reklama
hledat uživatel
       

V minulém díle jsme si představili plynové varné desky a také elektrické litinové plotny. Nyní si představíme další dva typy varných desek, které jsou závislé na dodávce elektrické energie.

Sklokeramická varná deska

Ať už samostatná varná deska v cenách od šesti tisíc korun, nebo sporák za nejméně sedm tisíc vybavený sklokeramickou deskou dělá radost nejedné kuchařce. Velmi praktická je totiž jejich údržba. Po vaření desku stačí otřít vlhkým hadříkem, v případě potřeby se dá proměnit i v pracovní plochu na které můžeme uválet těsto. Samozřejmě ale není vše tak růžové.

Sklokeramická varná deska má narozdíl od té plynové obtížnější regulaci teploty. Při jejím používání dochází též k tepelným ztrátám. Topná spirála totiž nejprve ohřívá sklokeramickou desku a až od ní se zahřívá obsah hrnce. Proto se například doporučuje, vypnout varnou desku již 5 minut před plánovaným koncem vaření, varná plocha je totiž stále horká a vychládá pomalu, pokrm tak "dojde". Jistě si můžeme domyslet, že je také poměrně nebezpečný fakt, že se může o varnou desku v nestřeženém okamžiku někdo spálit.

Z hlediska efektivnosti vaření je sklokeramika podle řady "výzkumů" rychlejší než plyn. Uvádí se, že sklokeramická varná deska zvládne uvařit 2 litry vody asi za 8 minut. Plyn pak za 10 minut.

Nyní trochu laických počtů. Příkon běžné elektrické plotýnky je 2 kW, cena 1kW elektrické energie je asi 4 koruny. Plynový sporák běžně spotřebuje také asi 2kW energie, cena 1kW plynu je však asi 2 koruny. Stejné jídlo uvaříme na elektrické plotýnce za 60 minut, na plynu za 75 minut. Jídlo připravené na elektřině nás bude stát 8 korun, na plynu 5 korun.

Indukční varná deska

Pro ty, co mají na investici do varné desky více než 20 tisíc korun je možná indukční deska jednoznačnou volbou. Bezpečnost, hospodárnost, snadná údržba. To vše hraje do karet indukční varné desce. Velkým plusem je zejména to, že indukčním ohříváním se otepluje jen a pouze dno nádoby, ve kterém vaříme. Indukční deska je tak v krátké době po sejmutí hrnce chladná. Pokud nám vzkypí mléko, nehrozí, že by se připeklo k varné desce.

I indukční vaření má však své mušky. Dno varné nádoby totiž musí být feromagnetické, neboli jakmile neobsahuje železo, nezahřívá se. Vhodné jsou hrnce a pánve smaltované, nerezové či litinové. Nejsme-li si jistí, lehce můžeme naše rendlíky vyzkoušet magnetem. Pokud drží na dnu nádoby, neměl by být s vařením na indukci problém. Přesto se doporučuje, že když už investujeme do indukční desky, měli bychom si koupit i nové vhodné nádobí.

Na indukčním vařiči neuspějeme s nádobím hliníkovým, měděným, skleněným, keramickým či teflonovým. Také nádobí, které sice je vyrobené ze železa, ale je značně opotřebené a má nerovné dno nám dobrou službu neudělá.

Zbývá, říci si něco o energetické a finanční výhodnosti indukčního vaření. Indukční plotýnka může mít příkon až 2kW, 2 litry vody se přitom uvaří již za 4 minuty. Indukční vaření je tedy o polovinu hospodárnější než vaření na sklokeramické desce. Vzhledem k plynu je však po finanční stránce již jen o pětinu méně náročná.

V úvahu tedy musíme vzít, za jak dlouho se nám náklady na pořízení indukční varné desky vrátí, navíc v případě, kdy budeme muset dokupovat ještě nové kusy nádobí. Nemůžeme-li se stále pro konkrétní druh rozhodnout, výrobci nám celou věc usnadnili tím, že uvedli na trh varné desky, které kombinují oba typy ohřevu, případně můžeme investovat pouze do jednoplotýnkového indukčního vařiče. Dokonce si, v případě, že se nechceme úplně vzdát ani plynu, můžeme pořídit i desku s kombinací plynových hořáků a elektrické sklokeramické desky.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Jiří Zlámal
    Jiří Zlámal

    Nádobí pro indukci

    S dovolením bych poopravil váš názor ohledně použitelnosti nádobí, zejména co se týká "teflonového" a "s nerovným dnem". Samozřejmě, že nádobí musí být z feromagnetického materiálu, ale nemusí být takové celé, důležité je dno. To výrobci řeší zalisováním ocelové desky do sendvičového tlustého dna. Otázka teflonu je na tom podobně - doma používáme pánve Tefal Privilege, ty jsou celé hliníkové, potažené teflonem zevnitř i zvenčí (boky) a na indukci jsou přímo určeny, neboť mají vrstvené dno - vnější vrstva je hliník či nějaká slitina a feromagnetická ocel je až uvnitř. A to je i odpověď na "nerovné dno" - pokud totiž stačí ocelová vrstva uvnitř tlustého dna, která není v přímém kontaktu s deskou, stačí i křivý hrnec. A už jste vařila polívku na novinách? Zkuste to, jde to bez potíží. Vzdálenost, kdy rapidně klesne účinnost desky, je totiž tak 3 - 5 mm, takže i staré prohnuté a "pobouchané" hrnce fungují, nám i klasický železný lívanečník, na němž není rovného nic a desky se dotýká v pár bodech. Pro upřesnění - máme plně indukční desku Fagor 5IFT4S či tak nějak, standardní 4-plotýnkový model, žádnou extradesku. Indukci doporučuji každému, kdo má děti - během vaření můžete mít na desce prst půl centimetru od hrnce a cítíte jen teplo, nespálíte se. Pozor jen u smažení, tam se deska ohřeje o něco víc, ale ne víc, než je teplota oleje na pánvičce.

    28.12.2008 23:42:50

  • Šárka Kořenková
    Šárka Kořenková

    Pokud jste ji kupovala po internetu, tak do 14 dní ji můžete vrátit bez udání důvodu, což by vám solidní pracovnice měla poradit v první řadě. tak vám ale jistě bude dělat radost, třeba se najde i nějaký kupec na ty hrnce.

    23.07.2008 10:18:09

  • J.STRANSKA
    J.STRANSKA

    INDUKČNÍ VARNÁ DESKA

    Indukční varná deska je jistě přínos do domácnosti, jen si ji nesmíte pořizovat pokud máte Zepter nádobí staršího typu - to znamená s černými úchyty. Ty na indukci ještě nejsou přichystané, jelikož v době jejich výroby ještě indukce neexistovala. Až v novějším provedení tzn. se světlými uchy. Já jsem, jelikož jsem toto nevěděla, se rozhodla pro koupi takové desky a to přes internet u firmy elektrolevně a teď mám s vrácením této desky problém, jelikož mě je k ničemu. Pracovnice této firmy mě poradila, ať si koupím nové nádobí, a když jsem ji odpověděla, že moje nádobí bylo několika násobně dražší než koupená deska, tak mě odpověděla, že moje rodina "bude hlady!!!!" Ale i tak si myslím, že indukčí varné desky jsou prima.

    22.07.2008 14:10:22

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Vybíráme varnou desku 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.