Výživná hodnota salátů se mění druh od druhu a závisí nejen na ročním období a čerstvosti salátu, ale také na tom zda jde o vnitřní nebo vnější listy. Všechny druhy mají velice málo kalorií, ale jen v případě, že je nedochucujeme zálivkami, které se dělají z majonézy. Saláty jsou zdrojem folátů, to je vitamín důležitý zejména pro těhotné ženy. Brání ve vzniku některých vývojových poruch. Saláty se sytě zabarvenými listy jsou užitečným zdrojem betakarotenu. Tmavé vnější listy obsahují až padesátkrát více karotenu než světlejší vnitřní listy. Bylinkáři dokonce prohlašují, že saláty mají utišující účinky. Veliká mísa čerstvého salátu údajně zklidní nervy a působí jako uspávadlo. V hlávkovém salátu a v řapíkatém celeru se hromadí dusičnany, proto se zavádí nové normy pro jejich bezpečnou hladinu. Nejvýživnější druhy listové zeleniny jsou špenát a řeřicha potoční. Oba dva druhy salátu obsahují veliké množství železa, folátů a vitamínu C. Zaměříme se nyní na vybrané druhy a řekneme si o nich něco víc.
Čekanka
Světlé podlouhlé hustě řazené zašpičatělé listy, které jsou velice křehké a lehce nahořklé chuti. Výrazně působí při podpoře látkové výměny a očistě jater od toxických látek. Nezanedbatelné jsou také její stimulační účinky na trávení. Pomáhá i při neurózách slabšího typu. Kromě salátů můžete čekankové puky podobně jako chřest vařit, dusit na másle nebo je v zimě přidat jaku přílohu k masům.
Čekankový salát s modrým sýrem
(doba přípravy 30 min )
Radicchio
Italská čekanka, která vypadá jako malé zelí s pevnými červeno-nachovými listy. Listy jsou křupavé a mají velice hořkou chuť.
Čínské zelí
Čínské zelí pochází z východní Asie, ale typické čínské zelí neexistuje, vyskytuje se ale obrovské množství různých typů a forem, lišících se nejen vzhledem, ale i hospodářskými vlastnostmi a využitím. Na rozdíl od pekingského zelí netvoří pevnou hlávku, ale volnou přízemní růžici ze vzpřímených nebo svěšených listů s výraznými žebry, které se jakoby objímají. Nejběžnější jsou typy s bílými nebo zelenými dužnatými žebry. Převážně je určeno k tepelné úpravě (vaření, dušení) nebo ke kysání. Chuť má jemnější než pekingské zelí. Čínské zelí vedle vitamínů obsahuje více bílkovin, např. aminokyselinu lysin, uplatňující se při závěrečných fázích metabolismu bílkovin a při tvorbě močoviny v těle.
Krůtí kousky s čínským zelím Pak choi
(doba přípravy 45 min )
Hlávkový salát
Salát s poddajnými světle zelenými listy nevýrazné chuti. Dlouhá léta zůstával u nás jediným druhem salátu, jenž byl k dostání ve většině obchodů. Je ceněn především pro vysoký obsah draslíku, dále vápníku a hořčíku. Salát je také výborným dodavatelem kyseliny listové - nezbytná pro funkci červených krvinek, vitamínu K - důležitý pro srážlivost krve, a karotenu, tedy vitaminu A, dobrého na oči. Salát obsahuje značné množství karotenu, komplex vitamínů B, menší množství vitaminu C. Podporuje chuť, trávení a tvorbu krve, k čemuž přispívá též obsah železa. Je však nutné salát konzumovat nepovadlý, v čerstvém stavu.
Jarní hlávkový salát
(doba přípravy 10 min )
Ledový salát
Okrouhlé hustě rostlé světle zelené listy, křupavé a bez výrazné chuti. Na pohled je velmi podobný hlávkovému zelí, protože jeho listy leží velmi pevně na sobě. Omýváme je jen po povrchu, dovnitř se hlína nedostane. Velice dobrý zdroj folátů.
Kadeřavý hlávkový salát
Chutí se velice podobá běžnému hlávkovému salátu, ale má pevnější listy a výraznější chuť.
Kozlíček zahradní
Malé sametové lístky s jemnou ořechovou chutí. Podává se nejčastěji samostatně nebo s červenou řepou.
Locika
Rostlina z čeledi čekankovitých, původem z Asie. Existuje asi 100 druhů rostoucích zejména na severní polokouli, v ČR máme pět druhů. Locika salátová má růžici křehkých listů, podlouhlé dlouhé listy s velice příjemnou chutí.
Lollo rosso
Zelené listy mají na roztřepených okrajích jasně červený nádech. Mají jemnou chuť a s oblibou se používají na ozdobu salátů.
Řeřicha potoční
Patří do čeledi brukvovitých se čtyřčetnou korunou a údajně chrání před některými druhy rakoviny.
Losos s řeřichovým krémem
(doba přípravy 35 min )
Špenát
Jak už bylo zmíněno špenát je bohatý na vysoce hodnotné železo. Mimoto obsahuje mnoho sodíku, draslíku a vápníku, ale i obsah hořčíku je vysoký. Obsahuje také bílkoviny, řadu vitamínů nebo také kyselinu šťavelovou. V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová ve své přirozené, organické formě a stimuluje ve spolupráci s ostatními přirozenými látkami, obsaženými ve špenátu, činnost střev. Vařením špenátu se naproti tomu organické vlastnosti všech účinných látek zničí, což platí i o kyselině šťavelové. Špenát je důležité před použitím důkladně omýt a odstranit veškeré nečistoty.
Rychlý listový špenát
(doba přípravy 10 min )
Endivie - štěrbák
Je společně s ostatními druhy čekankových rostlin cennou součástí salátů. Jsou mírně nahořklé, a tím povzbuzují sekreci slin. Protože endivie povzbuzuje i vylučování žluče, pomáhá tím čistit játra. Provokuje k činnosti i slezinu. Obsahuje 80% vody, a protože její vláknina je tuhá, musí se dobře pokousat. Je bohatá na draslík, sodík a fosfor.
Štěrbák kadeřavý
Kadeřavé členité vějířovité listy. Vnější listy jsou hořké, vnitřní mají jemnější chuť, je velice oblíbený ve Francii.
Foto:
Profimedia.cz