reklama
hledat uživatel
       

Vybíráme nádobí

Na trhu je široký výběr různých druhů hrnců a pánví z nejrůznějších materiálů. I u nádobí platí, že za kvalitu si musíme trochu připlatit, ale také nám přinese lepší službu a bude nám déle věrně sloužit.

Vybíráme hrnce a pánve

Výběr nádobí má vliv na to, jak vaříme a také jak strávníkům chutná. Materiál nevybíráme podle toho, který se nám líbí, ale podle sporáku, který používáme. Litinové hrnce a pánve jsou vhodné pro sporáky plynové, elektrické spirálové a také pro celolitinové plotýnky. Pro keramickou varnou desku musí mít nádobí smaltované dno. Na plynových hořácích nebo elektrických plotýnkách můžeme vařit i v ocelovém a hliníkovém nádobí, ale pro keramickou varnou desku nebo celolitinové plotýnky pořiďte ocelové nádobí s měděným dnem nebo hliníkové s měděným či hliníkové se silným dnem. Sklo se hodí na plynové hořáky i elektrické plotýnky a keramickou desku, měděné a hliníkové na elektrické plotýnky.

Litinové nádobí kupujeme s co nejsilnějšími stěnami. Lepší jsou dvě ucha, aby se plné nádobí snadněji zvedlo. Dřevěná ucha jsou lepší, protože se nerozpálí. Měděné by mělo být uvnitř z nerezové oceli. Jsou sice drahé, ale vydrží mnohonásobně déle než s vnitřkem z cínu. Ohnivzdorné sklo je velmi praktické, lze v něm vařit, ohřívat, péct v troubě, můžeme ho použít v mrazáku, i v něm ohřívat pokrmy v mikrovlnné troubě.

Ochrana hrnců a pánví

Ať už je nádobí z jakéhokoli materiálu, musíme o něj dobře pečovat, aby nám sloužilo co nejdéle.

Nové hrnce z mědi ponoříme do vroucí vody a necháme je v ní, dokud nevychladne. Odstraníme tak vrstvu laku. Litinové hrnce před použitím napustíme. Nalijeme do nich trochu víc oleje a necháme přibližně hodinu hřát při nízkém stupni. Necháme vychladnout a vytřeme papírovým ubrouskem. Smaltované nádobí promastíme zevnitř olejem a dáme na hodinu do vlažné trouby. Necháme 12 hodin chladnout a poté vytřeme dočista. Teflonový povrch pánví chráníme při ukládání před poškrábáním vložením papírových ručníků mezi jednotlivé pánve. Aby litinové pánve bez povrchové úpravy nerezivěly, dobře je po umytí utřeme a vydrhneme papírovým ručníkem namočeným v rostlinném oleji.

Čištění hrnců a pánví

Pokud máme smaltované nádobí zašlé, nalijeme do něj 2 lžičky bělidla a 600 ml vody. Necháme nejdéle 2 hodiny působit. Pak roztok vylijeme a dobře umyjeme teplou vodou. Měděné hrnce zbavíme skvrn použitím poloviny citronu. Tu namočíme do kuchyňské soli a hrnec opatrně potíráme, dokud skvrny nezmizí. Před použitím pouze opláchneme pod tekoucí vodou a utřeme do sucha. Hliník vyleštíme tak, že do něj nalijeme vodu, přidáme šťávu z jednoho citronu a zvolna povaříme, dokud hliník nezíská znovu lesk.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Krippner
    Krippner

    vybíráme nádobí

    Při čtení Vašeho článku jsem nevěřil vlastním očím. Jak můžete v roce2008 doporučit čtenářům hliníkové nádobí o jehož škodlivosti již dnes není nejmenších pochyb(viz normy pro vybavení profesionálních kuchyní nádobím). Rovněž použití smaltovaného nádobí na sklokeramickou desku přinese velmi smutný výsledek a to už vůbec nemluvím o použití nádob s cínovou vnitřní stranou. Měděné nádobí? Možná jako forma na pečení bábovky. Jistě by stálo za to, zjistit si před publikováním takovéhoto článku alespoň základní údaje k danému tématu.

    14.01.2008 22:33:00

    • Autor
      Autor

      Re: vybíráme nádobí

      Vážený/á informace jsou ověřené a určené pro všechny, podívajte se občas do obchodů a zjistíte, že i v roce 2008 lze tyto myteriály sehnat, každý z nás upřednostňuje něco jiného a článek není zaměřen na jednu cílovou skupinu, ale pro všechny.Děkuji za pochopení.

      20.01.2008 19:59:25

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Vybíráme nádobí

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.