reklama
hledat uživatel
       

Recept na velikonoční pletenec krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na velikonoční pletenec si připravíme: 500 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání (33%), 100 g změklého másla, 3 žloutky, špetku soli, 60 g třtinového cukru (nebo klasický cukr krupice), 20 g čerstvého droždí.

Dále budeme potřebovat 1 vejce na potření, hrst mandlových lupínků na posypání. A také 1 lžíci másla a 1 lžíci medu na potření po upečení.


2) Smetanu lehce ohřejeme, následně v ní rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme se lžičkou cukru a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.

2.kroko

3) Do větší mísy odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme vařečkou důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat.

4) Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy zbytek cukru, žloutky a změklé či nastrouhané máslo.

5) Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě.


6) Těsto po hodině zhruba zdvojnásobí svůj objem, je tedy nakynuté a přemístíme jej na vál.

7) Těsto rozdělíme na tři stejné díly, zhruba po 300 gramech. Každý díl ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby.



8) Z každé části vytvoříme postupně 3 prameny, dlouhé cca 60 cm. Prameny zapleteme jako klasický cop.

9) Upletený cop přemístíme na plech s pečícím papírem a konce spojíme k sobě (spoj můžeme zpevnit špejlemi). Vznikne tak tvar věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C.


10) Před vložením do trouby pletenec potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.

Pletenec pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí.


11) Pokud nám těsto velmi rychle po začátku pečení zlátne, můžeme zakrýt alobalem a dopéci takto až do propečena. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu.

12) Velikonoční pletenec ozdobíme mašlí v jarní barvě, která jednak pěkně ozdobí, ale také zakryje spoj.

Kynutý velikonoční pletenec necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvá s tenoučkými plátky studeného másla.


Kynutý velikonoční pletenec a finanční náročnost

Ingredience na velikonoční pletenec nás vyjdou na zhruba 100 Kč, podle výběru surovin.

Další tipy na velikonoční pečení 

Babiččin velikonoční mazanec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Velikonoční perníčky jinak
(doba přípravy 45 min )

Sladký mazanec z pekárny
(doba přípravy 1 hod )

Jidáše
(doba přípravy 1 h 30 min )

Trhanec s jablky a zakysanou smetanou se skořicí
(doba přípravy 1 hod )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • evik
    evik

    velikonoční pletenec

    Tak jsem ho dnes zkusila a víc ho dělat nebudu-33% šlehačka a ještě 100g másla? Byl mastný až hrůza.Přidala jsem rozinky a kandované ovoce.

    25.04.2019 17:44:23

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Velikonoční pletenec z kynutého těsta krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.