reklama
hledat uživatel
       

Vhodný způsob konzervace nám umožňuje uchovat ovocnou chuť i vitamíny během zimního období. Ovoce je možné koupit zavařené ve sklenicích, konzervované v plechovkách, ale jednodušší způsob konzervace je právě sušení ovoce.

Výběr ovoce k sušení

Sušit lze prakticky všechno ovoce. Volíme ovoce zcela zralé, které má nejvyšší obsah cukru, má být však pevné a nikoliv příliš měkké. Plody nesmějí být plesnivé či nahnilé. Sušíme hlavně meruňky, švestky, banány, broskve, jablka, hrušky, višně, borůvky a mnoho dalších druhů. Před samotným sušením ovoce přebereme, důkladně omyjeme a zbavíme nejedlých částí (jádřinec, pecky, stopky). Některé druhy ovoce můžeme i oloupat. Poté ovoce nakrájíme na plátky a rychle vložíme do vody, do které jsme přidali špetku kyseliny citronové nebo kapku octa, aby ovoce na vzduchu nehnědlo. Ovoce necháme ve vodě jen pár minut, poté jej rozložíme na připravený rošt, plech či papír.

Způsoby sušení ovoce

Původně se ovoce sušilo na slunci, tento způsob doposud praktikují v jižních oblastech. V našich domácnostech sušíme ovoce buď v troubě nebo ve speciálních sušičkách ovoce, které lze zakoupit v rozmezí od jednoho do pěti tisíc korun.

Sušení na slunci

Za teplého a slunného počasí můžeme v bezprašném prostředí sušit ovoce na slunci. Na noc ovoce musíme však přenést do místnosti, aby se neorosilo. Často kombinujeme sušení na slunci se sušením v troubě, plody na slunci předsušíme a poté je dosušíme v troubě. Při tomto způsobu sušení ovoce rozložíme na plech či papír a dáme ven na slunné místo. Pokud sušíme ovoce na papíře, nesmíme zapomenout papír v rozích zatížit, aby ho vítr i s ovocem nepřevrátil.

Sušení v troubě

Nejsnazší je sušení pomocí roštů v troubě. Troubu při sušení nepatrně otevřeme, aby mohla pára z ovoce unikat ven. Většinu druhů ovoce začínáme sušit při nízkých teplotách (asi při 20 - 30° C), když se část vody z ovoce odpaří, teplotu zvýšíme na 50 - 70° C, v závěru sušení teplotu opět snížíme. Teplota nad 85° C ničí nejen vitamíny, ale také barvu a vůni ovoce.

Sušení v sušičce ovoce

Sušíme-li větší množství ovoce (případně zeleniny) každý rok, je výhodné pořídit si sušičku ovoce, která sušení urychlí a usnadní. Sušička se skládá ze základní jednotky, sušících sít a víka. Síta se skládají nad sebe, víkem se shora uzavírá sestava sít. Sacími otvory v základní jednotce je nasáván vzduch, který je ohříván na teplotu nastavenou termostatem a je rozváděn mezi jednotlivá síta. Připravené ovoce rozložíme na síta a dáme sušit do sušičky. Doba sušení je závislá na druhu ovoce.

Vzhled správně usušeného ovoce

Správně usušené ovoce je ohebné, vláčné, při zmáčknutí nesmí vypouštět šťávu. Ovoce nesmí být přesušené, nesmí se lámat a nesmí být ani spálené. Pokud plody před sušením oloupeme, potom usušené plody mají být běložluté nebo bílé. Doba sušení je samozřejmě závislá na druhu ovoce, například sušení švestek je náročnější na čas. Pokud nemáme prostředky nebo nechceme ztrácet čas se sušením ovoce, můžeme využít široké nabídky sušených plodů v obchodech. Jde sice o nákladnější způsob, ale každý si určitě vybere podle své chuti a také peněženky.

Uskladnění sušeného ovoce

Sušené ovoce je při uskladnění nejvíce ohroženo vlhkostí, jakmile zvlhne, zplesniví a pak již není použitelné. Proto ovoce uchováváme v suchých, dobře větratelných místnostech, nejlépe s teplotou do 15° C. Ovoce dáváme do vzduchotěsných uzavřených sklenic, dóz, případně do plátěných sáčků. Ovoce lze takto uchovávat 1 - 2 roky. Nutná je ale občasná kontrola, zda ovoce nevlhne, neplesniví nebo zda ho nenapadli moli.

Výhody sušeného ovoce

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené chipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80% vitamínů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálů a vlákninu. Sušené ovoce je pro vyšší obsah cukru více kalorické než čerstvé plody, již pár kousků dokáže zdravým způsobem zahnat chuť na sladké. Tak neváhejte a zkuste si třeba příští rok nasušit vlastní plody, uvidíte, že zachutnají nejen vám, ale i celé rodině a přátelům.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • Eva1
    Eva1

    Suším v sušičce už dávno. Mám infra sušičku yden takže nemusím kontrolovat čas ani teplotu. Za mě super, už toho mám opravdu dost nasušeného a těším se na tuto sezonu až zase budu sušit úrodu ze zahrádky a z lesa.

    22.04.2018 16:15:08

  • Handinka
    Handinka

    Komentář k článku Výroba sušeného ovoce

    Je důležité mít sušičku kvalitní. Já měla nejdřív kulatou a naprosto hrozně sušila. Tak jsem koupila kvalitnější s infra sušením (Yden) a usuší se vždy vše a krásně.

    21.12.2017 13:39:39

  • cindy
    cindy

    Dear Sir

    Good morning!

    Do you need goji berries pls?
    We are the main supplier in China who can supply organic and convertional goji berries with different size
    Such as mixed size,180,220,280,380,500,580,7 00,1000 grains per 50g etc.
    By the way,do you know black goji berries pls?it is very popular now in China
    Anything of your interest pls contact us freely

    T: 0086-311-85361085 JILY ENTERPRISE CO., LTD.
    M: 008613722889661 Web:http://chinagojiberries.co m
    F: 0086-311-85361085
    Email: jily@jlpharmchem.com Skype: cindyearly
    Wechat:cindyearly Whats App:8613722889661

    24.11.2016 08:15:34

  • evča
    evča

    Komentář k článku Výroba sušeného ovoce

    Na sušičku potravin nedám dopustit – vyrábíme tak zdravé dobroty, které chutnají i dětem. Máme tuhle http://www.hyperzbozi.cz/susic ky-potravin/sencor-sfd-1205wh - nebyla drahá a slouží dobře.

    17.03.2015 10:17:03

  • Anna Bláhová
    Anna Bláhová

    Sušička ovoce

    Sušičku jsem dostala jako dárek, ale pořád to nějak nejde, křížaly nejsou jako od kdysi od babičky, banány nejsou jako ty z obchodu, všechno trvá spoustu hodin.
    Snad jen houby jdou dobře. Tak nevím.... AB

    27.10.2012 16:01:02

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Výroba sušeného ovoce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.