V nových kuchyních jsou vestavné trouby téměř samozřejmostí. Nabízejí řadu funkcí a záleží, co od nich očekáváme.
Po samostatné troubě jistě sáhneme, pokud chceme troubu umístit do vyvýšeného místa. Trouba ve výšce pasu je velmi praktická. Snadno můžeme bez ohýbání pokrm zkontrolovat, podlít či vyndat. Snadnější je i čištění trouby.
Vestavná trouba v kombinaci s varnou deskou se vyznačuje tím, že ovládání varné desky, jež je umístěna nad troubou, se provádí na panelu trouby, tak jak jsme zvyklí u klasických sporáků. Navíc často bývají tyto kombinace za zvýhodněnou cenu. Samozřejmě i troubu a varnou desku se samostatným ovládáním můžeme umístit do kuchyňské linky tímto způsobem.
Při montáži trouby dbejme na to, aby byla namontována spolu s bezpečnostním rámečkem. Ten omezuje vlivy tepla, které by mohly nevratně poškodit například fóliovou úpravu dvířek.
Kromě horkého vzduchu, spodního či vrchního grilu a příznivé energetické třídy nabízejí trouby řady zajímavých funkcí, které stojí za rozmyšlenou.
Praktickým osvětlením jsou vybaveny jen pokročilejší modely trub.
Zapouštěcí knoflíky, které se jediným dotykem vysunou nebo zasunou, či elektronické dotykové ovládání jsou samozřejmostí u nejmodernějších typů trub.
Jistě jedna z nejdůležitějších funkcí, která brání tomu, aby dítko v nestřeženém okamžiku zapnulo troubu, případně regulovalo teplotu. Zajistit se dají i dvířka trouby proti otevření.
Ti roztržití z nás přivítají funkci automatického vypnutí trouby. Pokud zapomeneme termostat nastavený na teplotu více než 200 stupňů, spotřebič se automaticky vypne zhruba po pěti hodinách. Jen samozřejmě nesmíme v troubě nechat též připravovaný pokrm.
Odložený start a automatické vypnutí trouby po dokončení pečení již též nemusí být pouhým snem. Taková pečící mašinka nás však vyjde nejméně na 20 tisíc korun.
Není-li naším koníčkem leštění nerezu, jistě budeme vděční, pokud povrch trouby bude vybaven ochranou proti otiskům prstů.
Ti z vás, co mají alespoň základy angličtiny jistě pochopili, že se jedná o funkci čištění pomocí vody. Do hlubokého pekáče se nalije zhruba 500ml vody a trouba se nastaví na teplotu 50 stupňů. Zhruba za půl hodiny se usazeniny z útrob trouby dají snadno setřít hadříkem. Tuto proceduru lze aplikovat i u trub, které tuto funkci sice v návodu uvedenou nemají, ale jejich útroby jsou vyrobeny z čistitelného smaltu.
U trub, jejichž cena se pohybuje od 25 tisíc korun výše, se můžeme setkat s touto funkcí, která nám velmi usnadní údržbu vnitřku spotřebiče. Usazeniny se doslova vypálí při teplotě okolo 500 stupňů a vzniklý prach pak po skončení procedury jednoduše setřeme hadříkem. Samozřejmě jsou dvířka při takto vysokých teplotách automaticky zajištěna proti otevření.
Skleněná dvířka bývají složena až ze čtyř vrstev. Jsou nejen nerozbitná, ale také zvnějšku chladná díky zabudovanému ochlazovacímu ventilátoru. Praktická na údržbu jsou též vyjímatelná dvířka.
Již žádné puchýře po spáleninách od topného tělesa nám nehrozí, pokud si připlatíme za teleskopické rošty. Také manipulace s pečeným pokrmem bude mnohem snazší a rychlejší.
Potraviny se sice rozmrazují při pokojové teplotě, ale za použití ventilátoru mnohem rychleji.
Klasická trouba má šířku 60 centimetrů, možná by vám ale vyhovovala spíše šířka 90 centimetrů. Nabídka však zatím není příliš široká.
Trouby na našem trhu nabízejí opravdu nepřeberné množství funkcí, představili jsme si pouze ty nejzajímavější a nejpraktičtější.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena