Vepřové speciality

Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!

Je to však správné? Neochuzují se tím o mnoho zajímavého? Jistěže tak přichází o řadu neobvyklých úprav kotlet, řízků nebo krkovičky. Každá speciální úprava vepřového masa (ať už jednoduchá nebo složitější) má něco do sebe. A udělat takovou výjimku určitě stojí za to.

Vepřové kotlety

Maso se ponechá s kostí, naklepe se a okraje naříznou. Stačí pak jen osolit, mírně opepřit a z obou stran zprudka opéct. Pak se zmírní oheň a maso se nechá dopéct doměkka. Dále již záleží na naší fantazii nebo na získaném receptu, který chceme právě vyzkoušet.

  • Jestliže chceme připravit pražské kotlety, tak se na vedlejší pánvi na másle podusí nakrájené žampiony, přidá se chřest a tato směs se servíruje spolu s kotletami. Pokrm se podává spolu s plátky šunky, v nichž jsou zabalená míchaná vejce. S bramborovou přílohou chutnají takto doplněné vepřové kotlety znamenitě!
  • Kotlety s klobásou se po opečení dozlatova z obou stran vyjmou. Ve zbylém tuku se rozpustí nakrájená slanina, zpění se cibulka a přidá sladká mletá paprika. Vše se podlije vínem. Kotlety se znovu vloží do pánve a dusí se. Po chvíli se přidá nakrájená klobása a podle potřeby se opět podlije vše vínem nebo horkým vývarem. Nakonec se přidají nakrájená, oloupaná a semen zbavená rajčata a zelené papriky. Po změknutí kotlet se přidá smetana. Jako příloha je vhodný houskový knedlík.

Vepřové řízky

Jsou vhodné pro přípravu nejen klasických vepřových řízků v trojobalu, ale také k přípravě závitků se žampiony.

  • Zpěněná cibule se žampiony a sladkou mletou paprikou se nechá mírně zchladnout a promíchá se s osolenou šlehačkou. Poté se směsí potírají naklepané a lehce osolené řízky, které se svinou do závitků a stáhnou párátky nebo jehlou. Závitky se pečou v troubě na oleji, podle potřeby se podlévají a obracejí. Podávají se s pečenými brambory, s hranolky a zdobí se jemně nasekanou petrželovou natí.

Vepřový bůček

Vepřový bůček se hodně používá nejen k úpravě na kmínu a podávaný se zelím a knedlíky, ale je vhodný také pro přípravu rolád.

  • Je-li vykostěný, prořízne se naplocho tak, aby vznikl široký plát. Ten se dále naklepe a plní mletým hovězím masem s cibulí. Ochutí se solí, pepřem, paprikou a drceným kmínem. Nesmí chybět česnek a třeba také jemně nakrájená uzenina, která dodá další chuť výslednému pokrmu. Plát se dobře zavine a stáhne provázkem. Roláda se peče na oleji v troubě, podlévá se vývarem a vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše a s nimi podávané zeleninové saláty.

Na závěr

Z vepřového masa si můžeme připravit samozřejmě mnohem více zajímavých a chuťově výrazných specialit. Záleží jen na naší chuti vyzkoušet úpravy pokrmů a na tom nebát se někdy jen zdánlivé náročnosti přípravy. Pak výsledek jistě pochválí a ocení všichni, kterým budeme hotové dílo servírovat.

Foto: Profimedia

autor článku:

Vepřové speciality

Recepty: 335

Fotografie článku: Vepřové speciality

Komentáře k článku Vepřové speciality

Přidat příspěvek k článku Vepřové speciality
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept