Alkoholický nápoj
rum se vždy vyrábí z cukrové třtiny. Existují rumy vyrobeny z melasy cukrové třtiny (ty tvoří asi 80 % rumů světové produkce, označují se jako Industriel rumy) a z lisované šťávy cukrové třtiny (zbylých 20 %, známé i jako Agricole rumy). Skutečným pojmem mezi rumy jsou kubánské rumy, ale i ty z Dominikánské republiky. Možná vás překvapí, že Karibik rozhodně není rodištěm tohoto destilátu. Tím je s největší pravděpodobností Čína a Indie.
Rumy dnešního typu pochází z Barbadosu. Barbadoské rumy bývaly sice tmavé, ale ne natolik jako dnešní. Byly však extrémně silnější a námořníci si tento „koncentrát“ během svých dlouhých plaveb ředili a mnohdy také různě ochucovali.
Dnes, co do popularity, trhu vévodí rumy z Portorika. To proto, že odsud pochází nejznámější značky rumů:
Captain Morgan a Bacardi.
Jaký rum je pravý? Hnědý nebo bílý?
Na barvě nezáleží a rumy mohou být jak bílé, tak hnědé s různou intenzitou.
Tmavé rumy jsou však celosvětově populárnější, a nejinak je tomu i u nás. Kdysi vypovídala intenzita odstínu tmavého rumu o jeho stáří. Dnes to již zdaleka neplatí, protože se mnohdy tmavé rumy dobarvují karamelem.
Obecně je dělení na tmavé a
bílé rumy spíše velice amatérské. Profesionální degustátoři dělí rumy podle barvy sofistikovaněji.
Blanco: Světlé bílé rumy vhodné pro koktejly. Mnohdy jsou filtrovány přes dřevěné uhlí, aby se odstranilo zbarvení, které získaly zráním v sudu. Zrají 6 měsíců.
Oro: Zlaté rumy, které svoji barvu získávají zráním v dubových sudech. Mají plnější chuť. Zrají v sudech minimálně 5 let.
Dark: Tmavé rumy zrající v silně vypalovaných sudech. Mají silné aroma, mnohdy chutnající po melase či karamelu.
Premium: Prémiové rumy zrají více než 20 let. Svojí kvalitou dosahují úrovně nejlepší whisky nebo koňaku.
Spiced: Kořeněné rumy s nižším procentem alkoholu, někdy doplněné karamelem. Zrají v sudech 5 až 15 let.
Flavoured: Ochucené rumy, které chtějí konkurovat podobnému sortimentu ochucených vodek. Hodí se do koktejlů, i jako lehké módní pití.
Barva však není jediným kritériem pro určení typu rumu. Ty se ještě dělí
podle typu zrání (Solera, Reserva, Barrel Proof). Určujících kritériem je i
síla rumu, která se může pohybovat od 30 % (u Flavoured rumů) až po 81 %.
Kam s pravým rumem, kterého je do koláčů skutečně škoda?
Vychutnáte si jej samotný, ale i v punčích a v koktejlech. Nejznámějšími koktejly s tmavými rumy jsou Cuba libre a Daiquiri. Bílý rum potřebujete pro Mojito a Piña colada.