O vietnamské kuchyni se toho mnoho napovídá a většinou to není příliš lichotivé. Ale ruku na srdce, kdo z nás doopravdy ví, jak se Vietnamci stravují?
Čínská, francouzská a thajská kuchyně se na samém východu poloostrova Západní Indie snoubily v kuchyni vietnamskou. Ta je neuvěřitelně zdravá a bohatá na suroviny, které jí monzunové klima přináší.
Pro celou jihovýchodní Asii je rýže nejdůležitější surovinou. Nejinak je tomu i ve Vietnamu. Pěstuje se v deltě Červené řeky a Mekongu. Dlouhozrnná i kulatozrnná rýže se v různých úpravách konzumuje každý den, někdy i vícekrát. Kromě přílohové rýže se z rýžové mouky vyrábějí těstoviny, sladké dobroty, nudle zvané "pho" a rýžový papír, používaný k výrobě různých rolek a sushi. Dále se z rýže vyrábí víno, pálenka, škrob, ocet a dokonce i olej. Podobně jako rýže se ve Vietnamu zkonzumuje obrovské množství nudlí, a to jak ke snídani, tak k obědu, tak k večeři.
Kromě již zmíněné rýže Vietnamci konzumují i velké množství čerstvé zeleniny a koření, zejména mátu, pepř, zázvor a chilli. K dochucení se hojně užívá rybí omáčka a netradiční kokosové mléko. Především ve velkých městech se konzumuje maso, a to drůbeží, vepřové a rybí. Existuje zde i řada vegetariánských jídel pro vyznavače budhismu.
Samozřejmě se najdou i pokrmy, na něž bychom se stěží podívali, natož je jedli. Třeba takové larvy bource morušového a jiný tepelně upravený hmyz, nechybí ani plazi. Jedná se však o příležitostní jídla, která se nejí každý den. V souvislosti s Vietnamci se často žertuje o konzumaci psího masa. To se zde opravdu jí, zejména v severní části Vietnamu, dokonce existuje i speciální rasa určená k výkrmu a specializované restaurace. Ve velkých městech však na psí maso nenarazíme často a též není tak oblíbené jako ryby, vepřové nebo kuřecí maso.
Pro Vietnam je charakteristické používání netypického ovoce, často kandovaného a nakládaného do roztodivných nálevů. Místo sladkých dortíků Vietnamci dopřávají svému tělu cukr v podobě manga, papáji, durianu, rambutanu nebo pomela.
Při úpravě pokrmů dávají Vietnamci často přednost krátkému dušení místo smažení a dlouhého vaření. Samozřejmě se tak nepřipravují o důležité vitamíny a nekonzumují tolik tuku.
Vietnamci milují především pivo. Dalším oblíbeným nápojem jsou džusy z čerstvého ovoce, čaj a sladká silná káva.
Ať už na ulici, nebo v restauraci, všude se dá najíst chutně. Na ulici si můžeme vybrat, z čeho nám kuchař uvaří, i když hygiena není stoprocentní. Kamenné restaurace bývají specializované na určitý druh pokrmů, vybrat si můžeme z restaurace rybí, rýžové, nudlové nebo třeba kuřecí. Existují zde i restaurace "evropského typu", i když zde se najíme dráž.
I u nás můžeme vyrazit do vietnamské restaurace, i když těch čínských je víc. Chystáme-li se do nějaké, je jistě dobré znát názvy některých nejtypičtějších pokrmů. Tradičních vietnamských jídel je však více než 500 a pochopitelně zde nemůžeme uvést všechny.
Směs dušeného vepřového masa se zeleninou.
Kachní polévka s nudlemi.
Sladká silná káva s kondenzovaným mlékem.
Rýžová rolka s rybou a cibulkou.
Kyselá polévka s rybím masem, rajčaty a výhonky mungo.
Salát.
Slaná omáčka nelibé vůně vyráběná z fermentovaných ryb. Slouží k dochucování.
Pálivá směs koření z chilli papriček, česneku, cibule a octa.
Masem plněné těstoviny.
Silný hovězí nudlový vývar.
Až budeme příště s někým debatovat na téma "vietnamská kuchyně", můžeme se pokusit vymýtit vžité předsudky a přesvědčit dotyčného, že toto kuchařské umění se právem řadí mezi nejlepší a nejzdravější na světě.
Foto: Profimedia
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena