Půst je především účinná detoxikace organismu. Tato metoda hladovění se používá už po staletí a některé národy jej provádějí rituálně. Je potřeba velice silná vůle, ale myslím, že to stojí za to. Původní záměr držet půst byl spojen s duší, protože duše je s tělem spojená.
Nadbytek těžko stravitelného jídla, alkohol, kouření a stres spolu s nedostatkem pohybu se pomalu sčítají a ručička na váze stoupá vzhůru. Hlavně je celé tělo zanesené škodlivinami, což by se mělo napravit.
Je dobré si vybrat den, kdy nás nečeká nic fyzicky ani psychicky náročného. Den před půstem nejíme maso, protože dlouho zatěžuje trávicí ústrojí. Dobré je třeba pročistit si střeva nějakým přírodním projímadlem, to je například čaj ze senny. Omyl je, že při půstu budeme trpět hlady, fantazii se meze nekladou.
Jíst můžeme:
- syrovou zeleninu nebo ovoce, max. však 1kg a nemíchat dohromady
- další možnost jsou ovocné nebo zeleninové šťávy, nejlépe čerstvé a ředěné velikým množstvím vody.
- na jídelníčku mohou být i brambory, pečené nebo vařené, ale bez soli a se zeleným čajem.
- můžete si také uvařit až 30 dkg rýže a dochutit ji nastrouhaným jablkem
- důležité je velice často pít až tři litry tekutin denně
Půst můžeme držet jeden až tři dny. Déle to není doporučováno, málo který organismus by si na tak velikou změnu zvykl. Půst má první den účinek jen ten, že budeme pociťovat veliký hlad, další dva dny, už se pocit hladu zmenší a budeme ubývat na váze. Třetí den se může objevit i malá bolest hlavy. Návrat k normální stravě by měl být pomalý. Začínáme jen lehkým jídlem, zabráníme tak tlaku v žaludku.
Při půstu lze určitě zhubnout, efekt však není trvalý a polovinu ztracené váhy nabudeme okamžitě po přejití na normální stravu. Ale nic si z toho nedělejte, půst je od toho, aby si tělo našlo lepší cestu k dietám a zvyklo si tento proces dělat každý měsíc. Nic by se ale nemělo přehánět, půstu by se měli vyvarovat hlavně děti, těhotné ženy a lidé s jakýmkoliv onemocněním.
Foto:
Profimedia.cz