reklama
hledat uživatel
       
O rostlinách jsme se učili v botanice na základní škole, mnoho rostlin jsme poznali během pozorování v přírodě. Při procházkách v přírodě s sebou občas nosíme sáčky, abychom si tu a tam utrhli květ sedmikrásky nebo nasbírali šípky, ze kterých si uvaříme dobrý čaj. Co všechno ale rostliny, které sbíráme a třeba i dále sušíme pro další využití, obsahují?

Co obsahují

Rostliny můžeme sbírat pro další různé využití. Mají význam dekorační, ale obsahují také mnoho látek důležitých pro lidský organismus. Ne všechny látky však můžeme přijímat jako potraviny. Mnohé jsou pro člověka v podstatě jedy, které by nám, a to i v malém množství, mohly ublížit, avšak v rukou odborníků se mění na nepostradatelné léky.

Alkaloidy

Tyto látky mají fyziologické účinky; patří mezi ně i nejsilnější rostlinné jedy - rulík, blín durman, oměj, vlaštovičník, mák a další.

Glykosidy

Jde o skupinu látek s cukernou i necukernou složkou; známé jsou srdeční glykosidy využívané pro výrobu srdečních léčiv - konvalinka, náprstník, hlaváček, ale také protizánětlivě a dezinfekčně působící glykosidy v brukvovitých rostlinách.

Hořčiny

jsou látky s hořkou chutí významné pro povzbuzení činnosti trávicího ústrojí a žláz s vnitřní sekrecí; najdeme je v pelyňku, pampelišce, zeměžluči aj. rostlinách

Sacharidy

Jsou základním zdrojem energie. Jde o cukry, škroby, celulózu a další látky ve vodě rozpustné, které najdeme v ovoci a zelenině.

Bílkoviny

Patří k základním živinám a jsou vhodnější, než bílkoviny živočišného původu.

Třísloviny

Pomáhají proti krvácení, průjmům, nadměrnému pocení, snižují bolestivost a dráždivost, mají antibakteriální účinky a působí protizánětlivě. Najdeme je v borůvkách, ostružiníku, brusinkách, řepíku, šalvěji, v plodech trnky i ve vlašském ořechu.

Silice

Tvoří směsi vonných látek. Najdeme je v každém ovoci a zelenině, v mátě, meduňce, levanduli, kozlíku, merlíku, pelyňku, heřmánku, šalvěji a podobně.

Organické kyseliny

Například to jsou: kyselina citronová, vinná, jablečná, ale také šťavelová, kterou najdeme ve šťovíku, špenátu, rybízu nebo v angreštu (mimochodem, její nadměrné používání vyplavuje vápník z těla).

Balzámy a pryskyřice

Jsou látky, které rostliny produkují převážně při poranění. Balzámy netuhnou a využívají se v kosmetice.

Minerální látky

Tyto látky jsou důležitou součástí výživy. Makrobiogenní jsou obsaženy ve stravě ve větším množství (draslík, vápník, fosfor), stopové v malém množství (měď, jód, fluor). Co můžeme získat dále z nasbíraných rostlin? Jak správně postupovat při dalším využití, třeba při vaření čaje? O tom v dalším díle o využití rostlin. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Využití rostlin 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.