reklama
hledat uživatel
       

Výživa při vysokém tlaku

Vysoký krevní tlak je podle WHO (Světové zdravotnické organizace) vymezen hodnotami 160/95 a více. Postihuje 15-20 % populace převážně středního věku. Toto onemocnění se zpočátku navenek neprojevuje, proto dostalo přezdívku "tichý vrah".

Rozvoj hypertenze neboli vysokého krevního tlaku ovlivňují životní a pracovní zvyklosti, fyzická a psychická aktivita a v neposlední řadě výživa. Doposud nejsou probrány všechny důsledky hypertenze, ale jisté je, že spolu s vysokou hladinou cholesterolu urychluje aterosklerózu, nebo-li kornatění tepen, v důsledku ukládání tuků na jejich vnitřních stěnách. To znamená, že se zmenšuje jejich průsvit, stěny cév jsou méně pružné, krev tak cirkuluje hůře a dodává orgánům méně nezbytných živin. Je tu pak větší riziko mozkové mrtvice způsobené zúžením mozkových cév. Také se u lidí s vysokým krevním tlakem zvyšuje nebezpečí vzniku srdečních a ledvinových onemocnění, poruchy vidění až slepota.

Co je příčinou vzniku onemocnění?

Hypertenze může být vyvolána hormonálními a ledvinovými poruchami. Genetická dispozice hraje také svoji roli. Dokonce i v těhotenství nebo při užívání perorální antikoncepce občas dochází k dočasně zvýšenému tlaku krve. Dalšími faktory zvyšujícími riziko vzniku hypertenze je nesprávný životní styl – nadváha, nadbytečný přísun soli, nedostatek pohybu, stres, nadbytečný příjem alkoholu.

Dieta a hypertenze

Při léčbě vysokého krevního tlaku stojí vedle medikamentózní léčby zdravý životní styl a vyvážený jídelníček s omezením tuků, soli a alkoholu. Udává se, že lidé trpící hypertenzí by měli mít denní spotřebu soli okolo 5 - 7,5 g na den místo obvyklých 10 g a více. Měli bychom se vyvarovat přesolování pokrmu při vaření a dalšímu přisolování na stole. Nezanedbatelné množství "skryté" soli obsahují hotové pokrmy jako jsou konzervy, brambůrky, arašídy a uzeniny a také některé nápoje.

Požaduje-li lékař podstatné omezení sodíku (2,5 g soli/den), musíme vyloučit veškerou sůl při vaření, slané pečivo a zeleninu s vyšším obsahem sodíku. Nevhodná je karotka, zelí, špenát a celer. Dále je zapotřebí omezit maso a mléčné výrobky. Z tuků upřednostňujeme ty, které mají nenasycené mastné kyseliny - slunečnicový a sójový olej, olej z kukuřičných klíčků a také rybí tuk. Co se týče masa, měli bychom upřednostňovat ryby a drůbež. Konzumace tučných ryb, pokud nejsou nakládané, solené či uzené, významně přispívá ke snížení krevního tlaku. Neměli bychom zapomínat na konzumaci ovoce a zeleniny, nejlépe 5x denně. Jsou totiž hlavním zdrojem draslíku, který s největší pravděpodobností neutralizuje účinky vysokého příjmu soli. Ke správnému a vyváženému jídelníčku je zapotřebí přidat přiměřenou fyzickou aktivitu a relaxaci, duševní odpočinek. Pro dobrou tělesnou kondici je dobré začít nejprve s mírným cvičením. Z počátku jen 3x týdně 30 minutová procházka, a pak postupně zvyšovat tempo, náročnost a vytrvalost. Třeba plaváním nebo jízdou na kole. Pohyb a nácvik relaxace se významně podílí na snižování stresu, což je také jedna z příčin vysokého krevního tlaku.

Kouření a alkohol

To je pro hypertoniky naprosto nevhodný návyk. Látky obsažené v cigaretovém kouři stahují tepny, a tak zvyšují krevní tlak. Konzumace alkoholu by měla být zakázána. Jeho zvýšená spotřeba zvyšuje tlak a je příčinnou rezistence na farmakologickou léčbu. V celém světě se počet osob trpících hypertenzí výrazně zmenšil. Největší pokles však zaznamenali v Japonsku. Důležitou roli zřejmě hraje výrazné snížení příjmu soli. Japonci místo solení a nakládání - pro konzervaci potravin - začali využívat chlazení a mrazení. Raději se zaměřte na prevenci. Tomuto onemocnění je lepší předcházet, než ho pak léčit. Zamyslete se nad svým životním stylem a zkuste ho přiblížit co nejvíce ideálu.

Foto: Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Výživa při vysokém tlaku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.