Chuť másla je tak specifická, že nelze ničím jiným nahradit. Ovšem není máslo jako máslo, kvalitní výrobek musí obsahovat vysoký podíl mléčného tuku. Základem pro výrobu másla je čerstvá a tučná smetana.
Máslo je mléčný výrobek, jedná se o živočišný tuk. Konzumace másla v rozumném množství dodává našemu tělu výživné látky. Kromě mléčného tuku obsahuje máslo také laktózu, bílkoviny, kyselinu mléčnou, soli, karoteny a vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích. Navíc obsahuje nasycené mastné kyseliny, které jsou dobře stravitelné a příznivě ovlivňují střevní prostředí.
Jde o klasický produkt nabízený v obchodech, máslo je lahodné chuti a vůně, získané z čerstvé tučné smetany nebo mléka. Mělo by obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda a mléčná sušina. Tradiční máslo vydrží v lednici od data výroby s minimální trvanlivostí až 60 dní.
Čerstvé máslo má trvanlivost pouze 20 dnů od výroby a teplota skladování je max 8 °C. K sehnání je většinou ve farmářských prodejnách a sýrárnách.
Vyzkoušejte také recept na domácí máslo, které vás naučíme připravit krok za krokem
Stolní máslo pochází z mrazírenské zásoby, tudíž se dostává do prodeje až po nějaké době uskladnění. Obsah vitamínů je u stolního másla menší, záleží, zda bylo skladování při chladírenských či mrazírenských teplotách. U stolního másla je hlavní nevýhodou to, že po zmrazení rychleji podléhá oxidačním změnám a žluknutí.
Solené máslo, které se vyznačuje specifickou a lehkou chutí, patří mezi oblíbené zejména v severských státech, podíl soli se u těchto produktů pohybuje mezi 0,5 - 2,5 %. Původně se sůl do másla přidávala jako konzervační prostředek a měla za úkol také odstranit přebytečnou vodu.
Ghí, jak se přepuštěnému máslu říká, má u nás dlouholetou tradici. Vyrábělo se již od pradávna hlavně kvůli zvýšení trvanlivosti. Při přepuštění se máslo zbaví mléčných bílkovin, proto je ghí vhodné i pro lidi s intolerancí na laktózu. Recept na přepuštěné máslo najdete zde.
Podminky pro skladování tradičního másla jsou celkem jednoduché. Máslo uskladňujeme v chladnějším prostředí při teplotě 2 - 8 °C. Pokud chceme máslo zamrazit, ideální teplota je mezi -18 až -20 °C. Pozor musíme dávat při rozmrazování másla, zajistíme, aby se pod obalem netvořily kapky vody, které by mohly způsobit růst plísní a žluknutí.
Náhražky másla mají nižší obsah mléčného tuku, nižší výživové hodnoty a vyšší podíl vody. Navíc obsahují přídatné látky, které zajistí tu správnou konzistenci přijatelnou pro zákazníka.
Foto: Pixabay.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena