Mořské živočichy lze zařadit k tomu nejvýživnějšímu, co můžeme tělu dopřát. Mistrovsky připravený losos, kalamáry nebo krevety, tomu málokdo odolá.
Když si dopřejeme rybu, nejlépe mořskou a s vysokým obsahem bílkovin, zásobíme tělo zdravím. Cenné látky, které z většiny dostatečně nedoplníme jinak než potravinovými doplňky, jsou pro přímořské národy zárukou dlouhověkosti. I na náš talíř by se mořské ryby a plody měly dostávat minimálně jednou týdně, přestože jsou náročnější na naši peněženku.
Vápník je obsažen i v rybách konzervovaných, vitamín A obsahují tresčí játra, která seženeme třeba nakládaná v rostlinném oleji, a některé tučnější ryby. Ryby s vysokým podílem tuku jsou bohaté i na omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
V mrazících boxech nebo na pultech s čerstvými rybami a mořskými je nabídka opravdu široká. V čele "elitních" ryb je losos, platýz, krevety, humři, ústřice a mušle. K nejvýživnějším řadíme ryby z chladných vod, ale i tak existují mezi jednotlivými kusy rozdíly v obsahu tuku či bílkovin.
Tuňák a makrela (149 kcal), losos (146 kcal), mečoun (130 kcal), halibut (115 kcal), krab (100 kcal).
Kalamáry (92 kcal), treska (82 kcal), humr a krevety (80 kcal), mlži (50 kcal).
Konzumace ryb a plodů z moře přináší i svá rizika. Pozor je třeba dávat při alergiích a citlivosti některých orgánů. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin, dochází ke zvýšení purinů ve stravě, což pro jedince s onemocněním ledvin může vést až ke tvorbě krystalků kyseliny močové. Nadměrné požívání může některým osobám zvýšit cholesterol (kalamáry, či krevety). Nicméně zdravému člověku konzumace jen prospěje, ostatní si jen uhlídají snězené množství.
Velké množství jódu ve stravě mohou vyvolat kožní změny v podobě zánětlivého akné. Kdo jí mnoho ryb a mořských řas (i preparátů s jejich obsahem) měl by zkusit jejich vysazení nebo ubrání množství a pozorovat, zda právě obsah jódu ve stravě není příčinou vřídků na kůži.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena