reklama
hledat uživatel
       

Slámové víno se opravdu hodí především pro zvláštní příležitosti, vždyť jeho cena, která se pohybuje okolo 600 Kč za láhev o objemu dva decilitry, určitě nenabádá ke každodenní konzumaci. Jedná se o velice koncentrovaná, sladká vína. Přízvisko "slámové" pochází ze způsobu sušení, které u tohoto vína nejčastěji probíhá na slámě.

Historie a výroba slámového vína

První slámové víno bylo prý vyrobeno již 800 let před našim letopočtem ve Středomoří. Principem výroby je nechat z hroznů nejprve odpařit část vody, aby se zvýšil podíl cukru. Proces výroby je již stovky let stejný. Je obdobný jako u španělského sherry nebo ledového vína, ale slámové víno se dá vyrábět i v jižněji položených regionech.

Hrozny se sklízí velmi vyzrálé na přelomu října a listopadu. Sbírají se ručně a poté se suší v bednách vystlaných slámou, na rohožích nebo jsou zavěšeny na trámech. Místnost musí být suchá, chladná a dobře větraná. Takto se víno ponechá více než 3 měsíce. Vyplatí se však hrozny průběžně kontrolovat, zda nebyly napadeny hnilobou, jinak by byla znehodnocena celá úroda.

Za čtvrt roku odpočinku se obsah cukru zvýší na 1/5 hmotnosti a hrozny získají meruňkové aroma. Výlisnost slámového vína se pohybuje okolo 20%. Kvasný proces po vylisování moštu trvá několik týdnů. Během kvašení stoupne množství alkoholu na 12 - 15%. V sudech pak víno dozrává až 2 roky. Následně se provádí lahvování do nádob o objemu 0,2 či 0,35 l, víno je zašpuntováno kvalitním korkem. Slámová vína jsou svými vlastnostmi, zejména obsahem alkoholu a příznivým poměrem zbytkového cukru a kyselin, vhodná k desítkám let archivace.

Jídlo a víno - nerozluční partneři 

Vhodné odrůdy pro výrobu slámového vína

Nejvhodnější jsou zdravé odrůdy s cukernatostí mezi 20 až 25 stupni normovaného moštoměru, které před lisováním dosáhnou 40 stupňů normovaného moštoměru, laicky řečeno, ve 100 litrech moštu bude přítomno 40 kilogramů přírodního cukru.

Nejvíce se v tomto směru u nás osvědčily odrůdy Cabernet Sauvignon, Frankovka a Rulandské modré. Ve francouzském Savojsku se slámové víno vyrábí především ze Chardonnay a Pinot blanc.

V Čechách nová tradice výroby slámového vína vznikla v roce 1999, od roku 2000 jsou podmínky jeho výroby stanoveny ve vinařském zákonu. Podle § 19 novelizovaného zákona 321/2004 Sb. je slámové víno zařazeno mezí přívlastková vína a smí se vyrábět jen z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň tří měsíců a získaný mošt musí mít nejméně 27 stupňů normovaného moštoměru.

Použití slámového vína

Svou cenou a delikátní chutí je opravdu stvořené pro zvláštní příležitosti. Nejlépe se chuťově doplňuje se sladkými dezerty, rybami, plody moře, plísňovými sýry a zvěřinou.

Neprohloupíme ani se zakoupením vína do zásoby, slámové víno se jistě stane ozdobou naší soukromé vinotéky.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Víno, které se zrodí díky slámě

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.