reklama
hledat uživatel
       

Výběr nožů

Jako první si koupíme nože pro každodenní využití a k nim postupně kupujeme další podle potřeby. Pochopitelně jsou drahé, ale jejich nákup bývá třeba jen párkrát za život, pokud vybereme opravdu kvalitní a budeme se o ně starat.

Čepel nože by měla být kvalitní. Nejlepší je nerezová ocel. Je sice drahá, ale hodí se ke krájení všech druhů potravin. Snadno se brousí a při správném zacházení se na ní nevytváří skvrny. Rukojeť vybíráme nejlépe dřevěnou, protože v mokré ruce neklouže. Každopádně by měla být rukojeť dobře omyvatelná.

Základní kuchyňské nože

Univerzální nůž

Malý nůž s rovnou čepelí.

Plátkovací nůž

Má velmi ostrou, ohebnou a zašpičatělou čepel, která je dlouhá nejméně 18 cm.

Kuchařský nůž

Čepel se špičatým koncem dlouhá 20 cm.

Porcovací nůž

Čepel je široká, dlouhá a neohebná. Slouží k snadnému řezání.

Nůž na chléb

Jeho čepel je vroubkovaná a je lepší pro krájení.

Kontrola vyváženosti

Vezmeme nůž a položíme si ho na ruku tak, aby místo na rozhraní čepele a rukojeti bylo na hraně dlaně. Je-li nůž dobře vyvážený, měla by rukojeť pomalu přepadnout dozadu.

Výběr široké čepele

Šikovným pomocníkem je těžký nůž s širokou čepelí, lze jím utřít česnek i krájet různé druhy potravin. Kupujeme-li nůž na sekání, vybereme si ten nejtěžší, se kterým se nám bude dobře manipulovat. Čím těžší je čepel, tím menší sílu při práci vynaložíme. Bedlivě sledujeme informace na obalu, zjistíme tam třeba, zda lze nůž mýt v myčce.

Péče o nože

Když už máme kvalitní nože koupené, musíme také počítat s tím, že se o ně musíme dobře starat, jelikož samotný nákup kvalitních pomůcek není nic platný, pokud je pak nebudeme ošetřovat tak, jak je potřeba.

Bezpečnost při manipulaci

Přenášení nože

Při přenášení nože jej nosíme vždy po boku a vždy tak, aby čepele směřovaly dolů.

Broušení nože

Nůž by měl být vždy ostrý, tupý se při krájení lehce smekne a může poranit. Kvalitní nože bychom rozhodně neměli zkoušet brousit sami, i když si myslíme, že nám to jde dobře. Toto náčiní svěříme do rukou profesionálů.

Umývání nože

Nože myjeme samotné, po jednom a nikdy neotíráme houbičkou proti ostré čepeli. Takto se můžeme snadno pořezat.

Ochrana čepelí

Nejspolehlivější způsob ukládání nožů - dřevený blok či magnetická lišta, kde jsou nože uklizeny jednotlivě a netupí se o sebe. Kuchyňské prkénko je nejlépe dřevěné či polypropylenové, které při zpracovávání potravin nožem netupí jeho čepel. Kvalitní nože používáme výhradně na potraviny. Neřežeme jimi provázek ani papír. Pro tyto účely si pořídíme nůž či nůžky obyčejné.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Vybíráme nůž

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.