reklama
hledat uživatel
       

Vonné koření z ciziny

O různých druzích koření jsme si tady už povídali, teď vám ale řeknu něco málo o jejich historii, vhodnosti v kuchyni a o léčivých účincích.

Kurkuma

Dodává pokrmům jemnou vůni a charakteristickou žlutou barvu. Koření se s ní grilované maso, rýže, krémy, pudinky. Přidává se množství na špičku nože a je nepostradatelnou součástí různých směsí koření, zejména indického kari. Využívá se v cukrářství, jako barvivo do likérů, oleje a sýrů i při výrobě hořčice. Podporuje trávení, je vhodná při žlučníkových, jaterních i žaludečních potížích i při diabetu.

Koriandr

Pochází z východního Středomoří. Semena mají příjemně aromatickou chuť podobnou anýzu, vůní připomíná pomeranč. Prodávají se vcelku i mletá. Celá semena se používají do rybích, drůbežích a zvěřinových pokrmů a kořeněných druhů chleba, drcená do marinád na ryby i maso. Drtí se těsně před použitím, aby neztratila chuť. Největší význam má při výrobě likérů, uzenin a ve voňavkářství. Koriandr povzbuzuje chuť k jídlu, mírní záněty a nadýmání.

Kardamom

Je to nejstarší koření, které se pěstuje především na Srí Lance, v Indii, Guatemale a Tanzanii. Nekupujeme semena, ale zelené nebo bílé tobolky, které rozlouskneme krátce před použitím a semena pak umeleme. Černohnědá semena mají výraznou téměř citronovou chuť, slabě připomínají eukalyptus. Aromatické, palčivě hořké koření je vhodné do dortů, sladkého pečiva, likérů, kávy, rizota a pilafů, telecího a vepřového masa a ovocných salátů. Kardamom povzbuzuje trávení, pomáhá při žaludečních potížích a osvěžuje dech.

Šafrán

Nejdražší koření, které pochází původně z Asie, se v současnosti pěstuje i ve Středomoří. Květ šafránu je fialový, ale samotné koření je oranžově červené. Sušené blizny chutnají lehce po medu a hořce. V kuchyni se užívá šafrán sušený, přednost se dává vláknům před práškem. Pro chuťovou intenzitu ho používáme velice střídmě do dušených či vařených rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot, moučníků a jemného pečiva. Pokrmy barví výrazně dožluta. Používáme opravdu jen v malých dávkách, protože při předávkování jídlo zhořkne. Šafrán posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti, má i afrodiziakální účinek. Na 450 g šafránu je potřeba asi čtvrt milionu květů. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Vonné koření z ciziny

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.