Bez kuchyňského náčiní se v kuchyni neobejdeme. Mnoho nožů má širší použití, takže nám bude stačit jen několik kvalitních kusů.
Jako první si koupíme nože pro každodenní využití a k nim postupně kupujeme další podle potřeby. Pochopitelně jsou drahé, ale jejich nákup bývá třeba jen párkrát za život, pokud vybereme opravdu kvalitní a budeme se o ně starat.
Čepel nože by měla být kvalitní. Nejlepší je nerezová ocel. Je sice drahá, ale hodí se ke krájení všech druhů potravin. Snadno se brousí a při správném zacházení se na ní nevytváří skvrny. Rukojeť vybíráme nejlépe dřevěnou, protože v mokré ruce neklouže. Každopádně by měla být rukojeť dobře omyvatelná.
Malý nůž s rovnou čepelí.
Má velmi ostrou, ohebnou a zašpičatělou čepel, která je dlouhá nejméně 18 cm.
Čepel se špičatým koncem dlouhá 20 cm.
Čepel je široká, dlouhá a neohebná. Slouží k snadnému řezání.
Jeho čepel je vroubkovaná a je lepší pro krájení.
Vezmeme nůž a položíme si ho na ruku tak, aby místo na rozhraní čepele a rukojeti bylo na hraně dlaně. Je-li nůž dobře vyvážený, měla by rukojeť pomalu přepadnout dozadu.
Šikovným pomocníkem je těžký nůž s širokou čepelí, lze jím utřít česnek i krájet různé druhy potravin. Kupujeme-li nůž na sekání, vybereme si ten nejtěžší, se kterým se nám bude dobře manipulovat. Čím těžší je čepel, tím menší sílu při práci vynaložíme. Bedlivě sledujeme informace na obalu, zjistíme tam třeba, zda lze nůž mýt v myčce.
Když už máme kvalitní nože koupené, musíme také počítat s tím, že se o ně musíme dobře starat, jelikož samotný nákup kvalitních pomůcek není nic platný, pokud je pak nebudeme ošetřovat tak, jak je potřeba.
Při přenášení nože jej nosíme vždy po boku a vždy tak, aby čepele směřovaly dolů.
Nůž by měl být vždy ostrý, tupý se při krájení lehce smekne a může poranit. Kvalitní nože bychom rozhodně neměli zkoušet brousit sami, i když si myslíme, že nám to jde dobře. Toto náčiní svěříme do rukou profesionálů.
Nože myjeme samotné, po jednom a nikdy neotíráme houbičkou proti ostré čepeli. Takto se můžeme snadno pořezat.
Nejspolehlivější způsob ukládání nožů - dřevený blok či magnetická lišta, kde jsou nože uklizeny jednotlivě a netupí se o sebe. Kuchyňské prkénko je nejlépe dřevěné či polypropylenové, které při zpracovávání potravin nožem netupí jeho čepel. Kvalitní nože používáme výhradně na potraviny. Neřežeme jimi provázek ani papír. Pro tyto účely si pořídíme nůž či nůžky obyčejné.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena