reklama
hledat uživatel
       

Navíc když si srovnáte cenu a gramáž, uvědomíte si (jako pokaždé v obchodě), jak je vše drahé. V krabičce či sáčku je müsli na 4 až 8 porcí a cena se pohybuje kolem 30 - 40 Kč. Nenapadlo vás někdy, jak nad tím vyzrát?

Je kupované müsli zdravé?

Reklamy nás lákají k nákupu zdravého müsli, které skvěle chutná a oblíbí si ho tak celá rodina. Jenže pak zaslechnete mluvit odborníka na zdravou výživu a ten vám toto zdravé müsli "vyhodí ze spíže". Tato sladká krabička obsahuje značné množství sacharidů a není zrovna výživná. Její energetická výživa je zbytečně přející.

Což takhle dát si domácí müsli

Pokud jste si tuto pochoutku oblíbili, chcete jíst zdravě a ještě ušetřit. zkuste si začít vyrábět müsli doma. Není na tom nic složitého. Výborně chutná je jednoduché na přípravu, má nižší obsah cukrů a energetická hodnota je výrazně nižší než u kupovaného.

Sušička ovoce

Pokud chcete investovat do kuchyňských spotřebičů, pořiďte si sušičku ovoce, vyplatí se vám. Věřte, že ji upotřebíte mnohem častěji než při výrobě domácího müsli. V obchodě jistě rádi poradí, jak vybrat tu správnou, nebojte se koupit dražší a kvalitnější, levné spotřebiče mají špatný výkon a většinou se do roka porouchají, ne-li dřív. Ovšem není nutné ji pořizovat. Domácí müsli bude chutnat stejně dobře i z čerstvého ovoce, jen ho nelze dělat do zásoby.

Jde se na nákup

Nevíte co na přípravu takového domácího müsli nakoupit? Nic na tom není, v první řadě to bude již zmíněné ovoce, vhodná jsou jablka, jahody, banány, kiwi, švestky, hrušky, meruňky a broskve, ovšem prakticky to může být jakékoli vaše oblíbené ovoce, na které nedáte dopustit.

Poté bezpochyby ovesné vločky, vhodné jsou také mandle či lískové ořechy, pro milovníky může být i čokoláda, ale pozor s čokoládou to nepřeháníme. Koupit můžeme také med, strouhaný kokos, rozinky.

Výroba domácího müsli

Jako první se při přípravě müsli pustíme do sušení ovoce. Nejdříve ovoce umyjeme a osušíme, Pak nakrájíme na plátky či malé kousky a v sušičce usušíme podle návodu na sušení. Sušené ovoce pokrájíme na malé kousíčky, přibližně stejně velké jako ovesné vločky a vsypeme do mísy. Rozpálíme teflonovou pánev bez tuku a vsypeme do ní ovesné vločky a cukr (na 100g vloček 1 kávová lžička cukru), pokud se chystáme připravit müsli s jablky, můžeme vločky v pánvi ještě ochutit špetkou skořice. Vločky opražíme a přisypeme do mísy k ovoci, přidáme nasekané mandle nebo ořechy, nasekanou čokoládu, strouhaný kokos, rozinky. Pozor, ne všechno do jednoho müsli. To by bylo skutečně příliš energetické. Snažíme se zkombinovat jednotlivé suroviny. Například: jahody, čokoláda, ořechy - banán, kiwi, kokos - jablka, hrušky, med.

Na jedno nezapomeneme, do každého müsli každopádně patří pražené ovesné vločky a alespoň jeden druh ovoce, ostatní suroviny by měly být dvě maximálně tři a neměly by být všechny vysoce energetické. Müsli pak podáváme klasickým způsobem jaký známe, to znamená s mlékem či bílým jogurtem.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Výroba domácího müsli

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.