reklama
hledat uživatel
       

Potravinářský ocet

Ocet je potravinářská přísada a také konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová. Podle koncentrace jsou druhy octa od 4 do 18 %. Ocet se vyrábí fermentací tekutin obsahujících etylalkohol. Během fermentace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku etylalkohol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá hlavně ke konzervaci zeleniny, ale také jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa.

Jiné běžně dostupné druhy octa

Vinný ocet

Vinný ocet je vyráběn z červeného nebo bílého vína, bílý vinný ocet je vhodný k přípravě domácího bylinkového octa.

Jablečný ocet

Tento ocet se vyrábí z jablek a je nejvhodnější k přípravě domácího bylinkového octa.

Balsamikový ocet

Ocet balsamico je získáván z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano. 

Rýžový ocet

Ocet vyráběný z rýže, hojně využíván v asijské kuchyni.

Sladový ocet

Ocet, který se vyrábí z ječmene.

Vhodné bylinky k přípravě octa

Bylinek, které můžeme využít k přípravě bylinkového octa, je spousta. Namátkou vybíráme jen ty nejznámější a u nás nejdostupnější: bazalka, tymián, meduňka, kopr, pažitka, oregano, estragon, celerová a petrželová nať, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj, jalovec, kmín, nové koření, pepř, saturejka, bobkový list, hřebíček, hořčičná semínka.

Připravujeme bylinkový ocet

K výrobě octů použijeme vždy čerstvě natrhané bylinky, které pečlivě opláchneme a důkladně osušíme. Bylinky pokrájíme na menší části, aby se z nich aromatické látky lépe uvolňovaly, ale ne zcela nadrobno. K přípravě bylinkového octa použijeme jablečný ocet, který je nutričně kvalitnější, či vinný ocet. Pokud ani jeden doma nemáte, můžete bylinkový ocet připravit i z běžného octa. Bylinky nasypeme do skleničky a zalijeme octem. Uzavřené necháme luhovat jeden měsíc, nejlépe v temnu a chladu. Každý týden láhev protřepeme. Po měsíci ocet přecedíme přes plátno a přelijeme do čisté sklenice do které vložíme snítku čerstvé bylinky. Domácí bylinkové octy nám vydrží i několik měsíců.

Ty nejlepší bylinkové octy

Nejjednodušší je příprava jednodruhového bylinkového octa. Do skleničky asi do poloviny nasypeme bylinky (bazalku, estrogen, kopr, tymián, rozmarýn), zalijeme octem, uzavřeme a necháme luhovat. Bylinkové octy můžeme ovšem i ochutit, například pokrájeným česnekem, lžičkou kuliček pepře, cibulí na kolečka či pokrájenými feferonkami. Můžeme připravit i několikadruhový bylinkový ocet, např. ocet s koprem, fenyklem a majoránkou (poměr 1:1:1), ale také ocet s jalovcem, tymiánem a bazalkou (poměr 1:1:1), se 3 stroužky nakrájeného česneku, který je vynikající pro marinování masa a ryb. V případě, že se nám po přecezení výsledná chuť zdá příliš silná, naředíme si domácí bylinkový ocet ještě čistým octem a pak teprve přelijeme do skleničky se snítkou bylinky.

Bylinkové octy se používají k ochucení zeleninových salátů, při přípravě omáček, majonéz, dresinků apod. Jsou vhodné i při přípravě těstovinových salátů či salátů s kuřecím masem.

Foto: Sxc



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Jindra
    Jindra

    Autor si plete estrogen a estragon, znovu do školy!

    19.11.2014 20:29:05

  • Lakyluk
    Lakyluk

    Komentář k článku Vyrobte si domácí bylinkový ocet

    No to mě dostali, podle nadpisu to vypadá jako recept na výrobu domácího octa s bylinkami a přitom je to jen o tom jak dát do hotového průmyslově vyráběného octa bylinky :-D to umí každej blbec i bez návodu. Já mám super recept na chilli guláš: V Kauflandu si koupíme obyčejný hotový mražený guláš, přidáme chilli papričky, dáme na 5 minut do mikrovlnky a chilli guláš je hotovej :-D

    04.11.2014 10:31:02

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Vyrobte si domácí bylinkový ocet

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.