Gastronomické zájezdy lákají rok od roku stále více Čechů. Památky už viděli, moře si užili a adrenalin jim nic neříká. Co však milují je dobré a exotické jídlo. Slast pro chuťové pohárky je pro ně velmi silnou motivací vyrazit do ciziny na jídlo a pití a nechat tam i větší obnos peněz.
Tento druh turistiky se stále více stává součástí i běžných zájezdů do zahraničí. Mezi nejvyhledávanější kuchyně patří francouzská a asijská. My vám ale v následujícím přehledu ukážeme i jiné gastronomické skvosty.
Mezi Evropskými zeměmi je gastronomicky velmi významná Francie. Gurmáni navštěvují především Alsasko, Burgundsko, Franche-Comté a Champagne – Ardenne.
Alsasko je proslulé svými vinicemi a víny. Alsaská vinná stezka se táhne mezi prosluněnými pahorky a vinnými sklípky. Je dlouhá 170 km. Vinné odrůdy pocházející z této oblasti mají svou mnohaletou tradici, která je stále přísně zachovávána.
Alsaská kuchyně je typická tím, že v ní najdeme prvky kuchyně germánské. Mezi její nejdůležitější pokrmy patří: husí játra v sádle, pekařova pec (pokrm ze tří druhů marinovaných mas), kysané zelí, rýnské rybí ragú, flambovaný koláč (chlebové těsto plněné směsí smetany, špeku a cibule), munster (výtečný sýr), bábovka z vánočkového těsta, preclík nebo perník.
Burgundsko je kromě vína známé svými regionálními specialitami, kterými jsou: anýzové bonbóny z opatství de Flavigny, dijonskou hořčicí, Cassis (burgundský likér z černého rybízu), burgundští šneci, hovězí po Burgundsku. Burgundská vinná stezka vás povede celým regionem. Vinná stezka je tvořena několika okruhy napříč hlavními burgundskými vinicemi.
Za návštěvu také stojí typické Burgundské trhy.
Ve Franche-Comté se zase setkáme s výtečnými uzeninami, sýry a typickým horalským alkoholem, Champagne-Ardenne je známé svými víny, sýry a sladkostmi.
Místní vynikající kuchyně kombinuje jedinečným způsobem to nejlepší z italské, tyrolské a ladinské kulinářské tradice. Nejvyhledávanějšími oblastmi jsou v Jižním Tyrolsku Alta Badia, Kronplatz/Plan de Corones či údolí Gröden/Val Gardena.
Můžete zde ochutnat čerstvé plody moře, jablečný závin nebo sklenku domácí grappy.
Ve Španělsku je významná pestrost různých kuchyní. Najdeme zde kuchyni katalánskou, baskickou, galicijskou, kastilskou, andaluskou a další.
Obecně je Španělsko rozděleno do šesti základních oblastí. Pro severní Španělsko až k Pyrenejím jsou charakteristické omáčky, pro Aragon je typické ragú, pro Katalánii ryby, region Valencie a Murcie je oblastí rýže, v jižním Španělsku se vše smaží a v centrálním Španělsku je základem pečení či rožnění.
Jednou z významných španělských oblastí je Galicie. Můžeme zde ochutnat nejznámější speciality. Např. "Pimientos de Padrón" (Papričky z Padrónu), Chobotnice po trhovecku (Pulpo a feira), Empanada gallega (Galicijská empanada) nebo "A queimada" (alkoholický nápoj).
Orientální kuchyně vskutku zasluhuje první místo mezi všemi ostatními, protože orientální jídla jsou připravována s láskou k jídlu a s velkým citem pro všechny suroviny a doplňky, které z hotového pokrmu činí perfektní jídlo a nelze mu nic vytknout. Podle úrodnosti a podnebí se odvíjí tučnost, nebo naopak lehkost pokrmů. Složení jídelníčku má náboženský i léčebný charakter, který se bez rýže, sóji, koření, zeleniny, luštěnin, ryb, hub a ořechů neobejde. Záleží jen na vás, které z ingrediencí dáte přednost.
Indická kuchyně je především hodně pálivá. Pokrmy z ryb nebo kokosu se připravují hlavně převážně v Kerale. Vindaloo je velmi pálivá indická specialita, kterou je možno si objednat v Goe. Další specialitou je tu i tzv. dvakrát vařená rýže.
Mezi tradiční pokrmy severu Indie patří Brown rice připravovaná v Himachal Pradesh.
Zdejší kuchyně je velmi lehká a čistá (od slova safari, které má právě tyto významy). Skládá se především z pěti jídel připravovaných na pět různých způsobů (syrové, dušené, pečené, smažené a vařené). Základní suroviny tvoří především: rýže, sójové boby, mořské řasy a ryby.
Pokud se vydáte do Japonska, nepohrdněte tamější specialitou: sushi ochucené wasabi.
V thajské kuchyni si přijdou na své milovníci zeleniny i masa a dalších rostlinných i živočišných pokrmů. Množství chuti od jemné až po ostré, kyselé i sladké se doplňuje s barevností použitých ingrediencí.
Thajští kuchaři se rádi nechávají inspirovat i kuchyněmi jiných států. Jako dochucovadla pokrmů se nejčastěji používají chilli papričky, česnek, citronová šťáva nebo zázvor.
Národním jídlem jsou rýžové nudle (pad thai). Thajci pijí různé druhy čajů, oblíbený je i nápoj z mixovaného ovoce a vody.
Zde se prolíná gastronomie, medicína a náboženství. Jídlo se zde považuje za prostředek k udržení fyzického a duševního zdraví. V duchu taoismu Číňané uznávají soulad chutí, vůní a konzistence podávaných pokrmů.
Čínská kuchyně se vyznačuje čerstvostí pokrmů a hojného využívání zeleniny. Typické koření je koriandr, zázvor, badyán, hřebíček, chilli, sezamové semínko, česnek a mandarinková kůra. Jídlo je připravováno v páře, nebo na malém množství arašídového oleje. Nezastupitelnou roli má v čínské kuchyni také čaj považovaný za léčebný prostředek.
Nejznámější čínskou kuchyní je kantonská kuchyně v oblasti kolem Hongkongu charakteristická používáním tropického ovoce, listové zeleniny, rýže, sladkých brambor a mořských živočichů. Kantonská kuchyně preferuje vepřové a drůbeží maso. Velmi významnou kuchyní je kuchyně pekingská, která se však od kantonské velmi liší.
V mexické kuchyni se hojně využívá mořských plodů a ryb. Mísí v sobě nejen ostré chutě chili, ale také lehkost zeleniny a exotického ovoce. Hlavní surovinou a přílohou je však kukuřice, která se využívá pro přípravu proslulých tortill.
A nyní zbývá už jen popřát – šťastnou cestu a dobrou chuť!
Foto: Pixmac.cz
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena