Každému z nás se čas od času stane, že nemá možnost věnovat se poctivému vaření. A právě v této chvíli přicházejí na řadu naši ne vždy zdraví zachránci - polotovary.
Podíváme se na možnosti jejich rychlého využití.
Do této skupiny patří celá i krájená rajčata, fazole a ostatní luštěniny, zelenina jako kukuřice, mrkev, hrášek, také tuňák, vařená šunka a masové konzervy. A co se týče využití? Rajčata do eintopfů či na pizzu, zeleninu do salátů i do zeleninového rizota, do toho lze přidat i masovou konzervu. Masovou konzervu lze také pokrájet na plátky a ohřát v mikrovlnné troubě či opéct na pánvi. Fazole ohřejeme, přidáme k nim párek a máme hotovo.
V této skupině se nachází kompotované ovoce - ať už celé, krájené na půlky, nebo nasekané na kroužky a kostky. V každém případě je můžeme použít do ovocných krémů, zmrzlinových pohárů a koláčů.
V této kategorii nalezneme omáčky a šťávy v prášku, sušenou zeleninu, instantní těstovinové a rýžové směsi, nejrůžnější kaše, instantní šlehané dezerty. Sušené mléko, pudinkový prášek, chlebové a dortové směsi v prášku.
Instantní omáčky a těstovinové směsi použijeme k rychlému uvaření. Chlebovou směs smícháme s vodou a dáme upéct, dorty ochutíme podle možnosti pár kapkami koňaku, šlehačkou a ovocem z kompotu.
Tady se nachází různé druhy zeleniny či houby v nálevu, ovoce v koňaku, hotová jídla, olivy a sušená rajčata. Tuto skupinu používáme více jako předkrmy, s výjimkou hlavních jídel, které pouze ohřejeme a podáváme s přílohou.
V této skupině najedeme předpečený chléb a pečivo, hotové pokrmy a těstovinová jídla, mlék, smetanu, šlehané dezerty.
Pečivo dopečeme podle návodu na obalu, hotové pokrmy ohřejeme, šlehané dezerty nazdobíme do pohárů a ozdobíme čerstvým či kompotovaným ovocem.
Saláty, pomazánky, paštiky, salátové výrobky a hotové čerstvé pokrmy. Polotovary v této skupině uchováváme v chladničce. Hotové polévky dochutíme nasekanými bylinkami. Spotřebujeme co nejdříve.
Do této skupiny řadíme mrazenou zeleninu, hranolky, hotové pokrmy, které jsme si zamrazili, pizzy, nebo jen korpusy na pizzu, ryby, korýše, maso, těsta a koláče.
Korpus na pizzu potřeme konzervovanými rajčaty, obložíme podle chuti uzeninou, sýrem, houbami, či zeleninou a dáme upéct. Před dopečením pizzu ochutíme bylinkami a posypeme strouhaným sýrem. Zeleninu přidáme do zeleninové směsi na čínské nudle, můžeme i do polévky, hranolky vhodíme do fritézy, maso rozmrazíme v mikrovlnné troubě, nakrájíme na kostky, promícháme se zeleninou, ochutíme a orestujeme, podáváme s uvařenou rýží. Koláče rozmrazíme bez mikrovlnné trouby.
Zmrzlina, zamrazené ovoce, ovocné šťávy. Používáme především v létě k osvěžení a při slavnostních příležitostech.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena