reklama
hledat uživatel
       

Tymián je keř s drobnými lístky a vyšlechtěných kultivarů existují stovky. Planý tymián má tendenci dřevnatět a větvičky bývají řídké, ovšem vyšlechtěné druhy jsou více voňavější, hustě pokryté tymiánovými lístky. Mezi nejznámější a při vaření nejpoužívanější druhy se řadí tymián obecný (mateřídouška dymián) a tymián citronový (mateřídouška citronová). 

Vypěstujme si vlastní keřík tymiánu

Při pěstování tymiánu musíme myslet na to, že se bylince bude dařit v dobře propustné písčité půdě. Můžeme jej pěstovat v truhlíku, větším květináči, ale i na vlastní bylinkové zahrádce. Při růstu dopřejeme tymiánu dostatek slunečního svitu a horko. Sbíráme lístky a celé snítky tymiánu. Aby nám stonek nedřevnatěl a nerostl zbytečně do výšky, otrháváme tymiánové lístky co nejčastěji. Pokud chceme koření s výrazným aroma, otrháváme jej těsně před rozkvětem - v tomto období je tymián nejvhodnější také pro domácí sušení.

Uskladňování tymiánu

Tymián, ať už vlastní vypěstovaný nebo čerstvý zakoupený, nám v mikrotenovém sáčku nebo plastové krabičce a umístěný v lednici, vydrží voňavý a chuťově svěží až týden. Pokud usušený tymián uskladníme do suché a dobře těsnící nádoby, typické aroma si zachová po celou zimu. Tymián můžeme nakládat a ochucovat jím třeba olivový olej a ocet, který později použijeme pro zakapání zeleninového salátu.

Vaříme s tymiánem

Tymián je bylinkou s univerzálním využitím. Lze ji téměř libovolně kombinovat s ostatním kořením, bývá součástí směsí bylinek, ale v pokrmu skvěle chutná i samostatně. Tymián najdeme v mnoha mezinárodních kuchyních (Mexiko, Španělsko, Francie...), kde bývá součástí tradičních pokrmů.

Kombinace tymiánu s ostatními bylinkami

Bazalka, oregano, rozmarýn, nové koření, bobkový list, majoránka, muškátový oříšek, mletá paprika, petrželka, saturejka, hřebíček, levandule a chilli. To je jen malý výčet bylinek a koření, které můžeme bez obav nakombinovat k tymiánu. Pokud použijeme tymián s citem, nepřehluší jejich vůni a chuť, naopak ji zvýrazní.

Přidáváme tymián

Tymián můžeme přidávat do pokrmů kdykoliv během přípravy, vydrží i dlouhé vaření. Sušený tymián přidaný hned na začátku vaření uvolní do pokrmu vonné silice. Pokud vložíme do pokrmu celé snítky tymiánu, před podáváním je vyjmeme.

Pokrmy s tymiánem

Tymián má v kuchyni pestré využití. Hodí se do omáček, polévek, zeleninových salátů. Ochucujeme jím kysané zelí, rýžové pokrmy, těstoviny, domácí nádivky a uzeniny. Nesmíme na něj zapomenout při přípravě ryb, zvěřiny, drůbeže. V kombinaci s rozemnutým oreganem a bazalkou zvýrazní pizzu, ale třeba i domácí langoše. 

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Voňavý tymián

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.