reklama
hledat uživatel
       

Vybíráme nádobí - keramika, titan nebo nerez?

Nejste si jisti, zda potřebujete k vaření celou sadu nádobí? Váháte mezi koupí keramiky a titanu? Nebo je lepší nerez? Malý průvodce nákupem.

U nádobí vždy volíme kvalitu

Při pořizování nádobí, ve kterém vaříme, vždy upřednosťnujeme kvalitu nad kvantitou. Před koupí si dobře uvědomíme, jak často vaříme, pro kolik lidí, vezmeme v úvahu styl naší kuchyně a také styl vaření. Jiné nádobí bude potřebovat rodina se čtyřmi dětmi a typicky českým stylem vaření, oproti tomu mladý pár, který se v kuchyni vyskytuje jednou týdně při přípravě sushi. V úvahu vezmeme také fakt, na čem vaříme - na plynu, klasickém elektrickém sporáku, sporáku se sklokeramickou deskou nebo indukčním vařiči.

Sady hrnců, kastrolů a pánviček

Sady hrnců a kastrolů mívají sedm až jedenáct položek, zahrnující hrnec, kastroly, rendlíky, pánve a poklice. Tohle je základ, který mnohým bohatě postačí. Volit můzeme mezi druhy materiálů, úchytek a doplnit svou výbavu třeba o pánve přímo určené na přípravu lívanců, palačinek, WOK pánev a tlakový hrnec, který nám zkrátí dobu vaření. Hodit se může také steaková pánev s vroubkovaným povrchem, zapékací mísy, pekáč a nejrůznější formy na pečení.

Nádobí na plotně - od smaltu po sklo

Smaltované nádobí

Nejlevnější a povrchově nejzranitelnější nádobí. Oprýskaný smalt škodí jídlu, proto je doporučována výměna po dvou letech. Smaltované nádobí se hodí spíše na rychlé vaření a ohřívání již hotových pokrmů.

Nerezové nádobí

Nádobí z nerezu vydrží tvrdší zacházení, je zdravotně nezávadné a objevuje se také ve variantě s antiadhezním povrchem, který zabraňuje připalování pokrmů. Při vaření v nerezu pamatujeme na to, že sůl je vhodné přidávat až do vroucího pokrmu, ne na začátku vaření. Sůl se rychle rozpustí a nepůsobí nepříznivě na nerezový povrch. Hodí se k delší přípravě jídel (dušení). Ale pozor, není vhodné na indukční sporák!

Litinové nádobí

Litinové nádobí je dnes v moderní kuchyni spíše odsunuto na druhou kolej, ovšem jeho prověřenost generacemi se mu nedá upřít, navíc se v něm dodnes skvěle vaří. Je robustní, nepoškrábatelné a bez umělého povrchu (povlaku), jednoduše čistá litina, takže mu neublíží ani neohleduplné zacházení a nehrozí poškození kovovým náčiním. Výrobce litinového nádobí většinou poskytuje dlouholetou záruku.

Titanové nádobí

Nádobí z titanu má nepřilnavý povrch, umožňuje vaření bez použití tuků, přitom se nepřipaluje. Při přípravě pokrmů nádobu nejdříve zahřejeme, na dno stříkneme trochu vody a až v tuto chvíli vkládáme suroviny.

Keramické nádobí

Keramiku nejlépe reprezentuje tzv. římský hrnec, v němž se pokrmy připravují rovnoměrně a nepřipalují se. Hodí se na zapékání a na přípravu velkých kusů masa (pečínky, žebra apod.).

Porcelánové nádobí

Tento druh nádobí má vícero využítí. Nejenže se skvěle hodí k pečení a zapékání ve všech troubách včetně mikrovlnné, ale je oblíbené také při servírování a skladování potravin.

Skleněné nádobí

I sklo má při vaření svou roli, přestože bývá pouhým doplňkem. Speciální skleněné mísy i s víkem jsou vhodné na zapékání. Ale pozor na prudké tepelné změny, sklo špatně vede teplo a může popraskat.

Silikonové nádobí

Silikonové nádobí začíná být oblíbenou součástí každé kuchyně. Využití nachází zejména u růžných forem na pečení - od bábovky až po muffiny.

Foto: Sxc.hu



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • bredor
    bredor

    Komentář k článku Vybíráme nádobí - keramika, titan nebo nerez?

    To je tak nedostatečný pohled na výběr nádobí, že je ten článek na prd!
    Kde je kupříkladu zohledněn renomovaný výrobce oproti nějakému šuntu z Číny? Nebo ta poznámka o vodě do titanového nádobí? Nemá to být zjišťování teploty dna, které doporučuje Zepter v nádobí nerezovém? Podle takové rady bych si nekoupil ani misku pro psa.
    Můžete mi sdělit, z čeho jste čerpala uvedené skutečnosti, jakou literaturu jste použila? Děkuji!

    07.08.2014 20:27:07

  • Isabela
    Isabela

    Litinové nádobí

    Zdravím, moc Vám děkuji za hezký článek. Právě si vybírám litinové nádobí (http://cs.wikipedia.org/wiki/ Litinov%C3%A9_n%C3%A1dob%C3%AD ) a hledám tematické články. Hodně zajímavý mi přišel tento: http://www.dommo.cz/Magazin/Cl anky/Netherton-Foundry-litinov e-nadobi-od-mistru-britskeho-z elezarstvi. Doufám, že v něm také naleznete potřebné :).

    06.08.2014 13:02:52

  • Matty
    Matty

    Komentář k článku Vybíráme nádobí - keramika, titan nebo nerez?

    To odsunutí litiny na druhou kolej moc nechápu, před půl rokem jsme zakoupili litinový set od švédské značky (http://www.skeppshult.cz/) a jsme z něj nadšení.

    07.07.2014 22:40:17

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Vybíráme nádobí - keramika, titan nebo nerez?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.