reklama
hledat uživatel
       

Rozlišení termínů

Výluh

Přelijme-li sušené listy nebo plody vlažnou vodou a necháme určitou dobu louhovat, získáme výluh.

Odvar

Pokud drcenou nebo jemně rozřezanou směs po přelití studenou nebo horkou vodou ještě nějakou dobu vaříme při zakryté nádobě, získáme odvar.

Nálev

Způsob, kdy vroucí vodou přelijeme směs listů, nádobu přikryjeme a necháme louhovat. Doba bývá kratší než u výluhu, tedy 5 až 15 minut.

Zdravotní čaje

Pokud jde čaje, pamatujeme na to, že jejich používání je omezené. Měli bychom je pít jen po určitou dobu, asi 10 dnů, pak kůru přerušit a po několika dnech v pití čaje pokračovat. Směs bylin zásadně neměníme, můžeme ji pouze mírně pozměnit.

Bylinné čaje

Čaje z bylin můžeme pít jako léčivé, ale také jako běžné nápoje. Mají svou vůni a záleží jen na nás, jak je připravíme. Možná nejlepší je právě směs bylin, ať už sušených nebo čerstvých. Chutné jsou i čaje z fermentovaných listů, ale pro ně není vhodná příprava do zásoby. Připravují se vždy jen na jeden den a do nádob pouze skleněných či porcelánových.

Fermentace

Fermentace je chemický proces, kdy působením enzymů dojde ke změně látek obsažených v listech. Uvolňují se látky, které zlepšují chuť a vůni listů. Fermentujeme mladé listy, bez řapíků. Necháme je jeden den ve stínu zavadnout, pak je rozprostřeme na navlhčené plátno a pevně zavineme. Na teplém místě a zatížen je necháme 1 až 2 dny fermentovat. Po rozbalení se zapařené listy rozloží, rozkrájí a rychle dosuší. Dobře fermentované listy mají tmavou hnědou až černou barvu a velmi příjemně voní. K fermentaci jsou vhodné listy rostlin obsahující silice nebo třísloviny (jahodník, maliník, ostružiník, máta, meduňka, brusinka, borůvka, vřes, šťavel, pampeliška). Neměli bychom fermentovat listy, které obsahují aromatické látky a vitamíny. Došlo by totiž k jejich úniku a tím ke znehodnocení listů.

Na závěr

Také vám byt provoněl právě uvařený mátový čaj? Nebo jste zalili v hrnku nachystané sušené květy heřmánku? Nebo snad nemáte doma žádné sušené rostliny a rádi byste si uvařili vonný a zdravý čaj? Nezoufejte, sezona sběru nových bylinek - rostlin, které by neměly chybět v žádné domácnosti, teprve začne. Venku je ještě stále zima, na loukách občas leží studený sníh. V tuto dobu zatím alespoň v lékárnách naleznete právě ty bylinky, které máte rádi, o které si vaše tělo v tyto dny říká. Nezapomeňte však na další neblahé dny v dlouhém roce, kdy vás může zahnat pod peřinu nepříjemná chřipka a včas si nasbírejte ty správné bylinky! Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Využití rostlin 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.