reklama
hledat uživatel
       

Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem

Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.

1) Příprava surovin. 

Na těsto budeme potřebovat 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 200 g smetany ke šlehání (33%), 100 g rozpuštěného másla, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci citronové kůry, 2 lžičky přášku do pečiva, špetku soli a na ozvláštnění můžeme přidat dvě hrsti rybízu. Poleva: 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody, 120 g cukru moučka. 


2) Troubu předehřejeme na 175 °C. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.

3) Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem.

4) Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka a po částech ušlehaný sníh z bílků.

5) Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem.

6) Shora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut.

7) Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho.

8) Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu.

9) Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, v opačném případě přihustíme cukrem.

10) Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, případně můžeme dozdobit rybízem a podáváme.

Citronová babeta a finanční náročnost

Citronovou babetu připravíme za cca 75 Kč.

Vyzkoušejte i další recepty s rybízem 

Rybízová marmeládová směs
(doba přípravy 1 h 30 min )

Rybízová bábovka
(doba přípravy 1 hod )

Rybízová bublanina
(doba přípravy 1 hod )

Košíčky s rybízem
(doba přípravy )

Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem
(doba přípravy )



Přidat příspěvek k článku Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.