reklama
hledat uživatel
       

Příprava pokrmů ve WOKu

Ve WOK pánvi dokážeme připravit jak tradiční asijské pokrmy, tak třeba i celé kuře. Je to vskutku univerzální kuchyňská nádoba. Použití a údržba WOK pánve - více než snadné.

Tepelná úprava pokrmů je rychlá a díky nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipaluje a zachovává si vitamíny a cenné látky uložené v upravované zelenině. Mnozí z nás se bez tohoto šikovného pomocníka v kuchyni v dnešní době již neobejdou. Myslím, že tato zázračná, šikovná pánev je dnes již známa a neméně používána ve všech vyspělých státech světa. Kdo ji ještě nemá a hodlá si ji pořídit, jistě mi po jejím prvním použití dá za pravdu, že kdo ji pozná, už jinou nebude chtít.

Co lze ve WOK pánvi připravit

Hodí se k velmi rychlé úpravě masa či zeleniny, ale lze v ní překvapivě připravit i moučníky. Tato hluboká univerzální pánev slouží k vaření, dušení či smažení. Lze ji použít na přímém ohni, ale též na elektrickém či plynovém sporáku.

Používané materiály

Materiál, ze kterého se pánev WOK vyrábí, se různí. Tradiční a nejlépe cenově dostupné jsou vyrobeny z masivní černé oceli. Z dalších materiálů sloužících k výrobě této "kouzelné pánve" můžeme jmenovat například ušlechtilou ocel s teflonovým či jiným nepřilnavým povrchem. Klasický WOK je opatřen dvěma rukojetěmi. Menší pánve se pak vyrábí s jedním velkým madlem podobným tomu, jaké mají evropské pánve. Nezbytným doplňkem je poklice kulatá, případně půlkulatá mřížka na vaření pokrmů v páře nebo ohřívání.

Použití a údržba pánve WOK

Její zvláštní, kotlíkový tvar umožňuje přípravu většího množství surovin, na menším množství tuku. Při vaření, ale i jeho údržbě, se nesmí používat žádné kovové či ostré předměty. Takové předměty by mohly pánev poškrábat a tím by poničily její nepřilnavý povrch, tím by pánev přišla o svou hlavní funkci a byla by znehodnocena. Při údržbě použijeme jen malé množství jemného saponátu a horkou vodu. Rozhodně nepoužíváme prášek na nádobí nebo drátěnky. Nikdy WOK pánve nemyjeme v myčce, poškodili bychom tím jejich nepřilnavý povrch.

Zdravý způsob vaření

Vaření ve WOK pánvi znamená použití mnohem menšího množství oleje, a tím je příprava pokrmů v něm mnohem zdravější. Pokrmy jsou nejen zdravé a zachovávají si i při tepelné úpravě většinu vitamínů, ale pokrmy jsou i velice chutné.

Zachování vitamínů ve WOKu

K zachování vitamínů dochází díky použitému materiálu - pokrm nepřichytává. Výhodou je i velmi rychlá úprava. Zeleninové pokrmy se zpravidla připravují ve WOK pánvi do deseti minut.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Milan
    Milan

    Litinový wok ANO/NE?

    Je litina opravdu tak dobrá, jak se píše? http://panev-wok.cz/proc-litin ovy-wok ???

    17.01.2013 16:14:56

    • MajklM
      MajklM

      Re: Litinový wok ANO/NE?

      Ahoj, podle mého názoru ano. Mám wok z přírodní litiny doma a naprostá spokojenost. Taky jsem koukal na tyto stránky a podle mě, je to info pravdivé. Dělám v něm skoro všechno. Nevýhoda je jeho hmotnost, ale časem se na to dá zvyknout. Doufám, že mi vydrží dlouhá léta :)

      06.02.2013 10:57:19

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku WOK pánev a její výhody

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.