přimíchají ještě rozinky a nasekané mandle. Připravené pečivo se potře vajíčkem.

Velikonoční perníčky

Na perníčky se vypracuje tuhé těsto z ½ kg hladké mouky, 250 g cukru, 2 vajec, 2 lžic mléka a balíčku perníkového koření. Nesmí se zapomenout na 2 lžíce medu. Těsto je nutné nechat odpočinout asi 12 hodin - tedy do dalšího dne. Pak se jen vyválí a vykrajují se z něj velikonoční motivy, které je vhodné opět nechat odpočinout. Před pečením se potírá těsto vajíčkem. Vychladlé perníčky se zdobí barevnými polevami nebo jen bílou polevou z bílků našlehaných s trochou cukru.

Velikonoční figurky

Na figurky se používá kynuté rohlíkové těsto, které se vypracuje z 1 kg hladké mouky, ½ l mléka, 100 g tuku, 30 g cukru, 1 žloutku a 40 g droždí. Z připraveného těsta se pomocí nože a fantazie tvoří různé figurky - třeba zvířátek. Upečené a ještě horké figurky se potírají rozšlehaným vajíčkem a mírně se osolí.

Velikonoční piškotový beránek

Nejtradičnější a nejvíce oblíbený je na velikonočním stole však beránek. Je ale potřeba forma na jeho přípravu - ta je dnes běžně k dostání v obchodech. Dvoudílná keramická je nejběžnější a nejvhodnější, připomene nám trochu i dobu našich babiček, kdy další formy visely nad pecí nebo nad kamny v útulných kuchyních a vzduch voněl čerstvým pečivem. Beránek se připravuje z různých těst, s kandovaným ovocem, s rozinkami, politý čokoládou. Klasický je však ten z piškotového těsta, pocukrovaný jemným moučkovým cukrem a ozdobený zelenou nebo červenou mašlí. Na piškotové těsto je potřeba 100 g polohrubé mouky, 5 vajec, 150 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g solamylu. Těsto se lije do vymazané a moukou vysypané formy. Je-li forma dvoudílná, pak se těsto lije do větší části (předek beránka) po okraj a přiklopí se druhým dílem (záda beránka). Je vhodné během pečení (asi po 2/3 celkové doby pečení) celou formu otočit a dopékat i z druhé stany.

Závěr

Velikonoční pečivo již v těchto dnech zdobí pulty obchodů. Je nadýchané, voňavé a lákavé. Mnohem lákavěji však působí, když si ho v domácích podmínkách sami připravíme.

Recepty na velikonoční pečivo

Vypečený velikonoční mazanec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Velikonoční beran
(doba přípravy 1 hod )

Velikonoční perníčky jinak
(doba přípravy 45 min )

Domácí velikonoční jidáše
(doba přípravy 2 hod )

Velikonoční věnec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Eliska
    Eliska

    Dobry den. Do perniku se nedava zadny tuk ani kyprici prasek, jedla soda? No to nevim, co by to vzeslo za pernicky. Asi tak rovnou do kose.

    23.03.2018 11:31:06

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Velikonoční pečivo podle našich babiček

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.