Jak víme, vitamíny jsou pro náš zdravý život důležité. Umožňují totiž přestavbu živin na tělesnou hmotu nebo pomáhají z přijatých živin uvolňovat energii. Většinou jich stačí nepatrné množství. Záleží na druhu vitamínu.
Vitamín C v těle
Vitamín C je všeobecně znám také pod pojmem kyselina askorbová. 1. krystalky Céčka se začaly vyrábět v roce 1932. Tento vitamín hraje v našem těle dvě podstatné úlohy. Stabilizuje tělesnou imunitu a naši psychiku. Na jedné straně má ochrannou funkci před nemocemi a na druhé straně aktivně útočí na viry a bakterie v těle. Samozřejmě pomáhá v našem těle v mnoha dalších procesech. Je totiž důležitým antioxidantem.
Vitamín C patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě, tudíž se v našem těle dlouhodobě neukládá a už zhruba po 4 hodinách jej tělo vylučuje. Doporučená denní dávka - tudíž i spotřeba je velice individuální. Hodně záleží na životním stylu člověka, na stravování. Pokud je člověk kuřák, zvyšuje se jeho spotřeba o 100%. Každá vykouřená cigareta zničí tolik céčka, že by se měla nahradit jedním kiwi. Také alkoholici a cukrovkáři mají vyšší spotřebu Céčka. Ženy nebo dívky používající antikoncepční pilulky by měli zvýšit přísun vitamínu C o 100 %, ženy v těhotenství asi o 30 %, při kojení asi o 60 %. Přirozeným nepřítelem je aspirin. Samozřejmě nesmíme zapomínat na fyzickou námahu, psychický stres, nachlazení. Všechny tyto aspekty mnohonásobně zvyšují spotřebu Céčka.
Céčko pomáhá vstřebávání železa, váže na sebe těžké kovy a spolu se zinkem působí proti volným radikálům. Dále povzbuzuje obranyschopnost těla a hlavně je důležitý při léčbě i regeneraci nemocné svalové tkáně, správné funkci vazů, kloubů, kůže, dásní, svalů, zubů a kostí. Proto si přísun Céčka hlídá spousta vrcholových sportovců. Snižuje také cholesterol v krvi, takže reguluje krevní tuky, brání kornatění a ucpávání tepen, a chrání před rakovinotvornými látkami.
Nedostatek vitamínu C
Nedostatkem vitamínu C vzniká avitaminóza zvaná kurděje. Ve středověku to byly nejčernější můry všech námořníků. Nemoc se projevuje krvácením z dásní, slabostí, podrážděností, náchylností k dalším infekčním onemocněním, krevními výrony, chudokrevností. Proto i ve starých lodních denících nalezneme zápisy o tom, že na palubě námořních lodí se mnohdy nalézaly sudy s citrusy a dalším ovocem s vysokým obsahem vitamínu C. Minimální hranicí pro příjem Céčka je 10mg denně.
Nadbytek vitamínu C
Céčkem se však dá také předávkovat. Většinou při příjmu vyšším než 4 g denně. Zvyšuje se vstřebávání železa. Při dlouhodobějším nadměrném užívání se mohou vytvořit oxalátové ledvinové kameny. Zvyšuje se také vstřebávání rtuti a zatěžují se játra.
Kde najít vitamín C?
Doporučená denní dávka Céčka u lidí žijících v České republice je 60 - 80 mg. Nízký přísun vitamínu C není v naší zemi žádnou výjimkou. Samozřejmě pokud jsme nemocní, prožíváme psychický stres, fyzickou námahu, měli bychom přísun Céčka zvýšit. Náš jídelníček dodává tělu 40 až 50 miligramů vitamínu C denně. Jak už bylo řečeno, musíme tělu dodávat vitamín C sami. Ten nalezneme v nejrůznějších druzích zeleniny, bramborách, citrusových plodech. Nejvíce Céčka však obsahuje šípek a kiwi. Všeobecně se traduje, že vitamín C se ničí bodem varu. Bohužel to není až tak pravda. Céčko se ničí při reakci s kyslíkem. Pokud tedy vaříte pod pokličkou, neměly by ztráty být velké.
Potravinové doplňky a vitamín C
Pokud máme pocit, že Céčko postrádáme a nejsme schopni jej vtěsnat do svého jídelníčku, není třeba zoufat. V dnešní době existuje Céčko jako doplněk stravy. Na trhu je spousta druhů Céčka - tablety s postupným uvolňováním, tradiční celaskon nebo šumáky. Šumáky se ovšem moc nedoporučují, protože jejich bublinky způsobují nadýmání a množství a účinnost vitamínu se bublinkami snižuje. Nedoporučuje se užívat tablety obsahující "vše v jednom". Většinou se do těla totiž vstřebají pouze 3 - 4 látky z celkového množství vitamínů a minerálních látek.
Nejjednodušší metodou stále zůstává jíst hodně ovoce a zeleniny. Hlídáte si příjem vitamínu C?
Foto:
www.profimedia.cz