1) Příprava surovin.
Na těsto budeme potřebovat 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 200 g smetany ke šlehání (33%), 100 g rozpuštěného másla, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci citronové kůry, 2 lžičky přášku do pečiva, špetku soli a na ozvláštnění můžeme přidat dvě hrsti rybízu. Poleva: 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody, 120 g cukru moučka.
2) Troubu předehřejeme na 175 °C. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
3) Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem.
4) Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka a po částech ušlehaný sníh z bílků.
5) Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem.
6) Shora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut.
7) Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho.
8) Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu.
9) Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, v opačném případě přihustíme cukrem.
10) Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, případně můžeme dozdobit rybízem a podáváme.
Citronová babeta a finanční náročnost
Citronovou babetu připravíme za cca 75 Kč.
Vyzkoušejte i další recepty s rybízem
Rybízová marmeládová směs
(doba přípravy 1 h 30 min )
Rybízová bábovka
(doba přípravy 1 hod )
Rybízová bublanina
(doba přípravy 1 hod )
Košíčky s rybízem
(doba přípravy )
Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem
(doba přípravy )