Česká republika, která nemá své vlastní moře, se aspoň může pyšnit desítkami rybníků. Každým rokem s příchodem podzimu pořádají rybáři tradiční výlovy, mnohdy spojené s jarmarkem a rybářskou slavností.
Rybáři až čtrnáct dnů dopředu (podle velikosti rybníku) pomalu vypouštějí rybník a loví kapitální kousky. V pátek ráno přiváží mechanický keser a další nutnou techniku, která je potřebná k třídění a vážení ryb.
Každý rybník schovává ve svém nitru kapitální úlovky, které rybáři po ulovení vracejí zpátky. Při tradičním výlovu se tyto "veleryby" umísťují do speciálních prosklených kádí a jsou vystaveny na odiv přicházejících návštěvníků. Například rybník Dvorský u Hodonína vám nabídne veterány - kapry Lojzu a Frantu a sumce Oldu a Vlaďku. Rybník Vrkoč u Pohořelic má ukázku okrasných druhů ryb i živých ryb chovaných v rybníku, a to včetně kapitálních kusů, mezi které patří i parádní sumec, candát, nebo štika.
Hned za svítání temné postavy ve vysokých botách a gumových pláštích roztáhnou sítě a část bahnem a část na lodičkách začínají zatahovat sítě. A začíná show pro diváky. Návštěvníci výlovu můžou, někde až třikrát za den, zhlédnout namáhavou a těžkou práci rybářů a jejich pozvolné zatahování sítí až k místu, kde je rybáři postupně pomocí mechanického keseru z vody vytáhnou. Ryby se dále roztřídí, zváží a pomocí nakladače jsou dopraveny do kádí. Většina vylovených ryb pak skončí na vánočním stole.
Část z ulovených ryb (kapr, amur, tolstolobik, lín, candát, štika, sumec) putuje k nejbližšímu stánku, kde si je návštěvníci za velmi příznivé ceny kupují domů. Někteří prodejci poskytují službu zabití i vykuchání zakoupených bílých ryb.
Další ryby putují ke stánkům, kde se tepelně upravují, připravují se z nich rybí speciality. Můžete si tu zakoupit ryby pečené na roštu či v řezavém uhlí, ale i kapří hranolky či smažená žabí stehýnka. Určitě nesmíte zapomenout ochutnat vynikající rybí polévku. K zakoupení domů jsou i ryby uzené (pstruh, úhoř, štika, kapr, sumec a jiné druhy)
Mezi stánky nabízejícími občerstvení je zastoupena i domácí zabíjačka, moravský bramborák, bramborové spirálky, pečená kýta, valašský frgál nebo trdelník.
Pro zahřátí jsou stánky nabízející teplou medovinu, svařené víno nebo punč.
Letos začaly výlovy 24. září a poslední výlov se uskuteční 22. listopadu. Máte proto ještě dost času se na některý výlov zajet povídat. Nejdůležitější je se do sychravého podzimního počasí teple obléci. O vnitřní zahřívání se vám postarají prodejci na místě v nespočetném množství stánků.
Foto: Renata Hřebíčková
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena