reklama
hledat uživatel
       

Vybíráme gril na míru 2.díl

Možná jste se již díky předešlému článku rozhodli pro gril na dřevěné uhlí či elektrický. Tento článek vám možná rozhodování ještě znesnadní, i plynové a vodní grily mají co nabídnout.

Plynový gril

Chtěli byste vyzkoušet něco moderního? Plynovým grilem jistě uchvátíte nejednu návštěvu. Používá se do nich nejen plyn jako palivo, ale u některých typů také lávové kameny, které skutečně pocházejí z vyhaslých sopek. Tyto kameny do sebe absorbují i odkapávající omastek, ale nevylučují se z nich škodliviny. Kameny mají též samočistící schopnost, před koncem grilování se rozžhaví na maximum a vypálí se v nich veškeré nečistoty. S lávovými kameny se lze setkat i u mnoha elektrických grilů.

Co je na plynovém grilu výjimečného

  • u levnějších variant je rošt zahříván plynovými trubkovými hořáky, které kryje plech, aby nedocházelo ke spalování kapajícího omastku
  • u dražších grilů je zdrojem tepla plynový hořák, nad nímž jsou naskládány lávové kameny, které sálají a vyvolávají tak romantickou atmosféru
  • u takzvaných RBS grilů jsou navíc po bocích umístěny dva keramické hořáky, které umožňují rovnoměrné zahřívání pokrmu
  • jedná se o zdravější variantu grilování
  • gril je v mžiku rozpálen a připraven k opékání
  • regulací plamene hořáku regulujeme i teplotu opékání

Ruce pryč od plynového grilu, jestliže

  • nechceme investovat minimálně tři tisíce korun do "primitivnějších" plynových grilů, ale spíše až desítky tisíc do modernějších variant
  • je pro nás problém kupovat čas od času nové lávové kameny
  • nejsme příliš tělesně zdatní v případě jeho přemisťování, grily mohou vážit i 30 kilo
  • máme strach z propanbutanových lahví a také nás čekají výdaje na jejich doplnění, hodinou grilování se spálí asi 500 g plynu

Vodní gril

Možná jste o něm ještě neslyšeli, ale skutečně existuje. Mezi ohništěm, ve kterém topíme dřevem z listnatých stromů, a roštem je umístěna vodní lázeň, do níž odkapává tuk. Vzhledem připomíná spíše prádelní hrnec než gril, ovšem toto malé negativum vyváží mnohá pozitiva.

Čím nás vodní gril zaujme

  • maso se ohřívá ve směsi vodní páry, tepla a dýmu a simuluje tak jakousi horkovzdušnou troubu
  • grilování ve vodním grilu je zdravé
  • jídlo se celou dobu připravuje bez naší asistence, nemusíme je obracet, připraví se rovnoměrně a je šťavnaté, i když přípravu o několik minut "přetáhneme", podobně jako při nepřímém grilování
  • ve vodním grilu v pohodě připravíme i 3 celá kuřata najednou

Proč si jej nepořizovat

  • bohužel zatím neexistuje širší nabídka na trhu
  • vodní grily jsou nákladnější na pořízení, stojí zhruba 4500 korun.

Tak nevím milí čtenáři, který z grilů si vybrat, pro každého je prioritou něco jiného, snad alespoň tento článek napomohl k tomu lépe se orientovat v nabídce grilů.

Vybíráme gril na míru 1.díl

Tipy redakce na grilované pochoutky 

Grilovaná kuřecí křídla se speciální sladko-pálivou omáčkou
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná kuřecí prsa
(doba přípravy 1 hod )

Grilovaná vepřová žebírka s oblohou
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná krkovice s chutí kari
(doba přípravy 45 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Hana
    Hana

    Komentář k článku Vybíráme gril 2.díl

    Dobrý den, ohledně tématu výběru grilu jsem četla také tento článek a také se mi líbil.
    https://besteshop.cz/clanky/12 7-grilovaci-sezona-zacina

    28.02.2017 14:01:43

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Vybíráme gril na míru 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.